Interviuri Lifestyle

Codruta Vulcu: Ne dorim să susţinem talentele locale, să ne revedem şi să ne facem încălzirea pentru la anul

22 iul. 2021 6 min

Codruta Vulcu: Ne dorim să susţinem talentele locale, să ne revedem şi să ne facem încălzirea pentru la anul

Reading Time: 6 minute

În weekend-ul 23 – 25 iulie 2021, fanii muzicii rock sunt invitaţi să se bucure de o atmosferă de festival, de activităţi alternative şi de energia concertelor oferite de unele dintre cele mai cunoscute trupe româneşti în cadrul „ARTmania Evenings” powered by ARTmania Festival.

Evenimentul va avea loc la Quantic Club, va fi adaptat condiţiilor de siguranţă şi de igienă impuse de contextul actual şi este organizat din dorinţa de a oferi susţinere artiştilor şi de a recrea, pe cât posibil în condiţiile de acum, ambianţa de festival cu care ARTmania şi-a obişnuit fanii în ultimii 15 ani.

Am vorbit cu Codruța Vulcu, Director al ARTmania Festival, BlajaLive Festival, East European Music Conference, Romanian Music Export, și Preşedinte AROC (Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale), despre ARTmania Evenings 2021 – de la idee, la concept și până la implementare.

Cum ați luat decizia de a muta evenimentul la București si a organiza ARTmania Evenings?

ARTmania Evenings, primul din seria de evenimente care vor avea loc sub acest nume, este un eveniment nou care s-a născut din dorinţa de a face ceva prin care, în ciuda limitărilor încă mari, să susţinem artiştii români, foarte afectaţi şi ei de pandemie şi de interzicerea activităţii în domeniul din care mulţi îşi câştigau existenţa.

Pe lângă acest aspect, acest nou eveniment (distinct faţă de festivalul ARTmania) a apărut şi din dorinţa de a nu lăsa încă un an să treacă fără să ne întâlnim măcar cu o parte dintre fanii noştri, în ciuda contextului încă volatil şi foarte restrictiv pentru organizatorii de evenimente live din zona muzicală. 

Am fost nevoiţi din nou să amânăm ARTmania Festival pentru 2022 din cauza contextului pandemic, a lipsei de predictibilitate de la nivel local şi internaţional şi a amânării turneelor trupelor internaţionale confirmate în line-up. Însă, în ciuda acestor factori care ne-au afectat foarte mult din toate punctele de vedere în aceşti ultimi doi ani, ne-am dorit foarte mult să readucem măcar o parte din atmosfera de festival, de loc de întâlnire al artelor, cu care ne-am obişnuit comunitatea de-a lungul ultimilor 15 ani.

Aşa a apărut ARTmania Evenings care are loc la clubul Quantic din Bucureşti în weekend-ul care urmează, pe 23-24-25 iulie.

Cât de dificilă a fost din punct de vedere financiar și organizatoric?

După aproape doi ani de la începerea pandemiei şi sistarea activităţilor care reprezentau sursa noastră de trai, vă daţi seama că situaţia este critică. Asta cu atât mai mult cu cât pandemia ne-a prins cu avansuri făcute artiştilor confirmaţi, cu taxe plătite, cu cheltuieli care au continuat să vină în ciuda lipsei veniturilor. Iar colegii din echipă au continuat să lucreze la fel de mult pentru a amâna, reconfirma, comunica, răspunde la toate întrebările, returna sume solicitate etc. Toate acestea în lipsa unei compensări din partea autorităţilor.

Iar organizarea de evenimente, chiar şi online (cum a fost anul acesta cazul Romanian Music Export online edition sau, anul trecut, cazul European Metal Festival Alliance) presupune investiţii şi alocarea unor resurse financiare şi umane însemnate. Asta în condiţiile în care, spre deosebire de organizatorii din alte ţări europene, noi nu beneficiem de susţinere din partea statului pentru compensarea pierderilor mari suferite. Ceea ce ne dă însă speranţă şi energie să continuăm este faptul că îi avem alături pe unii dintre parteneri şi pe cei din comunitatea ARTmania, a căror susţinere ne este vitală. Şi dorim să profităm de această ocazie pentru a mulţumi celor care ne stau alături şi în aceste momente dificile întrucât orice contribuţie cu care ne-au susţinut, indiferent cât de mică, ne ajută să rezistăm şi să încercăm să facem lucruri frumoase.

Care au fost criteriile pentru care ați ales Quantic?

Clubul Quantic este un loc cunoscut în comunitatea rock-metal, un loc pe care îl vizitează frecvent mulţi dintre participanţii la concertele şi festivalurile de profil.

Este, de asemenea, un spaţiu care ne oferă posibilitatea de a organiza mai multe tipuri de activităţi şi de a mixa interiorul cu exteriorul, cu terasa şi cu zona verde într-un mod în care să ne ajute să păstrăm spaţiul necesar şi condiţiile de siguranţă pentru participanţi. Siguranţa publicului, artiştilor, colegilor şi colaboratorilor noştri a fost şi continuă să fie prioritară atât pentru noi, cât şi pentru echipa clubului Quantic.

Cum a fost primită vestea de către industrie?

Cu melancolie şi cu bucurie. Cu melancolie întrucât toată lumea, inclusiv noi bineînţeles, îşi dorea să aibă loc anul acesta festivalul ARTmania la Sibiu. Cu bucurie că putem face un eveniment adaptat la condiţiile actuale prin care să ne susţinem talentele locale, să ne revedem şi să ne facem încălzirea pentru la anul, pentru ARTmania Festival 2022 (22-24 iulie 2022, Piaţa Mare, Sibiu)

Cum ați ales inițial trupele participante?

Trupele care vor urca pe scena ARTmania Evenings sunt cele care întregeau line-up-ul festivalului din acest an de la Sibiu. Din cauza evoluţiei situaţiei internaţionale, trupele străine au fost nevoite să-şi amâne turneele pentru 2022, ceea ce ne-a forţat şi pe noi să facem la fel cu festivalul.

Însă, întrucât doream să oferim susţinere artiştilor români, chiar şi în acest context încă restrictiv şi nesigur, ne-am decis să încercăm să organizăm un eveniment dedicat trupelor locale pe care le-am fi avut la ARTmania Festival, un eveniment în care să ne întâlnim în siguranţă, să ne bucurăm de concerte şi de activităţi alternative, să ciocnim o bere şi să ne amintim de vremurile bune. Vremuri care sperăm, la fel ca toată lumea de altfel, să revină cât de curând posibil.

Ce așteptări aveți de la ARTmania Evenings 2021?

Ne-ar plăcea să îi putem avea alături de-a lungul celor trei zile de eveniment pe cât mai mulţi dintre cei pe care i-am avut lângă noi la Sibiu sau la celelalte concerte şi evenimente pe care le-am organizat în ultimii 15 ani. Ne dorim să ne revedem relaxaţi şi cu speranţă în mai bine cu toţii (organizatori, artişti şi iubitori de muzică şi de artă) pentru a povesti şi a ne reaminti de atmosfera faină pe care ne-o oferă un festival sau un eveniment fizic.

Cum bine ştim, nimic nu poate concura cu apropierea şi cu sentimentul de conexiune umană, de comunitate, pe care îl poate construi muzica live, concertele sau festivalurile. Conexiune şi speraţă pentru mai bine de care avem atât de multă nevoie, mai ales în aceste vremuri dificile şi nesigure prin care încă trecem.

Cum alegeți restul de happening-uri din cadrul evenimentului, pe lângă concerte?

Când am gândit structura evenimentului-festival ARTmania Evenings am mers pe acelaşi principiu de la care am pornit atunci când am lansat festivalul ARTmania: să facem din acest eveniment un loc de întâlnire al pasionaţilor de artă, indiferent de forma de expresie – la nivel de sunet, de joc scenic, de imagine, de cuvânt, de meşteşug realizat cu ajutorul mâinilor etc.

Tocmai pentru a oferi o paletă largă de activităţi care să întregească experienţa de eveniment, am pregătit o serie de moduri alternative de petrecere a timpului de dinaintea şi dintre concerte, gândite atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici. Vom avea piese de teatru de păpuşi, atelier de origami şi sesiuni de lectură pentru cei mici, teatru de improvizaţie şi o piesă de teatru pentru cei mari.

Pe lângă acestea, vom avea o expoziţie de fotografie, cu imagini oferite de cunoscuţi fotografi de concerte de la noi, iar pasionaţii de cărţi şi cei de viniluri vor avea o zonă dedicată, oferită în colaborare cu Cărtureşti. În plus, cei care doresc să-şi completeze colecţiile vor găsi la shop-ul ARTmania obiecte de merchandise de la trupele aflate în concert şi marca ARTmania.

Cât timp credeți că se va mai simți efectul pandemiei asupra pieței de evenimente muzicale din România?

Pentru supravieţuirea la propriu a industriei de evenimente live ar fi nevoie ca lucrurile să-şi revină cât mai rapid. Sau măcar compensările vitale pentru supravieţuirea sectorului cultural să ajungă şi în realitate, nu doar să fie menţionate în discuţii fără sfârşit, purtate la nivel teoretic. În caz contrar, în mod real, nu va avea ce anume să se redeschidă şi la ce să ne reîntoarcem.

Restricţiile existente în ciuda unor cifre stabile şi foarte scăzute, lipsa de predictibilitate absolut vitală pentru a putea planifica realizarea unui eveniment pe termen mediu măcar, lipsa garanţiilor şi a suportului real din partea statului cumulate cu o reticenţă a publicului de a susţine evenimentele prin cumpărarea de bilete (obicei întărit puternic în trecut de evenimentele făcute din fonduri publice care concurează neloial cu mediul privat) ne forţează să fim, din păcate, puţin optimişti în privinţa redresării acestui sector.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: