CSR Tech

În prima linie a inovației

25 oct. 2017 9 min

În prima linie a inovației

Reading Time: 9 minute

Pasiunea este primul cuvânt care îți vine în minte când îi auzi pe Claudiu Butacu și pe Mihai Toader-Pasti vorbind despre casa EFdeN, dar mai ales despre echipa care a construit această locuință solară confortabilă și eficientă energetic. Dincolo de dezvoltarea unei case a viitorului, EFdeN înseamnă dorința de a fi mai bun, de a schimba mentalități, de a depăși orice provocări și de a lăsa ceva în urmă.

Câțiva tineri români au plecat fără să aibă măcar bani să se întoarcă în țară la Solar Decathlon Versailles 2014, competiție dedicată caselor solare inteligente și eficiente energetic, la care participă echipe universitare interdisciplinare din toată lumea. Fuseseră deja de patru ori foarte aproape să oprească tot proiectul, din lipsă de susținere, după probleme și piedici din toate direcțiile, mai ales că luaseră decizia să parti­cipe la competiția desfășurată la Versailles când casa lor era construită doar în proporție de 40%. Au luptat însă până în ultima clipă, iar experiența de acolo a fost extraordinară, proiectul românesc luptând de la egal la egal cu cele ale unor echipe cu bugete de zece ori mai mari.

Adevăratele provocări au început însă abia când echipa EFdeN s-a întors din Franța. Reasamblarea casei a început cu șapte luni de așteptare. „Nu era nicio șansă să avansăm, echipa se diminua de la zi la zi, eroii de la Versailles ne cereau disperați să facem ceva, să nu pierdem proiectul care ne-a unit”, povestește Mihai Toader-Pasti, cofondator și general manager al EFdeN. Își amintește sentimentul de neputință pe care îl simțea după ore întregi de stat la uși și căutat soluții prin care proiectul să avanseze, să plătească factura de transport. „Cred că a fost cea mai importantă perioadă pentru mine, trimiteam scrisori de recomandare pentru ca cei mai buni oameni din echipă să plece și să se salveze. Noi ne scufundam, vedeam zilnic pereții exteriori ai casei și structura cum se lipesc de bitumul terenului de fotbal, vedeam cum totul se inundă sub ochii noștri. Lui Elon Musk îi explodau rachetele și nouă ne intra apa pe sub prelatele ce acopereau structura casei”, spune Mihai Toader-Pasti. Dar n-au renunțat niciodată.

Este o poveste definitorie pentru spiritul din spatele EFdeN, care este mai mult decât casa cu același nume, reprezintă suma tuturor experiențelor prin care a trecut o echipă de oameni cu mentalitatea că #sepoate. Este rezultatul muncii și sacrificiilor a sute de tineri, dovada că, atunci când o echipă lucrează în aceeași direcție, poate depăși probleme, orgoliile, piedicile. Reprezintă sute de mii de ore petrecute în proiectare, în execuție, nopți petrecute lucrând pentru un vis comun.

Spiritul EFdeN reprezintă suma tuturor experiențelor prin care a trecut o echipă de oameni cu mentalitatea că #sepoate

Echipa EFdeN a dezvoltat proiectul de la Versailles pe trei direcții, considerate critice pentru viitorul societății și pentru progresul României: Locuințe, Produse Sustenabile și Educație. Locuința EFdeN este primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort, iar pe zona de produse sustenabile, au realizat un Campus-Hub, spațiu verde pentru comunitate cu energie verde și acces la internet, Car-Port, stație de încărcare mașini electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice și Solar-Tree, un „copac” fotovoltaic care produce energie electrică și este mobil. Din punct de vedere educațional, au creat o serie de programe adresate publicului larg, de la grădiniță și elevi până la liceeni și studenți, dar și celui specializat, oferind programe și pentru companii. În ceea ce privește casa EFdeN, pasul următor ar fi replicarea proiectului la scara unui întreg complex de locuințe.

Provocarea inovației

Tinerii au mers mai departe și în competiția Solar Decathlon, iar România este din nou în prima ligă mondială a inovației în construcții. După participarea din 2012 la ediția de la Madrid cu Prispa și cea din 2014 de la Versailles cu EFdeN, s-au calificat la următoarea ediție și în 2018, la Dubai, vor reprezenta România alături de 21 de echipe din 14 țări și 4 continente.

Participarea la competițiile naționale și interna­ționale a provocat EFdeN mai ales în zona inovației. Ei pun accent pe zona de cercetare, încercă să fie curioși și atenți, să eficientizeze tot ceea ce fac și consideră că astfel pot răspunde mai bine nevoilor societății. „Inovația în ceea ce facem este foarte importantă în fiecare aspect, de la produs și organizarea echipei și până la comunicare și modul în care realizăm par­teneriate, încercăm să tratăm fiecare latură a proiec­tului cu același respect, curiozitate și convingere că poate fi îmbunătățit, am exersat capacitatea de a nu ignora detaliile sau diversele probleme”, arată Claudiu Butacu, cofondator și președinte EFdeN. Acesta crede și că România are un mare potențial de inovare și există suficient de multe provocări rămase.

Participarea în competiție nu este garantată, sunt câteva exemple de echipe care s-au retras. Provocările sunt foarte mari, de la proiectarea interdisciplinară la componenta de execuție, realizată tot de către studenți, și până la aspectele legate de parteneriate. „Studenții, indiferent că sunt arhitecți, ingineri sau vin din zona de comunicare, trebuie să vadă inovația și creativitatea ca o nevoie, nu ca ceva opțional. Am văzut în ultimii șapte ani alături de echipa Prispa și EFdeN sute de studenți schimbați de experiența aceasta, atât profesional, cât și personal”, a declarat prof. dr. arh. Dorina Tărbujaru, reprezentant al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu în EFdeN.

Eșecurile care aduc reușita

Care este secretul reușitei EFdeN? Membrii echipei au înțeles încă de la început că inovația nu apare în mod miraculos, ci depinde foarte mult de numărul încercărilor pe care le faci, de cât de mult experimentezi, de câte greșeli ești dispus să faci și peste câte provocări poți să treci, psihic, fizic, intelectual. Încearcă mereu să vadă cum pot să fie cât mai aventuroși, dar să și supraviețuiască până la final, pentru că știu că inovația nu înseamnă neapărat să vii cu ceva nou, spectaculos, care să facă valuri, dar care din diverse motive să nu poată fi implementat la scară largă sau să eșuezi pentru că ai fost prea ambițios. Inovația ține foarte mult de rezultate și impact și încearcă să nu uite acest lucru, într-o lume care vrea mereu ceva nou doar de dragul de a avea ceva nou.

În spatele proiectelor realizate este foarte multă muncă. Au fost mii de întâlniri care, deși nu au adus finanțări, au reprezentat cel mai mare proces de formare pentru a cerceta zonele de interes, pentru a fi la curent cu tehnologiile, pentru a învăța ce gândesc alte organizații și cum fac ele lucrurile să se întâmple. La început au fost priviți cu neîncredere, iar reprezentanții companiilor nu îi sprijineau cu bani. Le trimiteau tricouri cu logo-ul companiei și bannere (eventual vechi) sau îi întrebau de ce cred ei că vor reuși să schimbe ceva când au încercat fără succes și alții și îi sfătuiau să își vadă de drum, dacă tot sunt băieți deștepți: Dragostea trece prin stomac, faceți ceva bani și apoi vă gândiți la proiecte pe care să le faceți!

Dacă alți tineri au acumulat experiență într-un mediu controlat, cu regulament intern funcțional de ani de zile și cu profesioniști de la care ai ce învăța și care au experiență în rezolvarea diferitelor probleme, EFdeN a ales alt drum – acela de a învăța să înoate aruncându-se în apă. Recunosc că au făcut multe greșeli, dar astfel au descoperit lucruri noi pe care alt­fel nu le-ar fi descoperit, au găsit alte răspunsuri, au învățat să pună alte întrebări. „E romantic să vorbești despre greșeli și eșecuri, dar nu este așa frumos când le trăiești. Ne loveam atât de tare uneori încât și acum suntem surprinși cum am rezistat atâta timp. Au fost sute de întâlniri în care companiile ne atrăgeau atenția că ei nu sprijină proiecte tinere, că vor ceva cu experiență, să nu investească în noi degeaba. Cât de motivant este să auzi asta ca tânăr? Este un cerc vicios al experienței”, își amintește Claudiu Butacu.

Este un eșec o întâlnire în urma căreia nu obții sponsorizare? Depinde cum privești lucrurile, spun cei de la EFdeN. Aceste întâlniri au fost un câștig – i-au ajutat să învețe enorm de multe lucruri despre oameni și să fie creativi cu rezultate. „Creativitatea și inovația de dragul a două cuvinte extraordinare nu ne aduceau sponsorizări, trebuia să fim convingători și să avem rezultate și am învățat să facem și asta. Astăzi vorbim despre EFdeN ca despre cea mai frumoasa alegere făcută în viață și datorită tuturor oamenilor care ne-au spus nu în toți acești ani”, subliniază președintele EFdeN.

Și totuși, ce faci când rămâi fără resurse? Cum găsești puterea să mergi mai departe, când toată lumea te îndeamnă să renunți? Mihai Toader-Pasti își amintește că nu le-a fost ușor când vedeau conturile goale. Mai ales la început, când din exterior lucrurile păreau simple și oamenii îi întrebau de ce nu fac o campanie de formulare 2% sau de crowdfunding. Poate că în teorie aceste idei funcționează, însă o organizație tânără, de care lumea încă nu a auzit, poate că au văzut ceva la televizor cu acea casă a viitorului, are șanse foarte mici sa reușească în astfel de campanii. Pe platformele de crowdfunding sunt mereu proiecte sociale și cu un impact emoțional mult mai mare decât al celor care construiesc case pentru concursuri și viitorul românilor. „Atunci când misiunea este mai mare decât propriul succes, pe lângă toți cei ce se opun și pun piedici, apar și mulți oameni și companii care vor să ajute, să fie parte din poveste, să contribuie la succes. E greu să îi găsești, dar merită efortul, noi așa am reușit să arătăm că se poate și în România”, spune Mihai Toader-Pasti, General Manager EFdeN.

Sub soarele din Dubai

Pregătirile pentru participarea la Solar Decathlon Middle East (SDME) de la Dubai au început deja, iar casa care va fi construită este pe măsura competiției și a experienței participării la edițiile anterioare. Construcția efectivă a casei se petrece în mai multe locuri – prima dată în țară, unde locuința este asamblată cu grijă de la zero, după care este trimisă în Dubai și acolo este reasamblată. Ca ore de muncă în cadrul competiției, se lucrează timp de 10 zile la foc automat, cu o echipă întreagă de 40 de oameni, asta fiind chiar una dintre probele din cadrul Solar Decathlon. „Prototipul trebuie asamblat în 10 zile, după care urmează două săptămâni de vizitare, jurizare și monitorizare. Pentru a putea obține această performanță, va trebui să transportăm casa pe module, pe uscat și apoi pe apă”, spune Nicoleta Cruceanu, coordonator competiție SDME.

Construcția în doar 10 zile nu este însă singura provocare. Casa este proiectată pe principiul casă-în-casă (house-in-house), realizându-se o trecere treptată între mediul exterior și cel interior. „Stratul protector al casei va îngloba spații intermediare, terase private, spații verzi și va folosi strategii pasive tradiționale din Orientul Mijlociu, cu rolul de a răci în mod natural spațiile de relaxare sau urban farming, creând un mediu mai plăcut. Casa e versatilă prin integrarea de materiale inovatoare și tehnologii, care vor crește gradul de adaptabilitate la mai multe tipuri de climat și la utilizatori diferiți”, explică Nicole Lefter, membru al departamentului de arhitectură al EFdeN. Totodată, pentru menținerea confortului interior, echipamentele de climatizare conlucrează cu sistemele pasive, astfel încât consumul energetic să fie minim. „Folosim energia solară pentru a răci casa, unități terminale radiante și introducere de aer rece. Pentru economisirea apei, condensul este recuperat și folosit ca strategie pasivă de răcire, prin evaporare. Ne folosim de diferența de temperatură dintre zi și noapte pentru a reduce consumurile, stocând energia termică în materiale cu schimbare de fază”, spune Mihai Băiceanu, coordonator al departamentului de instalații mecanice.

De asemenea, dincolo de eficiența energetică, sunt două moduri prin care această locuință poate deveni smart home – unul tehnic și celălalt al utilizatorului care trebuie să fie smart, adică să devină responsabil și să schimbe modul în care se raportează la natură. „Controlul eficienței este principalul punct de la care plecăm, rezolvând problemele de zi cu zi, de consum de energie și confort interior, astfel încât utilizatorul să locuiască în casa viitorului, fără grija lor. Ne dorim să ridicăm nivelul de interacțiune mai sus decât cel de tipul persoană – obiect, să personificăm locuința, prin control vocal și sisteme care învață din comportamentul beneficiarului”, precizează Mihai Manciu, coordonator al departamentului de electrice și automatizări.

Proiecte de milioane, impact neprețuit

Prototipul care va participa la competiția din Dubai este deja în etapa de proiectare. „Lansăm proiectul la începutul lunii noiembrie și cu această ocazie înaintăm o invitație către potențiali parteneri care să se implice în proiect, prin sponsorizări de materiale, servicii și financiare. Ne dorim parteneri care să ne fie alături și în procesul de formare a oamenilor din echipă, să vină cu feedback și să împărtășească aceeași viziune pentru sustenabilitate, o preocupare față de mediu și comunitate”, spune Mihai Zecheru, Team Leader, EFdeN.

Ce costuri presupune participarea la o asemenea competiție? Ana Maria Ghiță, responsabil CSR al EFdeN, ne-a explicat că sumele variază foarte mult în funcție de echipe – cele din țările dezvoltate sunt susținute de companii puternice și au guvernul și universități care îi susțin financiar cu bugete ce trec de 10 milioane de euro, au 5-6 sponsori majori și se concentrează pe produs cel mai mult. Pentru participarea EFdeN la Versailles, în 2014, valoarea tuturor produselor, serviciilor și banilor primiți de la cei 148 de parteneri a fost de aproximativ 1 milion de euro. „Pare o valoare mare la nivel național, dar sub 15% au fost bani, restul produse și servicii și asta a fost o foarte mare provocare, dacă ne raportăm la celelalte echipe și la cheltuielile curente. Estimăm că pentru participarea la Dubai bugetul va fi de 1,5 milioane euro”, arată Ana Maria Ghiță.

Pasiunea, ingredientul secret

Dincolo de muncă și de perseverență este însă pasiunea – ingredientul care face ca EFdeN să meargă mai departe și să dezvolte noi proiecte. Iar Claudiu Butacu ne spune și cum se încarcă echipa EFdeN cu pasiune zi de zi: în echipă, pe șantier, la birouri sau în pauza de masă, pasiune este atunci când pui capul pe pernă și te gândești ce frumos a fost azi, dar ce frumos o să fie mâine.

„Trecând dincolo de inovație, de cercetare și ini­maginabil de multă muncă, este o experiența de viață magică, să vezi zeci și sute de oameni care lucrează împreună pentru un scop comun, un scop altruist, de a face lumea ceva mai bună: este ceva greu de explicat în cuvinte. Pasiunea este ceea ce cred că ne-a motivat pe toți în toți acești ani să continuăm, pasiunea de a face bine și din acest motiv aș putea spune că a fost critică pentru succesul proiectelor Prispa și EFdeN. Sunt bucuroasă să văd că aventura continuă acum în Dubai și mă bucur că reușim încă o dată să reprezentăm România”, spune dr. ing. Ancuța Neagu, director DMCDI, reprezentant al Universității Tehnice de Construcții București în proiectul EFdeN.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: