Analize Companii Topuri & Studii

Top 50 companii performante – 2017

15 dec. 2017 6 min

Top 50 companii performante – 2017

Reading Time: 6 minute
Ilustrație – Dreamstime

România are companii care nu doar cresc într-un ritm accelerat, ci o fac într-un mod tot mai eficient. Asta înseamnă cu adevărat performanță în business. Vă prezentăm campionii economiei românești în topul realizat pentru Biz de Coface România.

Au un profit operațional cumulat de peste 1,1 miliarde de euro, cumulează o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de euro și au creat 6.780 de noi locuri de muncă pe parcursul anului 2016. Sunt doar câteva dintre cifrele care ilustrează forța și impactul în economie ale celor mai performante 50 de companii românești, conform topului realizat de Coface România pentru Biz. Performanța vine din creștere, din extindere, dar aceasta este dublată de eficiență și asigurarea unui echilibru financiar cât mai bun.

Un alt element important al performanței este constanța. Prezența în top două ediții consecutive nu este ușor de atins, dar ponderea companiilor care au reușit această performanță s-a menținut la același nivel ca și anul trecut, o treime dintre firmele ce au fost incluse în ediția de anul trecut a topului (17 din 50) reușind să obțină și pe parcursul anului 2016 rezultate financiare care să le asigure din nou o poziție printre cele mai performante companii din România. În plus, putem vorbi deja despre un nucleu dur al performanței, în condițiile în care nouă companii s-au aflat în Top 50 în ultimii trei ani: Dedeman, Stabilus România, C&A Moda Retail, US Food Network, Redoxim, Premium Auto, Microsoft România, Atos și Bilka Steel. Cu excepția Dedeman, un gigant cu cifră de afaceri de peste un miliard de euro, celelalte companii din acest grup au cifre de afaceri între 50 și 100  e milioane de euro.

Top 50 cele mai performante companii realizat de Coface România pentru Biz se diferențiază, de altfel, de celelalte topuri și clasamente de companii realizate și publicate pe piață ce includ doar firmele cu cele mai mari cifre de afaceri prin faptul că acest clasament urmărește performanța de ansamblu a firmelor analizate, evaluată prin îmbinarea criteriilor de ordin cantitativ, calitativ și a comportamentului de plată. Detaliile tehnice care au stat la baza realizării topului sunt disponibile în metodologia de la finalul acestui articol.

Lumea campionilor

După trei ani, avem o schimbare de lider în clasamentul celor mai performante companii din România. Locul 1 este ocupat la această ediție de Bri­tish American Tobacco Trading, care a reușit o cifră de afaceri de peste 1,8 miliarde de euro, în creștere cu 11% față de 2015, și o rată a profitului de 8%. Totul, realizat cu doar 647 de angajați. Inovațiile puse în aplicare în domeniul industriei tutunului încep să se reflecte în veniturile companiilor de profil, dovada fiind faptul că un alt jucător din domeniu, JT International România, se află pe locul 4 în

clasament. Locul doi revine unei companii din retail foarte active în ultimii ani, Lidl Discount, care a avut în 2016 un avans de 18% al cifrei de afaceri, până la 1,24 miliarde de euro. Podiumul este completat de campionul celor trei ediții precedente, Dedeman, care a reușit și el să depășească pragul de un miliard de euro, astfel că toate cele trei laureate fac parte din clubul miliardarilor economiei românești. În top 10 mai au intrat în această ediție Porsche România, Hella, România, Aramis Invest, Nestlé România, Henkel România și De’Longhi România.

Creștere performantă

Foto – Dreamstime

Faptul că firmele din top au contribuit din plin la creșterea spectaculoasă a economiei românești devine evident dacă analizăm evoluția cifrei de afa­ceri și a profitului acestora. Cu o cifră de afaceri cumulată de peste 10,21 mi­liarde de euro, companiile din top au înregistrat o creștere cu 21% față de propriile performanțe realizate în 2015 și cu 59% față de 2014. Saltul este însă mult mai spectaculos comparativ cu totalul cifrei de afaceri înregistrate de firmele prezente în cele două ediții anterioare: creștere cu 103% față de 2015 și respectiv cu 120% față de 2014.

Cele 50 de companii din top au cumulat profituri operaționale (EBIT) de 1,11 miliarde de euro pe parcursul exercițiului financiar aferent anului 2016, în creștere cu 40% față de cifrele din 2015. Prin urmare, dinamica profitului operațional înregistrat de companiile din top este superioară comparativ cu cea a cifrei de afaceri, elasticitatea fiind de 1,94 (o creștere cu 1% a CA a generat o creștere cu 1,94% a EBIT).

O tendință evidentă și în această ediție este legată de creșterea calibrului firmelor, atât în segmentul 50-100 de milioane de euro, cât și pe segmentul companiilor cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro. “Calibrul companiilor incluse în top s-a schimbat, întrucât, în analiza curentă sunt prezente doar companii cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro. Astfel, este notabil faptul că tot mai multe companii mari au adoptat o strategie de creștere sustenabilă, având ca rezultat îmbunătățirea indicatorilor de performanță”, a declarat Nicoleta Mărunțelu, analist econo­mic, Coface România. Prin urmare, în acest top, în categoria firmelor cu cifra de afaceri între 25 și 50 de milioane euro nu se regăsește nici o companie. În schimb, în categoria companiilor cu cifra de afaceri intre 50 și 100 de milioane de euro sunt 30 firme, cu aproape jumătate mai multe decât în 2015, în timp ce în categoria companiilor mari, cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, unde în 2015 se încadrau nouă companii, în 2016 s-au încadrat nu mai puțin de 20.

Cele mai multe companii listate în ediția din acest an a clasamentului provin din comerțul cu ridicata (12 firme), industria de mașini și echipamente (9 firme) și comerțul cu amănuntul (8 firme). Principalele domenii cu mai puține reprezentante față de ediția precedentă sunt cel al construcțiilor, reprezentat de o singură companie, și cel IT, care a ajuns la două de la șase companii. Au ieșit cu totul din top sectoarele de transporturi și cel de fabricare a produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțămintei.

Ca și în ediția precedentă, 14 județe sunt prezente pe “harta” topului, dar distribuția geografică a companiilor este relativ diferită. Cele mai multe provin tot din București (24 de companii), pe locul 2 aflându-se județul Brașov, reprezentat prin 5 firme, în timp ce județul Timiș a trecut pe poziția 3, cu 4 companii, iar Ilfov a coborât pe locul 4, cu 3 companii. Aceste patru județe concentrează aproape trei sferturi (72%) din totalul companiilor.

Potrivit analizei Coface România, gradul de capitalizare a companiilor din top este adecvat, ajungând la 50% la sfârșitul anului trecut după o creștere de 3 puncte procentuale față de exercițiul financiar anterior, pe fondul unui avans de 24% al capitalurilor proprii, până la un nivel consolidat de 2,34 miliarde de euro. Ponderea datoriilor pe termen scurt în total datorii a crescut față de 2015 (de la 84% la 86%), o valoare relativ ridicată însă ușor controlabilă în condițiile unei ponderi reduse a cheltuielilor cu dobânzile în totalul profiturilor operaționale. Această creștere poate fi legată de scăderea cu 5% a datoriilor pe termen lung agregate pentru companiile analizate, în timp ce datoriile pe termen scurt au crescut cu 10%.

Pentru edițiile precedente ale topului, accesați următoarele link-uri: 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011.

Metodologie

Studiul a inclus toate companiile românești cu capital privat care au depus la Ministerul Finanțelor situațiile financiare anuale aferente activității din 2016. Pentru întocmirea Top 50 nu au fost considerate băncile și societățile de asigurări, ca urmare a specificului diferit al activității acestora. Primul nivel de selecție a companiilor a constat în aplicarea simultană a patru criterii de filtrare:
– Cifra de afaceri pentru anul 2016 peste 1 milion de euro;
– Rezultatul net și rezultatul operațional în 2016 să fie pozitive (profit);
– Absența datoriilor restante către bugetul de stat (conform datelor publicate de ANAF pentru 30.06.2017);
– Nivelul datoriilor comerciale restante (către furnizori) în 2016 să fie sub 10% din profitul brut.

Companiile care au fost validate în baza primului nivel de selecție au fost verificate pentru respectarea unui model statistic în praguri, având patru criterii care trebuie respectate simultan:
– Indicele de creștere a cifrei de afaceri 2016/2015 > 10%;
– Rentabilitatea capitalurilor proprii (profit net /capitaluri proprii) > 20%;
– Rata profitului brut raportat la cifra de afaceri > 5%;
– Gradul de îndatorare (datorii totale / active totale) < 70%.

Clasamentul final a fost realizat prin includerea primelor 50 de companii în funcție de cifra de afaceri realizată pentru anul 2016 din lista tuturor companiilor românești care au îndeplinit toate criteriile menționate în cele două niveluri succesive de selecție.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: