CSR Stiri

Programele ”Casa Verde” si ”Casa Verde Plus” finanteaza construirea locuintelor care utilizeaza energia regenerabila

apr. 20, 2016 2 min

Programele ”Casa Verde” si ”Casa Verde Plus” finanteaza construirea locuintelor care utilizeaza energia regenerabila

Reading Time: 2 minute

Administratia Fondului pentru Mediu va relua finantarea programului ”Casa Verde” care prevede finantarea proiectelor ce au in vedere inlocuirea sistemelor de incalzire clasica, cu cele care utilizeaza energia regenerabila, precum panouri solare pentru incalzirea apei sau pompe de caldura. 

“Prin acest program, s-a luat decizia finantarii investitiilor care privesc sistemele de eficientizare a consumului de energie, in care se utilizeaza materiale pentru izolarea cladirilor, sisteme de acoperisuri precum si sisteme de iluminat ecologice”, a aratat Nicolae Neacsu, vicepresedinte al Administratiei Fondului pentru Mediu din cadrul Ministerului Mediului Apelor si Padurilor. Declaratiile lui Nicolae Neacsu au fost facute in contextul lansarii in Romania de catre grupul international ROCKWOOL a termosistemului REDArt, care au ca principal rezultat imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor, asigurand protectie la foc, izolare fonica, durabilitate si confort pentru spatiile locative ”Si aceste produse sunt incluse in programele „Casa Verde” si „Casa Verde Plus”, pentru ca ofera o serie de beneficii foarte importante, cum ar fi reducerea facturilor la energie dar si un mare avantaj in dezvoltarea afacerilor”, spune Nicolae Neacsu.
Bazat pe o tehnologie superioara altor tipuri de izolatii, vata bazaltica realizeaza o termoizolatie rezistenta la foc, ce se comporta ca o bariera in calea flacarilor. Utilizarea acestor izolatii impiedica propagarea focului, castigandu-se astfel timp vital pentru evacuarea cladirii si pentru salvarea celor care se afla in ea. Mai mult, vata bazaltica contribuie la izolarea fonica.

„Prin masurile pe care le ia, Guvernul doreste sa stimuleze cresterea afacerilor in aceasta zona. Impulsionarea consumului de materiale de constructii ecologice va crea o piata competitiva in acest sector si speram ca va duce, de asemenea, la crearea de noi locuri de munca”, a mai explicat Nicolae Neacsu, vicepresedinte AFM.

Beneficiarii programelor ”Casa Verde” si ”Casa Verde Plus” sunt persoanele fizice, asociatiile de locatari, institutiile publice, scoli, spitale sau universitati. ”Pentru  “Casa Verde” s-au alocat 95 de milioane de lei iar pentru “Casa Verde Plus” in jur de 45 de milioane. In total, aceste doua programe vor avea un buget total de 140 de milioane de lei, reprezentand circa 18 la suta din bugetul total al AFM dedicate finantarii proiectelor si programelor de mediu, pentru anul 2016. Ghidurile dedicate programelor ”Casa Verde” si ”Casa Verde Plus” vor fi definitivate spre finalul lunii mai. Intentionam ca sesiunile de finantare sa fie deschise cat mai curand posibil”, a mai spus Nicolae Neacsu.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: