Finanțe Stiri

AOAR: legislatia pentru achizitii publice – sursa de coruptie

14 iul. 2015 2 min

AOAR: legislatia pentru achizitii publice – sursa de coruptie

Reading Time: 2 minute

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere Guvernului sa urgenteze punerea in discutie publica a celor 4 legi care vor reglementa in viitor achiziitiile publice. “Achizitiile publice au reprezentat una dintre cele mai mari dificultati si sursa de coruptie care au determinat gradul redus de absorbtie a fondurilor UE in perioada 2007-2013, afectand in prezent procesul investitional din Romania”, arata AOAR, intr-un comunicat de presa.

Oamenii de afaceri cer urgentarea punerii in discutie a Legii concesiunilor, tinand cont ca aceasta reglementare va permite implicarea transparenta si semnificativa a capitalului privat pentru rezolvarea unor provocari majore. Spre exemplu, extinderea retelelor de comunicatii in Banda larga, motor pentru dezvoltarea de noi afaceri in lumea digitala a secolului XXI.

Totodata, AOAR constata ca, desi intarziate cu 2-3 luni, lansarile de apeluri de proiecte pentru valorificarea fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020, derularea procedurilor de aprobare-contractare si mai ales etapa de realizare a acestora vor fi afectate de intarzierile provocate de neclaritatile legislatiei din domeniul achizitiilor publice.

AOAR atrage atentia ca aplicarea noii legislatii va necesita o perioada de pregatire a responsabililor cu aceasta activitate din cadrul administratiilor publice si centrale. Lipsa de pregatire a acestora a reprezentat un element de blocaj, intarzieri si coruptie in perioada 2007-2014, fenomenele negative putand sa se repete in contextul intarzierii, lipsei de dezbatere publice si pregatire a specialistilor fata de noile prevederi.

De asemenea, AOAR atrage atentia ca ne aflam deja in sem II al celui de al doilea an de programare bugetara 2014-2020, iar procesul administrativ de lansare a apelurilor de proiecte intarzie. “In conditiile existentei unor restrictii bugetare tot mai mari, ca si a experientelor negative inregistrate in precedenta perioada, cerem Ministerului Fondurilor Europene si Ministerului Finantelor sa adopte de urgenta masurile ce se impun, atat pentru a valorifica la maximum resursele financiare alocate in exercitiul bugetar 2007-2014, reducand la minimum dezangajarile si mai ales rambursarea catre UE a unor fonduri deja platite de catre UE, pentru proiecte care sunt in pericol de a nu se finaliza pana la 31 decembrie 2015, dar si masuri ferme pentru a fi accesate si utilizate fondurile aferente Bugetului UE 2014-2020”, subliniaza AOAR.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: