Stiri Tech

Confidențialitatea datelor personale pe Android provoacă îngrijorări pentru utilizatori

16 aug. 2022 3 min

Confidențialitatea datelor personale pe Android provoacă îngrijorări pentru utilizatori

Reading Time: 3 minute

Kaspersky a analizat datele anonimizate, furnizate voluntar de utilizatorii Privacy Checker. Este un site web care oferă sfaturi utile cu privire la instrucțiuni legate de confidențialitate și securitate pentru diverse platforme de internet și aplicații digitale. Potrivit datelor, utilizatorii sunt cel mai interesați să afle cum să-și configureze setările de confidențialitate, în special pe Android (85%).

În ceea ce privește aplicațiile, majoritatea solicitărilor din acest an au fost legate de regulile de securitate Google (22%).


Potrivit „Digital Privacy and Security Survey“, realizat de Institutul Calyx în 2021, 80% dintre respondenți au fost îngrijorați cu privire la subiectul confidențialității digitale, în ultimul an, și 59% au spus că se simt mai conștienți de modul în care sunt tratate datele lor decât erau cu un an în urmă. Pentru a ajuta la atenuarea acestor preocupări, utilizatorii pot limita cantitatea de date personale disponibile online, cu servicii precum Kaspersky Privacy Checker, care oferă ajutor specializat în această privință. Descoperirile Kaspersky au fost evidențiate pe baza datelor anonime referitoare la vizitele effectuate pe site-ul web Kaspersky Privacy Checker între ianuarie 2022 și iulie 2022. De asemenea, aceste observații au inclus și analiza serviciilor și platformelor cel mai des întâlnite în solicitările utilizatorilor, referitoare la instrucțiunile de setare a securității.


Conform acestor date, au existat mult mai multe solicitări de acest fel pentru serviciile pe Android, în comparație cu alte sisteme de operare. Windows și iOS au obținut același rezultat (6%), iar cel mai mic număr de solicitări a fost înregistrat pentru Mac (3%).


Datele pentru cele mai vizualizate pagini de pe site-ul Privacy Checker confirmă, de asemenea, cea mai mare popularitate pentru solicitările referitoare la Android – primele cinci erau toate legate de instrucțiunile pentru acest sistem de operare. Cel mai mare număr de utilizatori au fost interesați de setările de confidențialitate de nivel mediu pentru Google (17%). Următoarele trei poziții au înregistrat toate același procent (9%), fiind ocupate de solicitările pentru un nivel mediu de confidențialitate pentru Chrome și WhatsApp, precum și cele mai stricte setări de confidențialitate legat de Google. Pe a cincea poziție se află instrucțiunile pentru un nivel mediu de securitate pe Facebook (7%).


În ceea ce privește setările aferente serviciilor, utilizatorii au fost cel mai adesea interesați de regulile pentru Google (22%), WhatsApp (14%), regulile de confidențialitate ale sistemelor de operare și Chrome (12% fiecare). Instagram (11%) a închis primele cinci poziții, depășind ușor Facebook, anul acesta, în ceea ce privește numărul de solicitări – ponderea Facebook a fost de 10%.


În plus, pe platforma Privacy Checker, utilizatorii pot alege dintre trei niveluri diferite de setări de securitate – puternic, mediu și relaxat. Anul acesta, pentru toate serviciile, cea mai mare pondere a cererilor a fost legată de instrucțiuni de nivel mediu. Excepția a fost pentru browserul Safari, unde utilizatorii au fost mai interesați de cele mai stricte reguli de confidențialitate – 54% față de 45% pentru nivelul mediu.


În plus, Kaspersky a pregătit și o scurtă listă de verificare pentru a ajuta utilizatorii să-și protejeze informațiile personale pe toate platformele:
• Soluțiile de securitate au adesea o funcție de navigare privată, care poate ajuta la evitarea urmăririi pe internet.
• Examinați permisiunile pentru aplicațiile mobile și extensiile de browser. Este mai bine să nu instalați extensii de browser, dacă nu aveți cu adevărat nevoie de ele. Verificați cu atenție permisiunile pe care le acordați.
• Stocarea publică nu este cel mai bun loc pentru a păstrarea informațiilor private, cum ar fi scanări ale pașapoartelor sau o listă de parole. O opțiune mai bună ar fi să le păstrați într-o arhivă criptată.
• Actualizați sistemele de operare și aplicațiile importante pe măsură ce actualizările devin disponibile. Multe probleme de securitate pot fi rezolvate prin instalarea de versiuni actualizate de software.
• Încercați să evitați să publicați informații care ar putea oferi prea multe detalii personale, cum ar fi adresa dumneavoastră, numărul de telefon personal, adresa de e-mail și alte date private. Înainte de a posta ceva public, gândiți-vă dacă pot exista consecințe nedorite și nu publicați pe internet nimic care ar putea compromite confidențialitatea dumneavoastră sau a altcuiva.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: