Stiri Tech

Telekom România ia în calcul neparticiparea la licitația 5G

22 feb. 2019 2 min

Telekom România ia în calcul neparticiparea la licitația 5G

Reading Time: 2 minute

Efectele Ordonanței 114 (numită și “taxa pe lăcomie”), cumulate cu condițiile si procedura de acordare a spectrului radio pentru comunicații 5G au determinat conducerea companiei Telekom România să ia în calcul neparticiparea la licitația 5G, programată pentru a doua parte a acestui an.

“Este posibil să nu participăm la licitația pentru frecvențele destinate serviciilor 5G, în cazul în care condițiile licitației vor fi prea aspre și vor stabili că trebuie să plătim atât de mult și să acoperim foarte mult din populație într-un termen scurt. Un alt element de constrângere sunt noile prevederi privind amenzile de 10% din cifra de afaceri, dacă nu sunt îndeplinite condițiile de autorizație a construcțiilor”, a declarat azi Miroslav Majoros, CEO Telekom Romania, la o întâlnire cu presa.

Conform calendarului ANCOM, licitatia se va desfasura în partea a doua a anului, iar licențele vor fi acordate câștigatorilor până la data de 15 decembrie 2019. Procedura de selectie va fi reglementată prin o decizie a ANCOM și va fi detaliată în caietul de sarcini. La ultima licitație pentru vânzarea de licențe de telecomunicații, respectiv pentru 4G, autoritatea de reglementare din domeniu a reușit, în septembrie 2012, să obțină din spectrul de frecvențe vândut operatorilor suma de aproximativ 683 milioane de euro.

Cu aceeași ocazie, șeful Telekom România a mai arătat că va stopa orice intenție de achiziție, pentru că OUG 114 afectează business-ul companiei prin plata a 3% din cifra de afaceri, dar și pentru că se aplică și la veniturile non-telecom, estimate la câteva zeci de milioane de euro.

 “Spre exemplu, dacă Telekom România ar cumpăra un hotel, veniturile generate de această investiție vor fi taxate cu 3%. Dacă noi vindem un iPhone, suntem taxați cu 3%, ceea ce nu se întâmplă și la eMAG, de pildă. Un alt exemplu sunt proiectele IT&C, unde operatorii telecom sunt dezavantajați în raport cu integratorii IT&C. Aceștia din urmă nu trebuie să includă în prețul viitoarei oferte taxa de 3% impusă prin ordonanța de la finele anului 2018. În schimb, pe noi, operatorii de telecomunicații, această taxare ne face necompetitivi cu ofertanții din zona non-telecom”, a arătat Majoros.

În urma consultării cu industria asupra documentației, ANCOM va desfășura licitația de spectru și va acorda licențele câștigătorilor până la sfârșitul acestui an, urmând ca operatorii să poată folosi spectrul câștigat în benzile de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400-3800 MHz (alocat pe termen scurt) de la data de 1 ianuarie 2020, respectiv începând cu anul 2026 pentru spectrul din banda 3400-3800 MHz alocat pe termen lung.

“Aceste frecvențe le putem folosi pentru orice servicii vrem, e vorba de neutralitate tehnologică. Putem lansa servicii 5G în frecventele pe care le avem deja. Echipamentele din rețeaua noastră 4G sunt deja pregătite pentru tehnologia 5G. Vom lansa serviciile comerciale 5G când va avea sens. Cred că 2020 ar fi prea devreme, luând în calcul că probabil nu vor fi prea multe terminale compatibile 5G în perioada următoare”, a precizat șeful Telekom România.

 

 

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: