Management Opinii

Top 5 strategii pentru a reduce inegalitatile din companii

28 oct. 2015 4 min

Top 5 strategii pentru a reduce inegalitatile din companii

Reading Time: 4 minute

Intr-un discurs recent, Hillary Clinton a vorbit despre companii si despre focusul lor asupra puterii si banilor. In final totul se traduce prin inegalitati intre angajati, salarii mici si lipsa de motivatie. Aceasta a subliniat lipsa de atentie asupra consumatorului final care trebuie sa suporte costuri mai mari.

De Steluta Nastase – Lupu 

Conform unui raport Glassdoor, in Top 500 de companii multinationale (unele din ele prezente si pe piata din Romania) exista CEO care castiga intr-un an de 204 ori mai mult decat angajatii sau chiar si de 1.000 de ori mai mult decat un angajat intr-un an. Majoritatea companiilor cu o astfel de situatie ofera beneficii angajatilor cum ar fi: asigurari de sanatate, sisteme de plata bazate pe comisionae, bonusuri de performanta, tips-uri, training-uri.

Iata care sunt cele mai frecvente motive de discriminare la locul de munca in Romania:

Optiunea unor companii de a angaja barbati pentru anumite posturi, desi exista si femei care s-ar descurca in respectivele functii. Costurile aferente angajarii unei femei sunt mai mari decat pentru un barbat si aici unele companii iau in considerare concediul de maternitate sau concediile neprevazute pentru cresterea copiilor. Chiar daca remuneratia aferenta concediului de maternitate este suportata de Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, situatia se resfrange la nivelul business-ului care trebuie sa desfasoare un nou proces de recrutare pentru a inlocui temporar persoana sau trebuie sa redistribuie sarcinile in cadrul echipei.

Alti angajatori prefera femeile casatorite pentru ca se gandesc ca acestea sunt stabile in viata personala si se concentreaza pe job.

La capitolul promovari si mariri de salarii, exista adesea mentalitatea ca barbatii se pot impune mai usor intr-o pozitie de management, acestia fiind considerati si foarte buni negociatori. 30 de ani este considerata o varsta la care femeile se gandesc deja sa aiba un copil.

Sunt preferati barbatii pentru functii precum: director de logistica, director de transport, inginer de vanzari in domenii tehnice (masini-unelte).

Varsta persoanelor – 45 de ani este considerata adesea o varsta maxima de angajare in special in domenii precum transporturi, constructii, management.

Femeile aflate in pozitii de coordonare a unui department vor sa recruteze tot femei. Se gandesc ca se vor intelege mai bine, iar barbatii nu s-ar simti foarte confortabil sa aiba ca superior o femeie.

Unii angajatori vor sa vada la interviu doar oameni din domeniul lor de activitate, de preferat de la concurenta. Desi nu formuleaza aceasta cerere in mod explicit in job description, situatia devine mai putin placuta la interviu.

Salariile femei versus barbati in Romania

Cel mai recent studiu al Institutului National de Statistica arata ca femeile castiga, in medie, un salariu lunar net de 1.509 lei pe luna, mai putin cu 8% decat barbatii. In activitatile administrative, femeile au salarii mai mari cu aproximativ 27% fata de barbati. Acestia castiga mai mult cu 41% fata de femei in sectorul transporturilor aeriene.
Situatia este optimista daca comparam Romania cu alte tari europene unde diferentele dintre femei si barbati ajung la 30%. Totul se explica prin faptul ca in Romania accesul femeilor la pozitii de management a fost mai facil. Conform aceluiasi studiu al Institutului National de Statistica, 8 din primele 100 de companii din Romania (in functie de cifra de afaceri) sunt conduse de femei.

Cum compenseaza companiile diferentele manageri si angajati

 Conform TheStreet.com, presedintele unei companii internationale din domeniul FMCG care activeaza si in Romania, castiga de 669 ori mai mult decat un angajat. Pe de alta parte, sistemul de compensatii oferit angajatilor are legatura directa cu performanta, insusi salariul presedintelui reflectand consideratiile competitive si valoarea pe care activitatea sa o aduce companiei. Beneficiile pentru angajati sunt: asigurare de sanatate, plata taxei la facultate printr-un plan care isi propune ca angajatii sa termine facultatea in timpul perioadei in care sunt angajati in companie. Bugetul investit in oameni a fost dublat si exista chiar si un buget pentru a reduce inegalitatile in companie.

CEO-ul unei companii multinationale de tehnologie (prezenta si in Romania) a subliniat faptul ca 99,7% din salariile barbatilor sunt obtinute din munca realizata de femei in anul precedent. Compania mizeaza pe salarii direct proportionale cu activitatea desfasurata si pe oportunitati direct proportionale cu rezultatele obtinute de angajati. Acum noua provocare este sa asigure si o egalitate din punct de vedere etnic, precum si femei in roluri de leaderi.

O companie americana din domeniul farmaceutic in care raportul salariu CEO-salariu angajat este de 1.192:1 mizeaza pe programe de avansare in cariera, training-uri, salarii in functie de performante si compensatii anuale.

Tactici de management pentru reducerea inegalitatilor la locul de munca:

Regandeste intrebarea despre salariu si transforma formularea din: Ce salariu doresti? in Vrem sa stim sincer(a) ce salariu iti doresti pentru a fi motivat sa vii zilnic la birou. Astfel eviti situatiile in care descoperi la cateva luni de la angajare ca angajatul nu este motivat, iar costurile recrutarii devin tot mai mari.

Nu limita talentele! Ofera permanent cursuri de formare, ocazia de a se afirma in cadrul unor proiecte noi pentru care prezinta interes, promovari si mai ales atribuirea de sarcini si responsabilitati in conformitate cu fisa postului.  

Promoveaza egalitatea de sanse intre femei si barbati. In primul rand este ideal ca echipa sa fie formata atat din femei, cat si din barbati si sa nu existe discrepante intre acestia la salarii si promovari.

Fii proactiv in acceptarea femeilor chiar si pentru functii destinate, de regula, barbatilor. Atat timp cat exista chimie de ambele parti:
(coordonator-echipa), incurajeaza femeile sa-si asume noi responsabilitati, oferind in acelasi timp motivatii: program flexibil in masura in care job-ul permite, promovari, salariu corepunzator atributiilor.

Foloseste puterea networking-ului – Planifica discutii informale cu angajatii in care sa afli ce ii motiveaza, ce probleme au si ce i-ar determina sa fie fericiti la locul de munca.

Citeste si articole despre manageri care promoveaza egalitatea in companii aici si aici

Steluța Nastase-Lupu este online marketing specialist la firma de executive search si consultanta in resurse umane ABC Human Capital

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: