Lifestyle Stiri

CARANTINA – o nouă expoziție surprinzătoare de pictură creată cu un instinct coloristic cu totul special

29 mart. 2023 3 min

CARANTINA – o nouă expoziție surprinzătoare de pictură creată cu un instinct coloristic cu totul special

Reading Time: 3 minute

Galateca deschide joi, 30 martie, expoziția artistului Liviu Stoicoviciu cu cea mai recentă serie de lucrări realizate în perioada pandemică, perioadă de izolare și introspecție. Aflat la a doua expoziție personală în spațiul galeriei Galateca, după Pentagon/Pentagramă  din 2018, în care a fost explorată dimensiunea geometrică a secțiunii de aur, Liviu Stoicoviciu revine cu lucrări realizate în ultimii trei ani, reunite într- o expoziție de pictură acrilic și marker pe pânză curatoriată de Călin Danunde culorile oscilează cu dexteritate între paleta diafană a pictorilor italieni din proto-Renaștere și violența ironică a artei op și pop”.

Proiectul expozițional  CARANTINA este susținut de Institutul Cultural Român, coordonat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, și prezintă în premieră publicului o selecție de 35 de lucrări realizate în perioada de izolare generată de criza globală, într-o perioadă de carantină socială, dar și o auto-impusă carantină a artistului, ce tocmai trecuse printr-o firească criză identitară pentru cineva a cărei operă creată în decenii a devenit brusc extrem de publică în urma amplei expoziții retrospective de la MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană, dublată de monografia apărută la Editura MNAC în 2021 (Liviu Stoicoviciu, Lucrări / Works, 1960-2017).


”Readus la nivelul zero al picturii, Stoicoviciu a făcut ceea ce orice manual
de psihanaliză ne învață – s-a întors în starea de la începutul proceselor sale creatoare, când
culoarea era mobilul determinant al traiectoriei compoziționale.

După o perioadă anostă, în care preocupările de ordin compozițional-geometric dominau
pictura, Liviu Stoicoviciu s-a lăsat în ultimii trei ani dus de un instinct coloristic cu totul
special, instinct vizibil în creația sa majoră încă de la debut. Există o ruptură fascinantă între
motivația conceptuală și realitatea senzorială a imaginilor pe care artistul le poate genera,
uneori într-un flux practic neîntrerupt. Progresiile geometrice, șirurile lui Fibonacci,
structurile auto-similare din familia fractalilor sunt temele motivaționale și elementele
unificatoare ale unei opere pe care Liviu Stoicoviciu o concepe/percepe ca pe un continuum,
ca pe o totalitate fragmentară doar prin natura inevitabil limitatoare a realității picturale. ” spune Călin Dan, curatorul expoziției.

Expoziția este deschisă între 30 martie și 21 aprilie 2023 la Galateca, iar în Camera Neagră dedicată primei platforme naționale de artă și știință NEO ART CONNECT (www.neoartconnect.ro), publicul poate viziona o retrospectivă a lucrărilor artistului prezentate într-o proiecție multimedia.

Succintă prezentare a expozițiilor personale ale artistului Liviu Stoicoviciu: 2018 – Pentagon/Pentagramă, Galeria Galateca, București, 2016 – Orașe imaginate, Muzeul Național de Artă Contemporană, București, 2013 – Secțiunea de Aur. Pictură/Sculptură. Jecza Gallery, Timișoara,  2013 –  curator Ileana Pintilie (catalog), 2006 – expoziția retrospectivă Liviu Stoicoviciu, Muzeul de Artă, Cluj-Napoca, organizată de Livia Drăgoi, 2005 – Galeria Simeza, București, 1992 – Galeria Simeza, București, 1980 – Galeria Căminul Artei – etaj, București, 1973 –     Expoziția de pictură Grupări geometrice, Galeria Simeza, București, 1970 – Expoziție de pictură Galeriile de Artă Amfora, București.

Proiect realizat de galeria Galateca, Asociația Neo Art România și susținută de Institutul cultural Cultural Român.  

Parteneri media: modernism.roBiz, Agenția C’Artedreamingof.netKreatoria, Propagarta, Aici a stat, Radio România Cultural Cultural, Metropola TV

Cu sprijinul  AQUA Carpatica, Sâmburești, Nespresso

www.galateca.ro / www.facebook.com/GalerieGalateca/ www.instagram.com/galateca/

Array

Articole pe aceeași temă: