fbpx
Business Companii

Ce salarii au și cât de mulțumiți sunt angajații fabricilor din România?2 min

09/03/2020 2 min read

Ce salarii au și cât de mulțumiți sunt angajații fabricilor din România?2 min

Reading Time: 2 minute

Doar 18% dintre muncitorii din fabricile din România (blue collars) se declară nemulțumiți de locul de muncă, iar în rândul inginerilor, procentul scade și mai mult, la doar 9%, arată un studiu recent. 42% declară că sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de beneficiile salariale și 66% susțin că atmosfera de la locul de muncă este una plăcută.

În ceea ce privește nivelul de salarizare, studiul, realizat de agenția de cercetare de piață IZI Data, relevă faptul că 81,6% dintre muncitorii din fabricile din România (blue collars) încasează lunar sume nete de până la 3000 de lei, în timp ce 66,6% dintre specialiștii de producție au venituri lunare nete între 2200 și 4000 de lei.

Studiul indică faptul că puțini peste jumătate dintre lucrătorii români din fabrici beneficiază de prime/tichete de Paște și Crăciun. De asemenea, aceștia beneficiază de transport către locul de muncă și de asigurarea costurilor legate de masă. Un alt avantaj resimțit atât în rândul muncitorilor din fabrici cât și al specialiștilor de producție sunt sporurile pentru orele suplimentare. Mai exact, 35% dintre ei spun că beneficiază de acestea.

În ceea ce privește asigurările de sănătate private, 20% dintre muncitori (blue collars) dețin un astfel de abonament medical.

Inginerii tind să-și păstreze același loc de muncă. În cazul muncitorilor dinamica este mai ridicată. 

Vechimea angajaților din fabrici se remarcă în rândul categoriei specialiștilor în producție, 36% având o vechime de peste 10 ani. În rândul muncitorilor se remarcă o dinamică mai ridicată: 59% au o vechime de sub 5 ani, în timp ce 33%  au o vechime de sub 2 ani.

Studiul a fost realizat în rândul a 420 de lucrători în fabricile din România, cu reprezentativitate regională și per industrie, și a urmărit să măsoare condițiile de muncă ale categoriei “gulere albastre” dar și ale specialiștilor în producție.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *