Opinii

Viitorul va fi vocal

21 iul. 2011 3 min

Viitorul va fi vocal

Reading Time: 3 minute

Cristian Manafu, Trainer si consultant in social media. Managing Partner la Evensys si The Connector & Partners www.manafu.ro

Odata cu noua mea masina am renuntat la handsfree. Aveam in plan sa imi instalez pe bord un Nokia CarKit CK-200 (Bit.ly/NokiaCK200), insa nu mai am nevoie. Vorbesc acum la telefon printr-un microfon ascuns undeva langa oglinda retrovizoare si ascult conversant ia prin sistemul audio al masinii. Nu e ceva nou, stiu asta.

Conectarea telefonului prin Bluetooth la computerul masinii e o optiune disponibila pe piata de ceva timp. Cred insa ca, in viitorul apropiat, vom vorbi efectiv cu computerele mai mult ca oricand. Asteptam in masina pe cineva in urma cu cateva luni si ma plictiseam teribil. Am pus mana pe telefon si nu mai stiu cum am ajuns sa folosesc Google Translate. Mai precis cu optiunea de traducere vocala. Din pacate, romana nu era intre cele 15 limbi suportate la acel moment, dar ma amuzam cu traducerile din engleza in chineza. Nu le gasiti utile? Cred ca un anumit ofiter de pe aeroportul din Amsterdam ar fi fost fericit cu o asemenea aplicatie acum cateva zile in discutia avuta cu un chinez care nu pricepea nimic in limbile de circulatie internationala.

Tot in masina mi-ar placea sa pot dicta e-mail-urile si sa comand prin voce citirea sau trimiterea altor mesaje. Asemenea multora, sunt mereu pe fuga si niciodata nu imi ajunge timpul. M-ar putea ajuta Dragon Dictation (Bit.ly/DragonDictation), cand va avea o versiune in limba romana. Este una din cele mai cunoscute aplicatii de smartphones, pentru transformarea vorbelor in cuvinte scrise. Pe masura ce devin tot mai multitasking, simt nevoia unor imbunatatiri in lucrurile pe care le fac, iar “vocea” este un feature uman inca subapreciat, desi este cel mai raspandit support de comunicare.

Avem nevoie de putina tehnologie pentru a evolua “vocea”. Am scris acest text intr-o camera de hotel din Köln, unde ma aflam pentru o vizita la Centrul de Cercetare Ford. Urma sa vorbim despre masinile electrice, dar, avand aceasta tema de la Biz, mi-ar fi placut sa intram si in subiectul Ford SYNC (Bit.ly/FordSync). Este vorba de un sistem integrat din fabricatie ce le permite soferilor sa efectueze apeluri handsfree si sa dea comenzi vocale pentru a asculta muzica sau pentru a activa alte functii. In loc sa-ti iei iPhone-ul si sa cauti muzica, trebuie doar sa spui “play artist” sau “play genre” si porneste muzica. Insa cat de perfomanta este tehnologia de recunoastere a comenzilor vocale? Va trebui sa memoram o sumedenie de comenzi? Sistemul Ford intelege la ora actuala 10.000 de cuvinte, ceea ce este un vocabular impresionant pentru o masina.

Acum suntem fascinati de dispozitivele cu touchscreen, fie ca vorbim de telefoane, fie ca incercam sa adoptam o tableta. Avem senzatia ca totul merge mai rapid prin atingere. Am renuntat la click pentru tap. Dar nu credeti ca viteza ar creste daca activarea ar fi vocala? Tot Google (bit.ly/GoogleVoiceSearch) prin Google Voice Search a facut un pas si in aceasta directie, aducand cautarea prin voce pe computere. Ai nevoie de un browser Chrome si de un computer cu microfon incorporat. Apoi spui ce ai de cautat. Microsoft a dezvoltat in urma cu cativa ani, pentru sistemul de operare Vista, un program de recunoastere a vorbirii. Windows Speech Recognition le permite utilizatorilor sa interactioneze cu computerul prin intermediul vocii.

A fost creat special pentru cei care vor sa reduca semnificativ folosirea mouse-ului sau a tastaturii. Prin intermediul acestui program, cu ajutorul unei aplicatii, documentele sau e-mail-urile pot fi dictate, iar prin comenzile vocale se pot porni sau opri aplicatii, se poate controla sistemul de operare si se potcompleta formulare online.  Astept cuminte ziua in care limba romana va fi inclusa in aplicatii si momentul cand vom vorbi cu obiectele din jurul nostru. La urma urmei, ar fi cel mai mic efort pe care l-am putea face, nu? Una din dorintele mele pe care tehnologia o va rezolva in viitor tine de inregistrarea ideilor. Cum nu cunosc stadiul cercetarilor pentru captarea gandurilor, ma gandesc ca vocea ar putea fi o solutie.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: