Stiri

Șantierul Mangalia livrează primul proiect pentru sectorul eolian plutitor

15 iun. 2023 4 min

Șantierul Mangalia livrează primul proiect pentru sectorul eolian plutitor

Reading Time: 4 minute

Santierul Naval DAMEN Mangalia se pregătește să livreze primul proiect pentru sectorul eolian plutitor. Această inițiativă reprezintă o dezvoltare semnificativă în domeniul energiei regenerabile offshore, atât pentru România, cât și pentru întreaga lume.


Proiectul actual, care va fi livrat în următoarele săptămâni, constă în fabricarea unei platforme cu acumulatori de mare putere pentru colectarea energiei electrice de la eolienele de pe mare.
Platforma construită de șantierul de la Mangalia va fi livrată în Statele Unite și va fi amplasată în apropierea parcului eolian maritim din New York.


Impactul economic și financiar al primului proiect pentru sectorul eolian plutitor dezvoltat la Mangalia este semnificativ pentru România, pentru regiune și pentru întreaga Europă.


Ce câștigă România din punct de vedere economic și strategic

  • Crearea de locuri de muncă, pentru că proiectul generează o cerere semnificativă de forță de muncă, iar acest lucru stimulează economia locală și ajută încurajarea dezvoltării de specialiști pentru industria navală și în domeniul energiei regenerabile.
  • Dezvoltarea sectorului naval: Proiectul consolidează poziția Șantierului Naval Mangalia ca un jucător important în construcțiile navale și în sectorul offshore. Investițiile în infrastructură și echipamentele necesare pentru proiect oferă o oportunitate de dezvoltare și modernizare a industriei navale din România.
  • Export de tehnologie și know-how: Livrarea platformelor eoliene plutitoare în Statele Unite reprezintă un pas important pentru exportul de tehnologie și cunoștințe din partea României. Acest proiect demonstrează competența și capacitatea țării noastre de a realiza produse de înaltă calitate în domeniul energiei regenerabile offshore.
  • Modele de replicat și în Marea Neagră: Proiectul care contribuie la dezvoltarea energiei eoliene offshore poate fi implementat și pentru activitățile economice similare din Marea Neagră, cu impact direct pentru economia locală, dar și pentru securitatea energetică a țării, ceea ce ar putea reduce dependența de sursele de energie tradiționale.
  • Imagini și reputație: Succesul acestui proiect promovează o imagine pozitivă pentru România, ca un jucător important în industria energiei regenerabile și în sectorul offshore. România poate atrage în acest domeniu noi investiții și colaborări pentru furnizarea de soluții în domeniul energiei regenerabile.
  • Vector de susținere a Strategiei Europene pentru energie regenerabilă: Proiectul este și în concordanță cu eforturile Uniunii Europene de a sprijini și stimula producția de energie regenerabilă offshore. Comisia Europeană a propus o strategie pentru ca energia electrică produsă din surse regenerabile offshore să crească semnificativ până în 2050, iar Parlamentul European pregătește un set de legi în acest sens.


Prin proiectul de la Mangalia, România face un pas în față în demonstrarea capacităților de susținere a acestor deziderate Europene.

România, actor important în producția de platforme pentru sectorul eolian plutitor


La Mangalia se produc, în acest moment, două astfel de echipamente cu acumulatori de mare putere, care vor colecta și stoca energia electrică produsă de eoliene și o vor transmite apoi către țărm: prima platformă care este aproape gata și este programată să fie livrată curând spre Statele Unite, iar o a doua platformă la care se lucrează și care are termen de finalizare anul 2024.


Proiectele sunt realizate ca urmare a capacității dovedite de producție și infrastructură modernă ale Șantierului din Mangalia, inclusiv spațiile de sablare și vopsire și macaraua tip portal de 1.000 de tone.
În timp ce România exportă astfel de platforme, potențialul autohton de energie offshore nu este exploatat.


Șantierul de la Marea Neagră este dotat cu toate facilitățile necesare construirii infrastructurii de tip offshore, iar de acest lucru ar putea beneficia și statul român, dacă ar demara proiecte în domeniul energiei eoliene plutitoare.


„România este o ţară cu potențial semnificativ de resurse eoliene offshore în regiunea Mării Negre. Conform unui studiu al Băncii Mondiale, potențialul teoretic este estimat la 76 GW, din care 22 GW pentru turbine cu fundaţie fixă si 54 GW pentru turbine cu fundație plutitoare”, informa Guvernul într-un comunicat dat publicității în aprilie 2023.

Array

Articole pe aceeași temă: