Stiri Tech

Majoritatea profesorilor din mediul rural vrea să dezvolte lecții digitale pentru elevi

17 ian. 2022 2 min

Majoritatea profesorilor din mediul rural vrea să dezvolte lecții digitale pentru elevi

Reading Time: 2 minute

Aproximativ 68% dintre profesorii din mediul rural spun că îmbunătățirea abilităților digitale este principalul lor beneficiu în contextul desfășurării multor ore online din cauza pandemiei, conform unui sondaj desfășurat de World Vision România și Fundația Vodafone România. Principalele dificultăți întâmpinate de profesori în realizarea de conținut digital au fost: timpul necesar creării unei lecții digitale (68%), lipsa informațiilor legate de aplicațiile pe care le pot folosi pentru a crea conținut (30%), lipsa de motivație după multe ore desfășurate online (29%), lipsa unor modele de lecții in care să se inspire (26%) și lipsa cunoștințelor de tehnologie (23%).

Moodle și Școala din valiză

În acest context, profesorii incluși în programul „Școala din valiză”, derulat de World Vision România și Fundația Vodafone România, cu scopul de a crește abilitățile digitale ale profesorilor și elevilor din mediul rural, învață timp de patru luni să folosească Moodle – cel mai utilizat sistem de management educațional la nivel mondial și platforma pe care este bazat programul „Școala din valiză”.

Profesorii sunt instruiți cum să creeze cursuri, conținut interactiv de tip carte/ lecție/ Wiki, cum să gestioneze conținutul creat sau cum să utilizeze H5P pentru crearea de conținut. La fiecare sesiune, profesorii pregătesc lecții practice aplicând funcționalitățile predate. Conținutul digital poate fi utilizat în timpul predării offline, când orele se desfășoară la școală, dar și în timpul orelor online, când elevii învață de acasă. Programul se derulează până în aprilie 2022.

Beneficiile școlii online, pentru elevi și profesori


Principalele beneficii pe care le-au avut profesorii din mediul rural în contextul dificil în care școala s-a desfășurat online în ultimii doi ani au fost faptul că și-au îmbunătățit semnificativ abilitățile digitale (68%), că și-au cunoscut mai bine elevii și condițiile în care trăiesc aceștia (32%), dar și faptul că elevii au continuat să învețe chiar dacă le-a fost greu (61%), arată același sondaj.

De asemenea, 19% dintre profesori simt că s-au apropiat mai mult de elevi în pofida distanțării fizice, iar 16% dintre profesori au apreciat faptul că elevii și-au ținut camerele deschise în timpul orelor online.

Dificultățile școlii online

Pe de altă parte, între provocările școlii online pentru profesori s-au numărat: conexiunea slabă la internet (61%), oboseala lor și a elevilor după multe săptămâni de școală online (40%), faptul că elevii erau adesea cu camerele închise (31%), lipsa de control asupra activității elevilor din timpul orei (27%) și faptul că profesorii aveau mai multe sarcini în același timp (27%).

12% dintre profesori spun că nu au avut tehnologia necesară pentru a preda online, iar același procent
afirmă că le-a fost dificil să creeze conținut digital pentru că nu știau să facă acest lucru. Pentru 9% dintre profesori a fost dificil să mențină liniștea în condițiile în care propriii copii erau acasă, iar 7% nu s- au simțit deloc confortabil să folosească tehnologia necesară predării online.

Motivația profesorilor


Motivația profesorilor pentru crearea de conținut digital a venit din faptul că elevii erau mult mai atenți
atunci când li se preda cu ajutorul lecțiilor digitale (61%), performanța lor a fost mai bună în timpul
lecțiilor la care a fost folosit și conținut digital (30%), erau mai atenți și luau note mai mari la testele
desfășurate pe tabletă (29%), dar și faptul că elevii îi roagă și pe alți profesori să creeze lecții digitale
scoțându-i astfel din zona de confort (19%).

*Sondajul a fost realizat în perioada decembrie 2021-ianuarie 2022 pe un eșantion de 200 de profesori
din mediul rural, beneficiari ai programului „Școala din valiză”.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: