Finanțe Stiri

BCR: creștere economică de 3,5% pentru acest an

24 feb. 2020 2 min

BCR: creștere economică de 3,5% pentru acest an

Reading Time: 2 minute

Economia României ar putea creşte în acest an cu 3,5% şi cu 2% anul viitor, estimează Ciprian Dascălu, economist şef la Banca Comercială Română (BCR).

„Ne aşteptăm la o creştere economică de 3,5%. Anul viitor vedem o încetinire care este dată în special din aşteptarea noastră de reducere a deficitului bugetar spre 3% din PIB. Practic, de aici, din cererea publică ne vine cel mai mult încetinirea în anul 2021. Cam acesta este scenariul nostru. Inflaţia rămâne pe următorii ani în intervalul ţintă în cea mai mare perioadă, dar undeva undeva spre limita superioară a intervalului ţintă al BNR”, a spus Ciprian Dascălu, la evenimentul „Întâlnire cu presa economică” organizat de FinMedia, la Predeal.

Prognoza BCR indică pentru acest an un deficit bugetar de 3,8%, iar pentru 2021 unul de 3%. Cursul mediu estimat de bancă pentru acest an este de 4,87 de lei pentru un euro, iar în 2021 de 4,97 de lei pentru un euro.

BCR politica fiscala

Referitor la politica fiscală, Ciprian Dascălu a arătat că principala problemă este timming-ul pentru ajustarea fiscală, altfel, nu își pune nicmeni problema că nu va exista o ajustare.

România este presată să ia măsuri de corecție de procedura de deficit excesiv deschisă de Comisia Europeană, dar economistul șef al BCR a precizat că procedura este una birocratică și presupune circa 16 pași până să se ajungă la un infringement cu sancțiuni financiare.

Problema mai urgentă este legată de rating – perspectiva ca România să fie retrogradată la categoria junk, după ce agenția Standard&Poor’s a scăzut perspectiva de la stabilă la negative.

De asemenea, prognoza indică o reducere a dobânzii de politică monetară spre finalul anului 2021 la 2%.

Ciprian Dascălu a menţionat că pieţele financiare se aşteaptă la organizarea de alegeri anticipate anul acesta, iar în cazul în care acestea vor avea loc se va produce o scădere puţin amplă a randamentelor la titlurilor de stat. În caz contrar, dacă alegerile anticipate nu vor avea loc, se va consemna o creştere mai amplă a randamentelor.

Proiectul de buget pe anul 2020 este construit pe o creştere economică de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% şi o rată medie a inflaţiei de 3,1%.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: