Interviuri Management

Transformarea din rugbyul romanesc

21 iul. 2016 4 min

Transformarea din rugbyul romanesc

Reading Time: 4 minute

Chiar cu o zi inainte de esecul nationalei de fotbal din Franta, echipa de rugby a Romaniei invingea in finala Argentina XV si castiga pentru a patra oara trofeul World Rugby Nations Cup. Dovada ca performanta nu tine doar de bani.

Despre cum poti face performanta cu bani putini, despre planurile constructiei unui nou stadion in 2019 si calificarea Romaniei la Cupa Mondiala din Japonia am discutat cu Haralambie “Harry” Dumitras, presedintele Federatiei Romane de Rugby, care a pus umarul din plin la modernizarea si imbunatatirea rugbyului romanesc.

De ce credeti ca a crescut interesul pentru rugby in Romania?

Pentru ca se lucreaza dupa o strategie pe termen lung si mediu. Pentru ca exista o munca efectuata cu multi ani in urma, de lunga durata, este o continuitate in ceea ce s-a facut de cand s-a infiintat rugbyul, acum 103 ani. S-a jucat chiar aici, pe stadionul de astazi, care se numea pe atunci Stadionul de la Sosea. Fiecare presedinte, fiecare om care a lucrat in Federatia de Rugby a cladit ceva, a construit o temelie puternica. Eu nu reprezint decat un fir de nisip intr-un mecanism care trebuie sa continue munca acestor oameni si sa predea mai departe stafeta, pentru ca este o mostenire bogata. Bineinteles ca efectul de Cupa Mondiala a facut sa avem o mare simpatie, dar in acelasi timp o mare responsabilitate: trebuie sa confirmam prestatiile, trebuie sa confirmam rezultatele obtinute si in primul rand performanta, calitatea jocului. Este o munca la nivelul copiilor, la nivelul scolilor. Suntem in aproape 900 de scoli din Romania, unde se joaca o forma de rugby fara contact. Incepand cu clasele I – IV si terminand cu clasele de liceu, participam la Olimpiada Sportului Scolar cu acesti copii, dupa care sunt turneele de Mini Rugby, rezervate copiilor intre 6 si 14 ani, ce au loc in timpul vacantei. Si, acesta este izvorul, sursa pentru marea performanta.

Rugbyul a demonstrat ca se poate face performanta cu bani putini. Ce ii lipseste sa devina si mai performant?

Este un cerc vicios: primesti bani intotdeauna daca ai performante, dar ca sa faci performanta trebuie sa investesti foarte mult. In primul rand, noi formam caractere, formam oameni pentru societate fiindca educatia, sanatatea si sportul sunt esentiale in formarea omului si suntem sensibili la orice fenomen social, ca sa ii spunem asa, intervenim in mediul rural, in scoala, pentru reducerea abandonului scolar. Si de aici apare si succesul, pentru ca oamenii si-au dat seama ca este foarte multa seriozitate, ca nu facem doar sport, facem si educatie in acelasi timp. Din ce in ce mai multi parinti si tineri adera la aceste valori, tot mai multi parteneri se asociaza cu acest fenomen. Depinde numai de noi daca raspundem nevoilor copiilor si adolescentilor, pentru ca este foarte important sa formam caractere. Dupa aceea, pentru inalta performanta este foarte multa munca in spatele cortinei si sunt oameni deosebiti care fac lucrurile asa cum trebuie. Trebuie sa fim constienti ca suntem o natiune care are o traditie in rugby si este recunoscuta in lumea mare.

Ce inseamna pentru rugbyul romanesc victoria in World Rugby Nations Cup?

Am reusit sa confirmam din punctul de vedere al calitatii jocului si ne da mari sperante in ceea ce priveste meciurile test din toamna, care vor fi importante pentru ierarhia mondiala si ne dau incredere pentru campania de calificare la Cupa Mondiala. Avem o echipa bine organizata, puternica, exista coeziune in aceasta echipa cu jucatori de valoare. Avem tineri care creeaza o anumita presiune asupra titularilor de drept. Eu zic ca este o satisfactie pentru sportul romanesc, este foarte bine sa ne bucuram de fiecare disciplina, pentru ca sportul romanesc este un brand in intreaga lume. Este cea mai frumoasa imagine a Bucurestiului, a Romaniei, de fiecare data cand se intampla un eveniment deosebit in sportul romanesc.

Ati fost in teren acum 26 de ani, la victoria istorica a Romaniei in fata Frantei pe pamant francez. De ce credeti ca mai avem nevoie ca sa inregistram astazi o astfel de performanta?

Cand Viorel Morariu mi-a spus in vestiar, dupa meci, ca este un moment istoric, nu am inteles pe loc, in euforia succesului si oboseala meciului. Am descoperit dupa foarte multi ani ca, intr-adevar, este un moment istoric, dar cred eu ca este o sursa de motivatie pentru mine si pentru tinerii de astazi sa reediteze aceasta performanta. 26 de ani sunt o perioada lunga, s-au schimbat multe in lumea sportului de performanta, in rugby, dar convingerea mea este ca suntem pe drumul cel bun si ca nu vor mai trebui inca 26 de ani sa busculam intr-o zi Franta sau alte mari natiuni. Nu traiesc din amintiri, incerc sa fiu in prezent, sa raspund necesitatilor sportivilor nostri, sa le ofer cele mai bune conditii sa poata realiza si ei ce au realizat cei dinaintea mea.

DSC_0233

Care sunt principalele provocari cu care va confruntati ca presedinte al Federatiei Romane de Rugby?

O federatie este puternica atunci cand are cluburi puternice. Si aici cred ca este o provocare mare, pentru ca avem deja un club participant in Cupele Europene, Saracens Timisoara. Este un lucru bun pentru rugbyul romanesc, este o performanta sportiva pentru ca au trecut prin calificari si au invins cluburi italiene. Trebuie sa dezvoltam centre de formare, centre de excelenta. Pe langa aceste centre avem si  burse de la parteneri, care ajuta o serie de copii din mediul rural sa practice acest sport in mod organizat. Mai e un challenge pentru mine: ne dorim foarte mult un stadion nou. Proiectele sunt foarte avansate si speram ca in 2019 sa il inauguram cu Rugby Trophy Under 20. Este visul nostru, sa avem o casa a noastra.

Ce alte planuri mai aveti in urmatoarea perioada ca presedinte al Federatiei Romane de Rugby?

Impreuna cu echipa noastra, ne dorim sa crestem numarul de participanti printr-o administrare mai buna. Sa avem cluburi puternice, sa continuam la nivel scolar si universitar cu implementarea acestui sport. Ne dorim in primul rand sa ne calificam la Cupa Mondiala din Japonia. Campania incepe in februarie anul viitor. Dupa care sa iesim pentru prima data din grupe, sa fim direct calificati pentru urmatoarea Cupa Mondiala. Ar fi o performanta mare pentru rugbyul romanesc. Apoi, ca echipele Romaniei de Rugby 7 sa obtina poate o calificare la Jocurile Olimpice la rugby in sapte. Este un vis, este un proiect ambitios, dar trebuie sa ne suflecam manecile, sa nu ne mai plangem si sa muncim si abia atunci vom reusi.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: