Finanțe Stiri

Romania, pe contrasens bugetar

19 nov. 2015 2 min

Romania, pe contrasens bugetar

Reading Time: 2 minute

Romania este singura tara a Uniunii Europene care creste masiv deficitul structural in urmatorii doi ani, ajungand la 3,8% din PIB in 2017, potrivit prognozei de toamna a Comisiei Europene (CE).

Deficitul structural al Romaniei este prognozat de CE la -8,0% din PIB in 2015 si ar creste in anul urmator la -2,7%, iar in 2017 la 3,8%, in conditiile in care angajamentul nostru este de 1%. “Am luat-o pe contrasens, cu cea mai mare viteza. Nicio tara nu mai inregistreaza o asemenea deteriorare (…) Toate celelalte tari stau pe loc sau reduc deficitul. Romania a bagat carbuni in economie; cand nu ne doare, ne legam la cap”, a declarat Valentin Lazea, economistul sef al BNR, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

contrasesns lazeaEconomistul sef al BNR a precizat ca aceste prognoze sunt facute inainte de marirea salariilor bugetarilor cu 10%, aceasta majorare urmand sa adauge deficitului 0,7 puncte procentuale, ceea ce inseamna ca in 2016 deficitul structural va fi de 3,4% din PIB, iar in 2017 va fi 4,5% din PIB.

Intrebarea este ce va face Ministerul de Finante in aceste conditii, a spus Lazea.

Economistul a aratat ca stabilitatea macroeconomica, desi esenţiala, nu este suficienta pentru a garanta convergenţa reala si apropierea nivelului de trai cu cel din ţarile dezvoltate ale UE; pentru aceasta este nevoie de reforme structurale, care sa creasca PIB potenţial de circa 3% (cat este in prezent) la aproximativ 4 – 5%.

“Nicaieri, niciodata, o crestere economica sustenabila nu a fost obţinuta prin relaxarea politicilor monetara si fiscala. Aceste relaxari sunt destinate doar sa <cumpere timp> ca politicienii sa poata implementa reformele structurale”, a spus Lazea.

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: