Companii Stiri

Chimcomplex țintește exporturi de peste 1 mld. lei în 2021

1 apr. 2021 2 min

Chimcomplex țintește exporturi de peste 1 mld. lei în 2021

Reading Time: 2 minute

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, a realizat anul trecut vânzări directe de peste 750 de milioane de lei în afara României și estimează pentru 2021 exporturi de peste 1 miliard de lei.

Extinderea portofoliului de clienți externi a permis companiei să compenseze impactul negativ al vânzărilor pe plan local, unde vânzările au înregistrat anul trecut o scădere de 25% față de 2019.

Chimcomplex a realizat în 2020 un profit net de 95 de milioane de lei, cu EBITDA de 257 de milioane de lei, reprezentând 22% din cifra de afaceri.

Tivadar Runtag-Chimcomplex
Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex

Chimcomplex și-a atins în acest an toate obiectivele, inclusiv cele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o. 2020 a fost un an de transformare. Am întreprins acțiuni decisive și am demonstrat multă rezistență. În același timp ne-am concentrat atenția pe încurajarea angajaților, focus pe nevoile clienților și sprijin pentru comunitățile noastre. Am închis anul, cu un bilanț mai puternic, gata să ne accelereze strategia și să realizăm planurile îndrăznețe de viitor.” a declarat Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex.

Rezultatele din 2020 și evoluția previzionată pentru acest an au permis companiei să reducă împrumuturile contractate pentru tranzacția Oltchim la 110 milioane de euro, un multiplicator al datoriei cu puțin peste 1,85 față de EBITDA anualizată. În decembrie 2018, compania a contractat de pe piața financiară londoneză un împrumut de 164 milioane de euro ceea ce înseamnă că în doar 2 ani a rambursat către finanțatori credite în valoare de 54 de milioane de euro din soldul inițial.  

Platformele de la Râmnicu Vâlcea și Borzești au lucrat 24/7 tot anul, la volume de producție istorice, deși aproape toată industria Europei s-a închis începând cu luna aprilie, pentru câteva luni. Anul trecut, în luna martie, Chimcomplex a început producția de biocid pe platformele de la Râmnicu Vâlcea și Onești.

Bugetul companiei pentru 2021 prevede cu venituri din exploatare de peste 1,6 miliarde de lei, care vor permite Chimcomplex obținerea unui rezultat cu EBITDA de peste 330 milioane de lei (67 mil. euro).

Chimcomplex este cel mai mare producător de hidrogen din Europa de Est, cu un nivel zilnic al producției de 15 tone de hidrogen prin electroliza apei, având o capacitate de producție anualizată de 5.400 de tone.

„În actualul context economic în care asistăm la o schimbare de paradigma energetică, Chimcomplex va fi tot mai activ în producția de hidrogen. Suntem singura companie din România cu un potențial real de a utiliza acest combustibil, al viitorului apropiat, ca materie primă pentru procesele și produsele chimice, adaugându-i-se astfel valoare mai mare decât folosirea sa în energie. Proiectul nostru cu privire la hidrogen lansat sub brandul GreenComplex se află în analiză guvernamentală”

Tivadar Runtag, CEO al Chimcomplex

Compania are în vedere realizarea celei de a patra centrale de cogenerare de înaltă eficiență de 50 MW, la Râmnicu Vâlcea. Pentru acest an, compania are previzionate investiții de 120 de milioane de lei iar pentru 2022 suma alocată investițiilor va fi de 370 de milioane de lei.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: