BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Dănescu, ARB: Important acum este cum administrăm resursele, nu profitul

4 apr. 2020 2 min

Dănescu, ARB: Important acum este cum administrăm resursele, nu profitul

Reading Time: 2 minute

Când avem de-a face cu o criză atât de puternică, este foarte greu să se mai pună „problema profitului” în ceea ce priveşte băncile, spune preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.

„Este un lucru destul de clar că la o criză aşa de puternică este foarte greu să îţi pui problema profitului. Astăzi cu toţii ne punem problema felului în care administrăm resursa pe care o avem. De aceea facem apel la toţi cei care au responsabilitatea deciziilor să nu facă promisiuni pe buzunarul altora şi, în acelaşi timp, ar trebui să decidă cei care înţeleg şi complexitatea şi adâncimea unei astfel de crize. Cred că este foarte important ca şi bancherii să fie întrebaţi când se decide despre industria bancară. Măcar acum, în situaţia asta, de responsabilitatea generală”, a afirmat Florin Dănescu, la Digi 24, întrebat care este opinia sa cu privire la recomandarea BNR pentru băncile din România de a nu plăti dividende anul acesta.

Preşedintel ARB spune că recomandarea BNR „este un lucru absolut natural”. „Şi în trecut, în ultimii zece ani, peste 60% din profiturile făcute de bănci au fost reinvestite în bănci în România. Pentru că şi capitalul a crescut cu peste 3 miliarde de euro. Este un lucru natural, în contextul acesta dificil, ca toate resursele, inclusiv din câştigul băncilor să fie alocat, pentru a fi consumat, în vederea confruntării acestei crize. Nici nu ştiu dacă se va pune problema de profit anul acesta. Nu numai criza ne va pune şi ne va confrunta şi pe noi cu o situaţie dificilă, dar şi pentru că în Parlament sunt alte legi, nu numai cea de care vorbiţi astăzi, care pun sub semnul întrebării activitatea băncilor în general. Criza pe noi ne-a prins într-o situaţie în care, oricum, băncile erau puse în dificultate de procesul parlamentar”, a explicat Florin Dănescu.

În ceea ce priveşte amânarea plăţii ratelor la bănci pentru nouă luni, preşedintele ARB consideră că această perioadă a fost decisă „pripit”. „Nu putem să vedem care ar fi perioada ideală, nu se poate calcula cu uşurinţă – şi cred că nu se poate calcula astăzi. Tocmai de aceea, propunerile noastre mergeau cu variante de maniera trei luni, cu posibilitate de prelungire la şase luni sau cu posibilitatea de prelungire. Ar fi oferit aceeaşi linişte clienţilor noştri, populaţiei şi companiilor”, a adăugat Florin Dănescu.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: