Business

Tranzacția anului: AFI Europe cumpără portofoliul NEPI Rockcastle

16 dec. 2019 3 min

Tranzacția anului: AFI Europe cumpără portofoliul NEPI Rockcastle

Reading Time: 3 minute

AFI Europe N.V. și NEPI Rockcastle au finalizat tranzacția de achiziție a portofoliului de birouri NEPI Rockcastle din România, cu o suprafață închiriabilă totală (GLA) de 118.500 m2. Valoarea tranzacției depășește 300 mil. EUR. Tranzacția devine astfel sigură, după ce în iulie, AFi Europe semnase o scrisoare neangajantă legată de aceast ăachiziție, după cum Biz a anunțat aici

Portofoliul achiziționat de AFI este format din 4 proiecte de birouri Clasa A, cu un total de 8 clădiri de birouri situate in București și Timișoara:

  • Floreasca Business Park, situat pe Calea Floreasca 169, București, GLA 36,470 m2;        
  • The Lakeview, situat pe str. Barbu Vacarescu 301-311, București, GLA 25,907 m2;
  • Aviatorilor 8, situat pe bd. Aviatorilor 8A, București, GLA 8,203 m2;
  • Timisoara City Business Center, situat pe str. Coriolan Brediceanu 10, Timișoara, GLA 47,936 m2.

Tranzacția a fost consiliată de CMS (juridic), Ernst & Young (financiar), JLL (comercial).

AFI Europe Romania este una dintre cele mai mari companii de pe piața imobiliară. Compania a finalizat și are în curs de dezvoltare proiecte majore pe segmentele retail, office și rezidențial în București, Ploiești și Brașov.

„Achiziția portofoliului de birouri al NEPI din România reprezintă o extindere strategică a modelului nostru de afaceri. În ultimii 10 ani, am dezvoltat organic proiecte majore în România, iar acum ne extindem portofoliul de asemenea prin achiziții de proprietăți generatoare de venituri care vor consolida poziția noastră pe piața românească”, a spus Doron Klein, CEO al AFI Europe în România și Republica Cehă.

În urma acestei tranzacții și odată cu finalizarea proiectelor de birouri aflate în curs de dezvoltare (AFI Park Brașov și AFI Tech Park 2-3), AFI Europe Romania va administra un portofoliu de 282.000 m2 GLA de birouri, devenind astfel unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din România.

Pe segmentul office al pieței imobiliare, AFI Europe Romania este dezvoltatorul și proprietarul proiectelor AFI Park 1-5, AFI Tech Park și AFI Park Brașov.

AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, este una dintre companiile lider în ceea ce privește dezvoltarea, managementul și investițiile din domeniul imobiliar, ce operează în Europa Centrală şi de Est din 1997. Portofoliul AFI Europe include centre comerciale şi proprietăţi de retail, parcuri de business şi dezvoltări rezidenţiale de mare amploare şi dezvoltări cu utilizare mixtă. AFI Europe operează în România, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Letonia. AFI Europe operează în România din 2005. Compania a dezvoltat şi gestionează “AFI Cotroceni”, cel mai mare şi de succes mall din România şi unul din cele mai mari centre comerciale din Europa Centrală şi de Est. Centrul comercial se întinde pe o suprafaţă închiriabilă de aproape 90.000 metri pătrați (GLA) și peste 300 de magazine ale brandurilor locale şi internaţionale, vizitate în medie de 50.000 de clienţi pe zi.

În octombrie 2013, AFI Europe a inaugurat AFI Ploiești, primul și singurul mall modern dezvoltat în centrul orașului Ploiești, în urma unei investiții de peste 50 de milioane de euro. Centrul comercial are o suprafață închiriabilă (GLA) de 34.000 de metri pătrați, disponibilă pe două etaje ce cuprind peste 100 de branduri naționale și internaționale, alături de peste 7.000 de metri pătrați de divertisment.

AFI Europe România a dezvoltat AFI Park, cel mai nou și mai modern parc de business de clasa A din București. AFI Park oferă 70.000 metri pătrați de spaţii de birouri, ocupate de companii multinaționale din domeniu IT&C. Clădirile de birouri AFI Park 1-5 au atins un grad de închiriere de aproape 100%. În aprilie 2016, AFI Europe România a finalizat lucrările la clădirile de birouri AFI Park 4 și 5, pe o suprafață închiriabilă de 32.000 de metri pătrați. Printre cele mai cunoscute companii multinaționale care au sediul în complexul de birouri se numără: Microchip Technologies, Electronic Arts, Endava Romania, Cameron USA, SII Romania, ORTEC Central & Eastern Europe, FotoNation, TELUS International, Veeam Software și Dell SecureWorks.

În prezent, AFI Europe România dezvoltă în centrul orașului Brașov proiectul AFI Brașov, care include un centru comercial cu o suprafață închiriabilă de 45.000 de metri pătrați și două clădiri de birouri cu o suprafață închiriabilă de 25.000 de metri pătrați.

Pe segmentul de birouri, AFI România are în dezvoltare AFI TECH PARK, un parc de business de clasa A cu o suprafață închiriabilă de 56.000 de metri pătrați, aflat în apropierea hotelului J.W. Marriott și a Parlamentului României. Parcul de business va include două clădiri de birouri de înălţime redusă și un turn de birouri, care vor avea spații verzi amenajate într-o grădină centrală, proiectul fiind un campus high tech care răspunde nevoilor de extindere a companiilor IT&C din România prin oferirea unui spațiu potrivit din punct de vedere al dotărilor tehnice și al posibilităților de dezvoltare.

Pe segmentul rezidențial, AFI Europe Romania dezvoltă în prezent ansamblul AFI City, situat în Bucureștii Noi (sectorul 1 din București), prima fază a complexului rezidențial urmând a fi livrată în primăvara anului 2020.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: