Lifestyle Stiri

Cum aleg românii să-și petreacă timpul liber?

4 nov. 2019 3 min

Cum aleg românii să-și petreacă timpul liber?

Reading Time: 3 minute

Românii preferă activitățile simple și cât mai puțin costisitoare, jumătate dintre aceștia, îndeosebi femeile (54,5%), alegând să-și petreacă timpul liber acasă. Doar un sfert dintre români dezvăluie că ies în oraș de 2 – 3 ori pe săptămână, potrivit celui mai recent studiu întocmit de către Reveal Marketing Research.

Țara noastră ocupă locul 48 în lume dintr-un total de 156 de țări, respectiv locul 22 în Europa, din punct de vedere al nivelului de fericire, potrivit World Happiness Report. România se situează la un nivel mediu al fericirii, un factor direct de influență al stării generale fiind reprezentat de cum aleg oamenii să-și petreacă timpul liber.

Cât de des ies românii în oraș?

Unul din patru români alege să își petreacă timpul liber în oraș de 2 – 3 ori pe săptămână, cei mai mulți dintre aceștia, 31,3%, situându-se în categoria de vârstă de 35 – 44 de ani. Acest aspect se explică prin stabilitatea financiară care le permite să se bucure de momentele libere.

Aproape 10% dintre români aleg să iasă mai des, de 4 – 6 ori pe săptămână, femeile fiind mai numeroase la acest capitol decât bărbații, cu un raport de un domn la cinci doamne.

16,1% dintre români aleg să iasă din casă doar o dată pe săptămână sau chiar mai rar, 17,4% dintre aceștia ies doar o dată pe lună. Doar unul din zece români nu are în obișnuință ieșitul din casă, în această categorie regăsindu-se fie cei foarte tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, fie cei peste 55 de ani.

Care sunt activitățile preferate de români?

Peste jumătate dintre români preferă activitățile care nu implică vreun cost financiar precum să iasă la plimbare în parc, să vizioneze un film sau să asculte muzică.

Într-o proporție majoritară, 61,8%, tinerii și cei trecuți de 55 de ani preferă jocurile pe telefon, calculator sau consolă. Indiferent de vârstă, 40% dintre respondenții studiului au declarat că își petrec timpul liber pe rețelele de socializare.

Situați în afara mediei, tinerii cu vârste sub 25 de ani preferă să gătească, în timp ce categoria 35 – 44 de ani prezintă un interes considerabil pentru sport și mișcare.

50% dintre tineri preferă ieșirile în oraș sau vizitele la rude și prieteni, pe măsura trecerii anilor românii fiind din ce în ce mai puțin interesați de aceste aspecte, ajungând să fie alese doar de un sfert dintre respondenții mai în vârstă.

Unul din trei români preferă cititul sau călătoriile iar unul din cinci români alege fotografia, procentele fiind mai mari în rândul tinerilor.

Târgurile, expozițiile și evenimentele culturale sunt mai puțin populare, acestea fiind alese de aproximativ unul din zece români, cu o participare mai mare în rândul tinerilor și a celor de peste 55 de ani.

Studiul a fost realizat în luna octombrie, pe un eșantion reprezentativ de 1.002 persoane care provin din mediul urban, dintre care 520 de femei și 485 de bărbați, cu vârsta de peste 18 ani.

Foto: © Andor Bujdoso | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: