Finanțe Stiri

Casa – cea mai mare investitie a romanilor

21 iun. 2016 3 min

Casa – cea mai mare investitie a romanilor

Reading Time: 3 minute

In ultimii 10 ani, unul din doi romani a luat intre unu si patru credite, iar cea mai importanta investitie a fost si va fi achizitia unei case sau a unui apartament, arata un studiu al Provident Financial Romania. Acelasi studiu releva si faptul ca unul din trei romani regreta ca nu a plecat definitiv din Romania in ultimul deceniu.

Intemeierea unei familii este considerata ca fiind cea mai importanta realizare a romanilor din ultimii 10 ani, arata studiul Provident Financial Romania. La intrebarea “Care a fost cel mai important lucru pe care l-ati realizat in ultimii 10 ani?”, 35,3% au raspuns ”Familia”. 15,7% din respondenti au afirmat ca cea mai importanta realizare a fost achizitionarea unei case/apartament, iar peste 14% au afirmat ca cea mai importanta realizare a fost investitia in dezvoltarea personala, arata Provident, intr-un comunicat de presa.

Intrebati care a fost cea mai importanta investitie pe care au facut-o in ultimii 10 ani, participantii la studiul Provident au afirmat ca au cumparat o casa (24,8% din respondenti), o masina (20,9%), au cumparat electrocasnice/ TV/ calculator (20,6%), au investit in educatia copiilor (14%) sau au calatorit (12,3%). Esantionul studiului a fost compus din 1.396 de respondenti cu varsta cuprinsa intre 25-50 ani.

In privinta comportamentului financiar, respondentii au afirmat ca in ultimi 10 ani au luat un credit (31,9%) sau intre doua si patru credite (18,9%). La aceeasi intrebare, 26,2% din respondenti au afirmat ca au cheltuit doar venitul lunar, fara sa se imprumute, iar 18,2% au afirmat ca au economisit. In cazul sumei imprumutate si a destinatiei banilor, 30,7% din respondenti au luat un imprumut personal, mai mare de 10 mii de lei. Unul din cinci respondenti a afirmat ca nu a luat nici un credit (20,6%), in timp ce un procent similar, de 20,1% a raspuns ca a contractat un credit mai mic de 10 mii de lei sau un card de credit (20% din respondenti). 18,7% din respondenti au afirmat ca au luat un credit imobiliar in ultimii 10 ani.

Un roman din 10 vrea sa plece definitiv din Romania

Cel mai mare regret al romanilor este ca nu au plecat din tara, in ultimii 10 ani (30,5% din respondenti). Un procent de 23,6% regreta ca nu a petrecut mai mult timp cu familia in ultimul deceniu, in timp ce un procent aproape egal, de 23,3%, regreta ca nu si-a deschis propria afacere sau ca a pierdut mai multe ocazii de a avansa in cariera (23% din raspunsuri).  

Pentru urmatorii 10 ani, cel mai important plan al romanilor este sa asigure succesul in viata al copilului/ copiilor (26,7% din raspunsuri), sa isi intemeieze o familie (20,9%), sa avanseze in cariera (15,9%) sau sa isi deschida propria afacere (14,3%). Unul din zece respondenti a afirmat ca vrea sa plece din Romania definitiv. Ca investitii importante in urmatorii 10 ani, respondentii din studiul Provident afirma ca vor cumpara o casa (35,2%) sau o vor renova (24,1%), vor cumpara o masina (18,2%) sau vor pleca intr-o vacanta exotica (17%).

„In 10 ani, de cand am intrat pe piata locala, aproape 900 de mii de romani si-au implinit visele cu ajutorul Provident. Cu ocazia acestui eveniment important pentru noi, am vrut sa aflam care sunt cele mai mari realizari ale romanilor din ultimii 10 ani si ce aspiratii au ei pentru urmatorul deceniu. Sondajul demonstreaza dorinta romanilor de a avea grija de familia lor, de a investi in propria casa si, intr-o masura tot mai mare, de a avea propria afacere. Noi tinem pasul cu vremurile si ne adaptam permanent la nevoile romanilor. Am lansat astfel un produs cu plata lunara, de pana la 10.000 de lei, am redus costurile pentru clientii fideli si intarim echipa de agenti in toata tara, pentru a fi mai aproape de clientii nostri”, a declarat Viktor Boczan, CEO Provident Financial Romania.

Provident Financial Romania celebreaza in acest an 10 ani de prezenta pe piata romaneasca. Compania financiara este lider in domeniul creditelor de consum acordate la domiciliul clientilor si a devenit, incepand cu acest an, cel mai mare angajator britanic din Romania, se arata in comunicat. Compania face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), al doilea cel mai mare angajator britanic din Europa Centrala si de Est si una dintre cele mai puternice 250 de companii britanice listate la Bursa din Londra.

Cercetarea a fost realizata online, in perioada 14-21 iulie 2015, pe un esantion de 670 de respondenti, reprezentativ la nivel national.

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: