Creativitate PR Stiri

Ai rockul în sânge? Alătură-te trupei donatorilor!

14 mai 2019 3 min

Ai rockul în sânge? Alătură-te trupei donatorilor!

Reading Time: 3 minute

Nevoia de sânge în România este dublă față de cantitatea colectată, în condițiile în care doar 1,7% dintre români donează sânge, de aproape 10 ori mai puțin decât danezii, de 9 ori mai puțin decât britanicii și de 7 ori mai puțin decât olandezii.

Este realitatea de la care pornește și pe care dorește să o schimbe campania națională „România are sânge de rocker”, lansată de Morning Glory, matinalul postului de radio Rock FM, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Donorium.

În cadrul campaniei, timp de o lună, 5 dintre cele mai cunoscute formații rock din România, Vița de Vie, COMA, Byron, Trooper și Nightlosers, vor lansa coveruri rock ale unora dintre cele mai cunoscute melodii românești, transferând oricărui român din mândria de rocker, pentru a încuraja donarea de sânge.

În primul trimestru al anului 2019, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, s-au înregistrat cu peste 1.100 mai puțini donatori decât în aceeași perioadă din 2018, iar nevoia de sânge actuală este dublă față de cât se recoltează în mod normal. „Anual, avem în jur de 40.000 de persoane care donează sânge, dintre care jumătate sunt donatori constanți și jumătate ocazionali, majoritatea celor din urmă fiind rude, aparținători și prieteni ale unor bolnavi care au nevoie de sânge. Dar ne trebuie mai mulți donatori constanți”, a declarat Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Adi Despot (Vița de Vie), Doina Goșa (directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București), Răzvan Exarhu (Rock FM) și Diana Stoica (cofondator Donorium)

Primul cover lansat în cadrul campaniei „România are sânge de rocker” va fi interpretat de formația Trooper după melodia „Fotoliul din odaie” a Mirabelei Dauer. Coverurile interpretate de toate celelalte formații vor fi lansate pe măsură ce va crește numărul de descărcări ale aplicației Donorium. În total, campania își propune 10.000 de descărcări ale aplicației Donorium, care facilitează donarea de sânge.

„Mândria unui rocker, până la urmă, este că rockul sună cel mai bine, dar și că orice melodie ar suna mult mai bine în varianta rock. Donând sânge, orice rocker poate transforma o melodie clasică în versiunea ei rock și poate transfera oricărui român din mândria de a fi rocker”, a declarat Răzvan Exarhu, realizatorul matinalului „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” și inițiatorul campaniei.

Donorium este o aplicație lansată în decembrie 2018 de Asociația Smart Society și Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge, în parteneriat cu centrele de transfuzie sanguină, fiind disponibilă în Google Play și AppStore. Cu ajutorul Donorium, oamenii se pot programa pentru a dona, pot afla informații utile și sunt notificați ori de câte ori centrele de transfuzii din țară au nevoie de o grupă de sânge specifică. Până în acest moment, 5 centre de transfuzie sanguină din țară sunt partenere în proiect, iar inițiatorii își propun ca până în 2025 să se extindă în toată țara. În doar 5 luni, peste 10.000 de donatori au intrat în comunitatea Donorium și folosesc aplicația.

„Am dezvoltat proiectul Donorium pentru a ușura procesul de donare pentru oameni și pentru a facilita comunicarea dintre Centrele de Transfuzie Sanguină și donatori. Cu o singură donare, poți să salvezi 2 vieți. Dacă folosești aplicația și te programezi la donare, vei avea prioritate la donare, vei putea concura cu prietenii pentru a afla cine e cel mai tare la donare, vei primi reminder când poți să donezi iar și vei fi notificat când centrul de transfuzie sanguină din zona ta are nevoie de tine”, a declarat Diana Stoica, cofondator Donorium.

Foto: Alma Ghiulea

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: