Stiri Tech

Revoluționar. Primul senzor de imagine bazat pe Inteligență Artificială

15/05/2020 2 min read

Revoluționar. Primul senzor de imagine bazat pe Inteligență Artificială

Reading Time: 2 minute

Sony va lansa două noi modele de senzori Intelligent Vision, primii senzori de imagine care vor oferi funcționalitate de procesare cu Inteligență Artificială. Implementarea acestei tehnologii chiar în construcția senzorului permite procesare AI de mare viteză și extragerea datelor necesare, lucru care, în utilizarea serviciilor cloud, reduce latența în momentul transmiterii datelor, rezolvă problemele legate de securitatea acestora și reduce consumul de energie și costurile comunicaționale.

Răspândirea pe scară largă a ecosistemului Internet Of Things a condus la conectarea în cloud a multor tipuri de dispozitive, transformând sistemele de procesare a informației într-o metodă din ce în ce mai răspândită, datele fiind procesate în cloud, cu ajutorul inteligenței artificiale. 

Noii senzori Sony au o configurație stratificată, alcătuită dintr-un cip fotosensibil și un cip logic. Aceștia sunt primii senzori de imagine care vor fi echipați cu funcționalități de analiză și procesare prin AI pe cipul logic. Semnalul obținut de cipul fotosensibil este procesat cu ajutorul inteligenței artificiale, eliminând nevoia unui procesor de înaltă performanță sau a memoriei externe și permițând astfel dezvoltarea de sisteme edge AI. Senzorul procesează metadate (informații semantice proprii datelor imaginii), în locul informațiilor de imagine propriu-zise, reducând astfel volumul de date și rezolvând problemele legate de securitate. Mai mult, capabilitățile de inteligență artificială fac posibilă furnizarea de funcționalități diverse pentru aplicații versatile, precum urmărirea în timp real a obiectelor, cu procesare AI de mare viteză. De asemenea, diferitele modele AI pot fi selectate prin rescrierea memoriei interne în conformitate cu cerințele utilizatorului sau cu cerințele locației în care este utilizat sistemul.

Cu noii senzori, utilizatorii pot personaliza modelele AI așa cum își doresc și le pot rescrie și actualiza potrivit necesităților proprii sau condițiilor mediului în care utilizează sistemul. De exemplu, atunci când mai multe camere care încorporează acest sistem sunt instalate într-o locație de retail, un singur tip de cameră poate fi utilizat în diferite zone, circumstanțe, momente ale zilei sau în scopuri distincte. Atunci când este instalată la intrarea într-un spațiu poate fi folosită pentru a ține evidența numărului de vizitatori care au trecut pragul locului respectiv; atunci când este amplasată pe raftul unui magazin poate fi utilizată pentru a detecta stocurile insuficiente; când este poziționată pe tavan, camera poate fi utilă pentru heat mapping (evaluarea zonelor de interes ale magazinului, detectând locurile care prezintă mai mult interes pentru vizitatori și tind să fie aglomerate). Mai mult, modelul AI al unei camere date poate fi rescris, trecând cu ușurință de la un produs utilizat pentru maparea zonelor de interes la unul dedicat identificării comportamentului consumatorilor.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă