Stiri

Coadă la listele de așteptare pentru programarea la vaccinare. Cum te programezi

15 mart. 2021 4 min

Coadă la listele de așteptare pentru programarea la vaccinare. Cum te programezi

Reading Time: 4 minute

Campania de vacccinare din România intră de luni, 15 martie 2021, în etapa finală, cea de-a treia, care va fi deschisă tuturor persoanelor care au împlinit 16 ani și care doresc să se vaccineze.

Astăzi se deschide cea de-a treia etapă de vaccinare în Româna: vaccinarea pentru populația generală.

Încă de la primele ore ale dimineții platforma de vaccinare a fost asaltată de numărul mare de persoane care au dorit să se programeze la vaccinare, iar utilizatorii au reclamat pe Facebook disfuncționalități ale platformei.

Listele de așteptare pentru populația generală

Pe de altă parte, chiar dacă oricine se poate programa la vaccinare începând de astăzi, existp o prioritizare a locurilor în platformă. Drept urmare, În localităţile cu rata de infectare de peste 4,5 la 1.000 de locuitori, va începe vaccinarea propriu-zisă a persoanelor care s-au programat deja.

Pentru restul, vor fi alcătuite liste de așteptare. Oamenii se pot înscrie pe platforma națională de vaccinare sau prin intermediul call-center-ului.

Listele de așteptare în ordine alfabetică, pe județe

Autoritățile au anunțat că listele de așteptare se vor deschide succesiv, pe județe (luate în ordine alfabetică), începând cu dimineața zilei de 15 martie 2021, ora 09:00. Vor fi trei intervale orare pentru deschiderea listelor. Bucureștiul figurează în ultimul dintre ele.

Autoritățile atenționează însă că pot exista perioade de mentenanță în vederea optimizării aplicației, iar în aceste perioade este posibil ca aplicația să funcționeze cu întârzieri.

Programul pe județe pentru deschiderea listelor de așteptare
9:00-11:00 Centre de vaccinare din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna.

11:00-13:00 Centre de vaccinare din județele Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova.

13:00-15:00 Centre de vaccinare din județele Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 2.160.564 de doze unui număr de 1.447.357 de persoane, dintre care 734.150 au fost imunizate cu prima doză, iar 713.207 cu doza a doua, a anunțat duminică seară Comitetul Național pentru Campania de Vaccinare (CNCAV).

„Etapa a III-a de vaccinare începe mâine. Este foarte simplu. Dacă doriţi să vă vaccinaţi, înscrierea se face prin intermediul listelor de aşteptare. Peste 1,5 milioane de beneficiari sunt înscrişi pe platforma electronică, din care aproximativ 500.000 sunt din rândul populaţiei generale. Programarea se face online sau prin call center! Apoi veţi primi notificarea locului disponibil în centrul pentru care aţi optat”, a scris premierul Florin Cîțu, duminică, pe Facebook, precizînd că „vaccinarea nu este obligatorie, dar este singura soluţie pentru a reveni la normalitate cât mai curând”.

Vaccinarea românilor o nouă modalitate de a călători

Mai mulți utilizatori ai platformei de vaccinare au reușit să găsească locuri în alte județe decât cele de reședință. De exemplu o persoană din București se va duce la vaccinare în județul Vrancea sau Galați, pentru că acolo a găsit în acest moment vaccinuri disponibile.
Tot utilizatorii au reclamat distribuția – spun ei, ciudată – a vaccinurilor în țară. Dar și posibilitatea de a te duce în alt județ pentru a efectua vaccinarea.

Până la urmă această călătorie pentru vaccinare, pare a fi singura soluție pentru cei care vor să se vaccineze mai repede.

Alte centre de vaccinare se vor deschide în luna aprilie. Centrele de vaccinare deja existente vor avea noi cabinete și locuri pentru vaccinare în funcție de numărul de programări pe listele de așteptare, dar și în funcție de disponibilitatea vaccinurilor pe care le va primi România.

Câte vaccinuri vin în România în martie și aprilie

Sunt așteptate în luna martie peste 2.7 milioane de doze de vaccin. Dintre acestea 1.112.000 sunt vaccinuri Pfizer, iar 268.000 de la Moderna. Vaccinul AstraZeneca va fi în număr de 1.300.000 de doze în luna martie.

În luna aprilie sunt așteptate un minim de 3.128.000 de doze de vaccin, anunță autoritățile. LA acestea se va putea adăuga și vaccinul produs de Johnson&Johnson care va fi administrat într-o singură doză.

Când te programezi la vaccinare sau pe lista de așteptare

Din momentul în care programarea la vaccinare pentru populația generală devine disponibilă, în platforma de programare vor fi vizibile, pentru beneficiari, atât centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor fi operaţionalizate în luna aprilie. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de aşteptare.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de aşteptare se va face în funcţie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naţionale de vaccinare, şi ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

• persoanele din categoria 2a (populaţia de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;

• persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esenţiale);

• persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populaţia generală).

Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de aşteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populaţiei cu risc şi 25% lucrători din domenii esenţiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.

Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile şi angajaţii din domenii esenţiale, cât şi pentru populaţia generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcţie de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv.

Cum se fac programările în platforma de vaccinare

Programările la vaccinare se pot face atât prin platforma electronică, cât şi prin apelarea numărului de call center, iar modalităţile de finalizare a procesului de programare pentru persoanele înscrise pe listele de aşteptare sunt următoarele:

  • Pentru cei care aleg programarea individuală în platforma electronică: la momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primeşte o notificare în acest sens, iar ulterior va intra în aplicaţie, pentru alegerea zilei şi a intervalului orar. Persoana care nu confirmă prin programare locul disponibil în termen de 24 de ore de la primirea notificării, va mai primi încă două notificări ulterioare. În lipsa unei confirmări în acest interval de timp, beneficiarul rămâne pe lista de aşteptare, însă va pierde poziţia ocupată iniţial.
  • Pentru persoanele care optează pentru programarea prin call center, la numărul 021.414.44.25: atunci când va apărea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare în ziua şi în intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului. Aceste persoane vor fi notificate şi nu este necesar să confirme programarea.

Persoana înscrisă în lista de aşteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de aşteptare a unui alt centru de vaccinare.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: