Finanțe Interviuri

Adrian Tănase, Bursa de Valori: Acțiuni pentru o bursă mai puternică

5 ian. 2021 7 min

Adrian Tănase, Bursa de Valori: Acțiuni pentru o bursă mai puternică

Reading Time: 7 minute

Intrată într-o nouă ligă prin promovarea la statutul de piață emergentă secundară, piața de capital din România se află într-o nouă fază de dezvoltare. La Bursa de Valori București (BVB) se lucrează deja la următorii pași care să ajute piața bursieră locală să-și atingă adevăratul potențial, iar Adrian Tănase, CEO al BVB explică care sunt aceștia.

 

Cum a fost pentru Bursa de Valori anul acesta?

Anul 2020 este unul atipic pentru toate piețele de capital. Pe plan local, evoluția pieței poate fi caracterizată prin două cuvinte: volatilitate și maturitate. ­Vo­latilitatea a fost vizibilă în primul se­mes­tru, când în perioada febru­arie – martie, piața a scăzut cu peste 30%, pentru ca ulterior să intre pe revenire rapidă și să urce cu peste 25%. Astfel de mișcări la nivel generalizat pe piețe sunt rar întâlnite, dar, totodată, oferă investitorilor oportunități de intrare sau acumulare la prețuri mai mici și, chiar, câștiguri.

De asemenea, am văzut o creștere a numărului de investitori care și-au reactivat conturile sau abia au intrat în piață pentru a beneficia de prețurile atractive la care au ajuns multe companii listate. Vorbim de o creștere de 15% – 20% (circa 3.000 ca număr) a numărului de conturi, o evoluție în linie cu ce s-a întâmplat și pe piețele externe. Maturitatea a fost vizibilă atât pe partea investitorilor, cât și a companiilor, managementul acestora dialogând cu piața foarte calm și asumat despre impactul pe care pandemia îl are asupra activității lor.

Este foarte important de reținut că economiile și piețele financiare au mai trecut prin perioade de criză, dar dacă ne uităm la imaginea de ansamblu pe un orizont mai lung de timp, putem vedea că ­aceste perioade au fost mai scurte și mai puține decât perioadele de creștere. Această evoluție arată că pentru un investitor este foarte important să aibă o disciplină atunci când investește și să facă acest lucru recurent, adică în fiecare lună, indife­rent că piețele cresc sau scad. Când urmezi această disciplină beneficiezi de a opta minune a lumii, cum îi zicea Albert Einstein, dobânda compusă, adică ­banii tăi produc un câștig care ulterior va aduce un câștig și mai mare și tot așa.

BVB a trecut în acest an prin mai multe mișcări istorice, cum este promovarea României la statutul de piață emergentă. Care sunt efectele acestei decizii?

Este un moment istoric și o victorie majoră pentru imaginea și credibilitatea României, o dovadă că atunci când ne unim forțele și împărtășim aceleași obiective și ne bazăm pe un parteneriat între mediul de business, stat și autorități putem atinge acele obiective care aduc beneficii pe termen mediu și lung pentru economie și pentru societatea românească.

România a intrat într-o nouă ligă, în care activează investitori care dispun de fonduri de peste 50 de ori mai mari decât ale celor care investesc pe piețele de frontieră. Banca Transilvania (TLV) și Nuclearelectrica (SNN) au fost primele două companii românești care au intrat în structura indicilor pentru piețe ­emergente. Intrarea ­celor două companii în indici a adus și alte beneficii pentru piața locală de capital, astfel că și alte companii listate vor putea intra în indici FTSE Russell, iar primul exem­plu este compania TeraPlast (TRP). OMV Petrom (SNP) și BRD-Groupe Société Géné­rale (BRD) sunt celelalte două companii românești care au șanse să intre în indicii FTSE pentru piețe emergente anul viitor.

Putem spune că în acest moment avem o piață de capital pe care activează o comunitate mult mai puternică de investitori, o piață care este mult mai atractivă pentru compa­niile deja listate sau care doresc să se listeze din perspectiva costurilor de finanțare prin piața de capital. O masă mai mare de investitori se traduce printr-o cerere mai mare pentru instrumentele financiare emise de companiile românești, ceea ce înseamnă o evaluare mai bună a acestora și, implicit, accesul la finanțare la costuri mai mici.

Cum putem avea mai multe companii pe bursă?

Nu există un glonț de argint care odată tras va rezolva această problemă, ci este nevoie de dialog pentru prezentarea avantajelor finanțării prin piața de capital, avantaje întărite de exemple concrete de companii care s-au dezvoltat utilizând bursa și, totodată, și-au îmbunătățit imaginea, aface­rile și au câștigat noi investitori. Avem ­companii care au în acționariat investitori din diverse țări ale lumii, pornind din România și ajungând în America de Nord sau Orientul Apropiat.

Pentru a promova și mai bine avantajele oferite de piața de capital, BVB a lansat încă din 2017 programul Made in Romania, dedicat antreprenorilor și companiilor românești. Este foarte important să ne apropiem de antreprenori, să le oferim soluții pentru dezvoltare, dar și pentru provocările cu care ei se întâlnesc în activitatea de zi cu zi. Efectele întregii munci depuse de BVB și partenerii săi în ultimii ani au început deja să se vadă, pentru că din ce în ce mai multe ­companii din acest program, dar și ­altele, încep să vină pe piața de capital, prin emisiuni de obligațiuni sau acțiuni, iar altele atrag finanțare prin bursă atât prin acțiuni, cât și prin obligațiuni.

Începând de anul trecut, am observat că pentru companiile antreprenoriale emisiunile de obligațiuni sunt mai ușor de înțeles și pot reprezenta un prim pas pe piață, pentru a se familiariza cu bursa și beneficiile pe care aceasta le oferă companiilor. Deja sunt unii antreprenori care au venit pe piață cu emisiuni de obligațiuni și, ulterior, s-au decis să listeze și acțiunile.

Doar în ultimii doi ani la BVB au fost listate aproape 30 de emisiuni de obligațiuni cu o valoare cumulată de peste 1,5 mi­li­arde euro și am asistat și la listarea a trei companii. Și vă mai pot spune că mai sunt unele companii în pregătire pentru a veni pe piață. Cola­borarea cu instituțiile statului pen­tru a avea mai multe companii listate la bursă este crucială.

Este foarte important ca guvernul să continue procesul de listare a companiilor de stat pe Bursa de Valori București, pe de o parte, iar pe de altă parte să fie adoptate măsuri care să stimuleze companiile din mediul privat pentru a se lista, și astfel a induce acestora un comportament transparent și sustenabil în bene­ficiul nu numai al acționarilor direcți, ci al întregii societăți.

1,5 mld. euro este valoarea cumulată a celor aproape 30 de emisiuni de obligațiuni listate în ultimii doi ani la BVB

Care sunt provocările cu care vă confruntați acum?

Prin rundele de finanțare derulate până în prezent la BVB, am ­demonstrat că piața de capital este un canal viabil pentru finanțarea economiei, atât a statului, cât și a companiilor, cu sume care încep de la câteva sute de mii de euro și pot ajunge și la sute de mili­oane de euro.

Avem în derulare mai multe proiecte pentru a crește ponderea capitalizării companiilor listate în PIB-ul României, care acum este de doar 10%, dar pentru aceasta este nevoie de un efort comun al tuturor părților implicate.

Sunt convins că putem crește acest pondere la 20% în viitor dacă vom vedea o participare mai activă a populației în piața de capital, prin investiții directe, prin brokeri, sau indirecte, prin intermediul fondurilor mutuale.

Deja 8 milioane de români sunt investitori indirecți la BVB, prin fondurile de pensii administrate privat. În tot acest timp, românii au aproape 249,7 miliarde lei în depozite bancare, cu dobânzi modice. Cu cât românii vor înțelege că economiile lor trebuie să fie plasate în valori mobiliare, cu atât mai repede vom atinge reprezentativitatea dorită a pieței de capital în cadrul eco­nomiei din România.

Apoi, este foarte important să implementăm soluții pentru a facilita accesul investitorilor la piață, pentru a face întregul proces investițional unul facil, unul care să se desfășoare exclusiv în ­mediul electronic. Tehnologia va trebui să joace un rol din ce în ce mai important în funcționarea bursei.

Care sunt planurile BVB în următoarea perioadă?

Provocarea de acum înainte este ca din ce în ce mai multe companii românești să fie incluse în acești indici și, astfel, România să devină din ce în ce mai reprezentativă în acest nou univers investițional. Consolidarea statutului de Piață Emergentă este un obiectiv comun care sunt convins că va fi asumat de întreaga clasă de business și de clasa politică, deoarece o piață de capital funcțională este critică pentru dezvoltarea economică a României.

De asemenea, BVB se concentrează pe proiecte care urmăresc o mai bună promovare a companiilor listate, atât pe plan intern, cât și extern, prin îmbunătățirea acoperirii cu analiză fundamentală, cât și prin implementarea standardelor de raportare pentru investiții responsabile, standardele ESG, care devin din ce în ce mai importante pentru investitorii străini.

Un alt proiect perfect aliniat cu această promovare este acela de stabilire a Contrapărții Centrale în România, proiect a cărui autorizare a fost inițiată recent. Unul din principalele scopuri ale acestui proiect este relansarea pieței de instrumente derivate pentru că odată cu promovarea în această ligă a Piețelor Emergente trebuie să crească și gradul de sofisticare a pieței din punct de vedere al soluțiilor investiționale oferite. Preconizăm că vom putea relansa piața de derivate în cursul anului 2022.

Care sunt lecțiile învățate în tot acest an?

Cred că cea mai importantă lecție este cea predată de companiile listate, de cei care au atras finanțare prin piața de capital, inclusiv de Ministerul Finanțelor Publice, și anume că bursa este un motor al economiei, este un canal care permite transferul banilor de la cei care îi dețin și vor să-i investească spre companiile care au nevoie de acei bani pentru a se dezvolta. Vorbim de finanțări de peste 500 milioane euro doar în acest an, bani care au fost plasați de investitorii de la Bursa de Valori București.

Am observat că unele companii și-au pus planuri de dezvoltare în așteptare, ca urmare a crizei generate de pandemia de Covid-19, însă, pe de altă parte, am văzut companii care au continuat să se dezvolte și să-și finanțeze această dezvoltare prin piața de capital.

De altfel, crizele anterioare au demonstrat că astfel de perioade sunt bune pentru investiții, iar companiile și investitorii care au identificat oportunitățile generate de crize au fost și sunt cei care au de câștigat.

Cum vedeți viitorul?

Crize au mai fost și vor mai fi, iar lecțiile pe care le învățăm din aceste experiențe ne vor fi utile pe viitor. Acum depinde doar de cât de repede va fi soluționată această criză sanitară din punct de vedere medical. Față de criza financiară din 2008, această criză este diferită, însă statele și băncile centrale au acționat mult mai rapid pentru a preîntâmpina probleme mai grave, astfel că piețele financiare dispun de capital care poate fi accesat de companii.

Situația este valabilă și pe piața locală, unde după cum ați văzut companiile au continuat să atragă finanțare și să se dezvolte, accesul la finanțare nefiind restrâns defel în această perioadă. De asemenea, am văzut că numărul de investitori a crescut în perioada de volatilitate din primul semestru, ceea ce dovedește că românii încep să fie mai atenți la cum își administrează banii și, mai ales, încep să înțeleagă că bursa este locul unde banii lor pot să fie investiți pentru viitor.

Astfel, privim spre viitor cu un foarte mare optimism, există un potențial al pieței de capital care, teoretic, nu va dispărea niciodată, indiferent de ciclul economic în care ne aflăm, singura provocare fiind viteza cu care materializăm acest potențial.


25 de ani de bursă

  • În 1995, când s-a reînființat Bursa de Valori București, s-a început totul de la zero.
  • La finalul primului an de activitate al BVB, erau listate 9 companii și tranzacțiile au însumat aproape 26 milioane lei.
  • Acum sunt listate peste 350 de companii, dintre care un sfert sunt pe Piața Reglementată, iar tranzacțiile realizate doar în 2020 însumează circa 11,5 miliarde lei doar pe partea de acțiuni
  • Capitalizarea tuturor companiilor românești listate la BVB se apropie de 110 miliarde lei.
  • Pe segmentul de obligațiuni sunt aproape 60 de emitenți acum la Bursa de Valori București, iar rulajul a fost de 2,4 miliarde de lei.
  • Din 21 septembrie, piața de capital din România este în categoria Piețelor Emergente și are acces la un univers investițional mult mai mare, care în termeni de bani înseamnă circa 250 miliarde de euro.

 

Interviul a fost inițial publicat în Biz nr. 349 (15 decembrie – 20 ianuarie 2020). Dacă doriți să primiți Revista Biz prin curier, abonați-vă aici.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: