Finanțe

Românii se împrumută în lei și preferă dobânda fixă

14 dec. 2018 < 1 min

Românii se împrumută în lei și preferă dobânda fixă

Reading Time: < 1 minut

leiDupă ce s-au fript cu creditele în franci elvețieni și creșterea dobânzilor, românii se împrumută în lei și preferă dobânzile fixe.

Românii sunt din ce în ce mai atenți la riscul valutar și la cel de dobândă atunci când iau credite, arată Raportul BNR asupra stabilității financiare.

“Preferința pentru contractarea de împrumuturi noi aproape în totalitate în moneda națională s-a menținut și în primele trei trimestre ale anului 2018. În acest context, ponderea împrumuturilor în valută aflate în portofoliul băncilor s-a redus suplimentar, ajungând la 29,3%”, se arată în raport. Reprezentanții BNR precizează că această evoluţie favorabilă diminuează riscul valutar şi contribuie la o transmisie mai bună a impulsurilor monetare ale băncii centrale.

Totodată, în raport se subliniază o orientare mai ridicată către creditele cu dobândă fixă, în timp ce finanţările cu dobândă variabilă și-au continuat trendul descendent, reprezentând circa 45% din totalul fluxurilor noi de credite acordate în ultimul an, atenuând expunerea românilor la riscul de rată a dobânzii.

În structură, majoritatea împrumuturilor cu dobândă variabilă sunt acordate pe segmentul ipotecar (circa 78% din creditele noi de acest tip), însă proporţia se menţine pe traiectoria de ameliorare din ultimii ani, în contextul majorării ofertei de împrumuturi ipotecare acordate cu dobândă fixă pe o perioadă de până la 10 ani, arată raportul BNR.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: