Stiri

Tinerii învăță meșteșuguri tradiționale la Muzeul Astra

27 iul. 2018 2 min

Tinerii învăță meșteșuguri tradiționale la Muzeul Astra

Reading Time: 2 minute

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte zilele acestea cea de a 23-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei “Meşteşuguri artistice tradiţionale”. În paralel, va avea loc și cea de-a X-a ediţie a Taberei de meşteşuguri pentru tineri cu nevoi speciale în cadrul Programului “Fără Limite – Împreună întru Tradiţie”, în perioada 23-30 iulie.

astra mestesuguriEdiţia din acest an reuneşte 260 de participanţi, din 32 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și municipiul București, dar şi din străinătate, respectiv Mexic, Republica Bulgaria şi Republica Moldova, R.P. Chineză, arată reprezentanții muzeului, într-un comunicat de presă.

Elevii înscrişi în concurs vor participa la diferite secțiuni, precum: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, dantelă cu ciocănele, dantelă cu suveica, împletit, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane de vatră, xilogravură, pirogravură, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, modelat ceramică, olărit, confecționat măști.

astra mestesuguri 3 e1532684437857Evenimentul este organizat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul se desfășoară în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural (EYCH 2018)

Tabăra pentru copii cu dizabilități  

Şi în acest an, se va desfăşura cea de a 10-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară.

În cadrul Taberei “Fără Limite – Împreună întru Tradiţie” aproape 30 de beneficiari ai asociațiilor din Sibiu (Diakoniewerk, UCOS) și ai Centrului Blijdorp din Suceava, cu vârste cuprinse între 7-23 ani, cu dizabilități cumulate (autism, motorii și psihice) vor avea ocazia să înveţe meşteşuguri tradiţionale (ţesut, brodat, olărit: modelaj și roata olarului,  confecționat păpuși, împâslit etc.) într-una din gospodăriile din muzeu (monument nr. 97, Gospodărie-atelier de fluierari, Hodac, jud. Mureș), reuşind astfel în viitor să realizeze obiecte de inspiraţie tradiţională și să ducă tradiția mai departe. Aceștia se vor bucura de un loc de joacă accesibilizat, mobil, polisenzorial. Complexul Național Muzeal ASTRA în parteneriat cu Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMais, București) a inițiat acest proiect anul trecut.

De asemenea, sâmbătă și duminică, în paralel cu cele două evenimente menționate anterior, va continua și proiectul Satul din spatele frontului, o inițiativă care aduce în Muzeul în aer liber o serie de animații culturale menite să dezvăluie publicului vizitator aspectele complexe ale zonelor rurale din timpul Primului Război Mondial. Acest proiect face parte din oferta cultural-turistică pe care Muzeul ASTRA a pregătit-o pentru anul acesta, fiind desfășurat în cadrul Programului Centenar .

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, mai precizează repezentanții muzeului, în comunicat.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: