Business Companii Stiri

Mărfurile de contrabandă provoacă pierderi de peste 2 miliarde de euro statului român

21/04/2020 < 1 min read

Mărfurile de contrabandă provoacă pierderi de peste 2 miliarde de euro statului român

Reading Time: < 1 minut

1 din 3 români ar cumpăra produse de contrabandă, arată un studiu IRES efectuat la comanda Asociației ACTIV. Aceeași cercetare arată că produsele de contrabandă și contrafăcute se vând îndeosebi în piețe, peste 60% dintre românii chestionați menționând că au observat astfel de tranzacții ilegale, dar și în mediul online (38% dintre mențiuni).

Țigaretele reprezintă principalul produs de contrabandă din România (38%), urmate de  articolele vestimentare și încălțăminte (34% din mențiuni). Produsele alimentare, articolele cosmetice și de igienă, electronicele, produsele alcoolice, piesele auto și medicamentele completează topul produselor comercializate ilicit în România.

”Deși 44% dintre români consideră că în ultimii 3 ani a scăzut siguranța consumatorului în privința originii și calității produselor, tentația achiziționării produselor ilegale rămâne la un nivel îngrijorător de mare”, spune Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației ACTIV.

Traficul ilicit de mărfuri provoacă statului român pierderi anuale peste 2 miliarde de euro.

Pe 21 aprilie este Ziua Națională a Luptei Împotriva Traficului Ilicit de Mărfuri. Aceasta a fost instituită prin Legea nr.100 din 8 mai 2019. 

Foto: © CrailsheimStudio | Dreamstime.com

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă