Finanțe Stiri

Sistemul bancar va incheia anul pe profit

20 nov. 2015 < 1 min

Sistemul bancar va incheia anul pe profit

Reading Time: < 1 minut

Bancile din Romania au obtinut, in primele noua luni ale acestui an, un profit de 2,25 miliarde de lei, si vor incheia anul pe profit, a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.

“Este prima oara, dupa mult timp, cand se inregistreaza un profit care, zic eu, ca se mentine si la sfarsitul anului, desi vor mai fi niste provizioane care trebuie inregistrate in trimestrul patru”, a spus Cinteza, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.

La 30 septembrie 2015, din cele 39 de banci, 24 au inregistrat profit in valoare de 2,8 miliarde lei, iar 15 instituţii au avut pierderi de 0,6 miliarde lei.

Oficialul BNR a mai spus ca a solicitat bancilor date suplimentare cu privire la restructurarile de credite, pentru a vedea daca acestea au fost realizate corect. “Am o suspiciune. Provizioanele pe IFRS au scazut, write-off nu a fost, vanzari de credite nu au fost. Scaderea de provizioane se regaseste in cresterea profitului, in conditiile in care stocul de credite a cunoscut restructurari si refinantari masive. E posibil ca presiunea pusa de actionari sa fi determinat bancile sa accepte restructurari pe care, altfel, nu le-ar fi acceptat”, a explicat Cinteza.

Totusi, rata neperformantelor in Romania ramane cea mai mare din Europa, dar si gradul de acoperire cu provizioane este tot cel mai ridicat din Europa, respectiv 58,05%. Reprezentantul BNR a precizat insa ca bancile din Romania sunt foarte bine capitalizate, rata fondurilor proprii fiind chiar „incredibil de mare si neprofitabila pentru banci”, respectiv 18,7%.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: