Companii Stiri

Profit operațional de 52 mil. euro pentru combinatul siderurgic Liberty Galați în primul trimestru

28 iun. 2021 2 min

Profit operațional de 52 mil. euro pentru combinatul siderurgic Liberty Galați în primul trimestru

Reading Time: 2 minute

Liberty Galați, cel mai mare producător integrat de oțel din România, a înregistrat o cifră de afaceri de 1,77 miliarde de lei (359 milioane de euro) în trimestrul încheiat la 31 martie 2021.

În aceeași perioadă, EBITDA (profit operațional înainte de scăderea amortizărilor, dobânzilor și impozitul pe profit) a fost de 256 milioane de lei (52 milioane de euro). Sunt cele mai bune rezultate trimestriale înregistrate de companie din 2008 până în prezent.

În 2020, Liberty Galați a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 4,7 miliarde de lei (1 miliard de euro) și EBITDA de 187 milioane de lei (38 milioane de euro).

Compania este în prezent în cursul unei creșteri semnificative de producție, atingându-se aproximativ 531.000 de tone în primul trimestru al anului 2021. Acest lucru se compară cu cele aproape 2 milioane de tone de oțel livrate în 2020, realizate în pofida faptului că prima jumătate a anului 2020 a fost afectată de provocarea extrem de dificilă cu care s-a confruntat piața europeană a oțelului și exacerbată de pandemia Covid-19.

Datorită îmbunătățirilor operaționale și gestionării eficiente a producției sale, combinatul nu a fost nevoit să își înceteze operațiunile, așa cum au făcut mulți alți producători europeni.

Proiecte pentru siderurgie „verde”

Echipa de conducere accelerează pregătirea unei game de proiecte pentru îmbunătățirea infrastructurii existente și a calității portofoliului de produse, precum și a inițiativelor strategice care vor sprijini transformarea Combinatului într-un furnizor GREENSTEEL, neutru de carbon, până în 2030.

Acestea includ implementarea a două cuptoare cu arc electric, o instalație de reducere directă a fierului, o capacitate care să producă hidrogen precum și parcuri de energie regenerabilă solară și eoliană. Aceste proiecte vor fi susținute de colaborări cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, cu un institut de cercetare-dezvoltare și se vor concretiza în teme de cercetare care vor spori capacitatea Combinatului de a utiliza tehnologia de fabricare a oțelului bazată pe hidrogen.

„Concentrarea, angajamentul și determinarea colegilor noștri din Galați ne-au permis să depășim provocările din ultimul an și ne-au asigurat că putem continua să ne servim clienții fără întrerupere, chiar și în cele mai dificile momente. Suntem foarte încântați că Alianța GFG își păstrează angajamentul de a construi un viitor durabil pentru Combinat, astfel încât să putem contribui la economia regiunii și a României, în anii următori. Rezultatele pentru primul trimestru sunt cele mai bune pe care le-am văzut de mulți ani încoace, dar ne așteptăm la rezultate chiar mai bune în al doilea trimestru”.

Aida Nechifor, Directorul General al Liberty Galați

Aida Nichifor, care lucrează în Combinatul de la Galați de mai bine de 20 de ani, inclusiv ca Director Financiar, este prima femeie care conduce unitatea în cei 55 de ani de la înființarea acesteia. Aida, care a preluat conducerea Liberty Galați de la 1 iunie 2021, conduce și unitatea de laminare Liberty Skopje, din Macedonia de Nord.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: