Opinii Stiri

Impactul victoriei lui Donald Trump

9 nov. 2016 < 1 min

Impactul victoriei lui Donald Trump

Reading Time: < 1 minut

Piețele financiare internaționale au reacționat impulsiv la anunțul privind victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite, dar, într-un scenariu similar celui care a urmat Brexit-ului, ne așteptăm ca această reacție să se manifeste pe termen scurt, iar piețele de acțiuni să-și revină ulterior. Un exemplu al faptului că vorbim despre o reacție de moment a investitorilor este evoluția indicelui Dow Jones Industrial Average, care, după o scădere cu 800 de puncte, a recuperat jumătate din pierdere.

De Ovidiu Dumitrescu

Pe de altă parte, există șanse ca dolarul american să se deprecieze în continuare față de euro, o presiune suplimentară fiind generată de probabilitatea ca Federal Reserve să nu majoreze dobânda de referință în ședința din decembrie.

Piața românească a reflectat la rândul său aversiunea la risc a investorilor la deschiderea ședinței de tranzacționare de astăzi, cu o scădere de 2% a indicelui BET, care a fost însă parțial recuperată până la jumătatea zilei. Randamentul titlurilor de stat în lei a crescut până la un maxim de 3,23% pe an pentru scadența pe 10 ani, în condițiile în care acestea sunt considerate active riscante de către investitorii străini. Totuși, este posibil ca piața titlurilor de stat să-și revină pe termen scurt, dacă investitorii încurajați de prudența Federal Reserve vor decide să-și asume din nou riscuri. Leul este de așteptat să rămână în intervalul de variație obișnuit față de euro și să se aprecieze în raport cu dolarul american.

La nivelul piețelor internaționale, o excepție notabilă putea fi aurul, care ar trebui să evolueze pozitiv într-un nou context, care ar putea fi marcat de protecționism economic și politici anti-imigrație, care ar afecta negativ creșterea economică globală, schimburile economice, investițiile și piețele financiare.

Ovidiu Dumitrescu este director general adjunct Tradeville

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: