Piața smartphone din România: Crește prețul mediu și scade numărul de cumpărători
Reading Time: 2 minutePiața de smartphone-uri din România continuă să fie marcată de două mari tendințe, vizibile în 2024 și care se vor accentua în 2025. ”Prima este reducerea numărului de cumpărători, deoarece oamenii folosesc telefoanele mai mult timp. A doua este creșterea prețului mediu de vânzare, pe fondul cererii pentru produse mai bune și al integrării unor tehnologii performante în telefoanele din zona mid-range”, spune Răzvan Sturza (foto), director vânzări Motorola România.
Aceste tendințe vor deveni și mai evidente odată cu noile reglementări europene din 20 iunie 2025, legate de eco design și certificare energetică. ”Cu toate acestea, cu peste 3,5 milioane de clienți care aleg anual un telefon nou, piața de smartphone continuă să fie una dintre cele mai interesante și dinamice piețe din România, atât pentru producători, cât și pentru clienți”, consideră oficialul Motorola România.
”Față de 2023, am crescut clar, ajungând la peste 400.000 de unități (…) Este primul an în care putem spune că unul din zece români a ales un telefon produs de noi. Am trecut de 10% cotă de piață”, arată Răzvan Sturza, director vânzări Motorola România.
Ce vor românii de la un smartphone
Românii sunt, în general, pragmatici, iar cea mai mare parte din vânzări se face în zona de 1.000 – 2.500 lei. E segmentul de mijloc, unde oamenii caută un telefon bun, dar fără să cheltuiască o avere.
”Față de 2023, am crescut clar, ajungând la peste 400.000 de unități (…) Este primul an în care putem spune că unul din zece români a ales un telefon produs de noi. Am trecut de 10% cotă de piață”, arată Răzvan Sturza, director vânzări Motorola România.
O altă tendință interesantă: crește interesul pentru telefoanele recondiționate. Oamenii sunt mai atenți la sustenabilitate, dar vor în continuare produse sigure și garanții de utilizare pe termen lung.
Cum s-au schimbat preferințele utilizatorilor
Dacă acum 4-5 ani întrebarea princială era „Cât costă telefonul?”, acum întrebările sunt despre cameră, baterie, actualizări de software, care este experiența de utilizare, dacă are AI sau dacă se încarcă repede. ”Clienții s-au schimbat și acesta este un lucru foarte bun pentru toată industria”, spune reprezentantul Motorola. ”Mai nou, AI-ul a devenit o temă interesantă pentru utilizatori. Nu neapărat în sensul complicat, ci prin funcționalitățile simple – cum ar fi îmbunătățirea pozelor, sumarizarea notificărilor sau închiderea automată a aplicațiilor”.
Secțiune susținută de Raiffeisen Bank
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz