Un cos cu legume

<p> <strong>Cum v-ar placea sa primiti acasa legume si fructe proaspete, abia culese, crescute traditional si ecologic?</strong></p> <p>  </p> <p> Pare o fantezie, dar este o realitate de business pentru un antreprenor de la oras. Andrei Barbu s-a pregatit pentru o cariera in computere. Doar ca pe parcurs lucrurile s-au schimbat si astazi face agricultura, una de nisa, cu mare potential in viitor: ferma de legume si fructe proaspete, cultivate traditional si livrate acasa clientilor. “Am ajuns sa ma ocup de agricultura prin tatal meu: el se ocupa de aproape 10 ani.</p> <p>  </p> <p> In discutiile cu el am crezut ca vad o nisa, o oportunitate si am hotarat sa fac o investitie”, spune Andrei, initiatorul proiectului “Cosul de legume”. Terenul agricol din Valea Macrisului, judetul Ialomita, locul unde se desfasoara proiectul, a fost cumparat in 2008, cu un credit “doar cu buletinul” si cu bani de la prieteni si rude, ca si locul din sat unde a fost facut sediul fermei.</p> <p>  </p> <p> A cumparat 16 ha de teren si 2.000 mp in intravilan, unde a construit ceea ce ar trebui sa devina un sediu serios de ferma. Deocamdata este doar o hala de 300 mp pentru uscarea plantelor medicinale si depozitarea cerealelor si o casa la nivel de structura si pereti. Ferma a prins repede si a avut crestere de la an la an, dupa ce a trecut si printr-o schimbare totala de strategie si de domeniu de activitate. Andrei spune ca a pornit de la dorinta de a face plante medicinale si aromatice vandute vrac (eventual exportate) si a ajuns, putin cate putin, la “Cosul de legume”.</p> <p>  </p> <p> “Incerc sa aduc produse gustoase, traditionale, crescute cat se poate de mult in afara oricarei interventii chimice. Extrem de important este si gustul: nu are sens sa faci agricultura organic folosind hibrizi superproductivi, pentru ca obtii aceeasi rosie de plastic din piata, doar ca fara resturi de pesticide.” Ferma lui Andrei este astazi un proiect in dezvoltare. Anul viitor va exista si o componenta animala – oua, pasari de carne, poate chiar iepuri si nu s-ar da la o parte nici de la vaci de lapte. “Caut sa ma inscriu exact in nisa care mi se pare ca se potriveste cel mai bine unui start-up: produse artizanale, de multe ori in serie limitata, proaspete sau procesate, care sa faca diferenta in ceea ce priveste gustul. La finalul zilei sa pot spune ca pe piata de retail din Bucuresti am produs cele mai gustoase rosii sau cel mai gustos ardei”, spune Andrei Barbu.</p>