Stiri Tech

Uite cine vorbeste acum!

27 iul. 2016 4 min

Uite cine vorbeste acum!

Reading Time: 4 minute

Dotate cu inteligenta artificiala, conectate la internet si capabile sa asigure servicii de asistent digital, boxele Amazon si Google sunt noile vedete ale locuintelor inteligente. Miza este insa aceea de a controla si interactiona vocal cu toate echipamentele universului Internet of Things. 

Cand Amazon a inceput sa ofere detalii despre boxa wireless Echo, un cilindru negru, cu o inaltime de 24 cm, dotat cu recunoas­tere vocala, nu putini se intrebau incotro bate gigantul american cu noul gadget, stiut fiind faptul ca in aceasta zona de business au reusit doar cu eBook-ul Kindle, iar intre cele doua echipamente nu pare sa fie vreo legatura. O noua si entuziasta perspectiva s-a deschis atunci cand, odata cu lansarea oficiala, Echo s-a aratat receptiva la comenzi muzicale, de stiri, meteo si info trafic via internet, dar si la interactiunea cu anumite electronice din locuinta. Gratie inteligentei artificiale, boxa invata din toate aceste interactiuni vocale si de continut, adaugandu-i-se alte si alte servicii, intre care si comanda unei masini Uber, de exemplu. Prin comanda vocala, desigur.

Dintr-o data, efectul Echo s-a extins asupra intregii piete si a inceput goana dupa servicii si produse asemanatoare. Dar cei de la Amazon inca sunt singuri pe piata. Pentru ca Google, care a anun­tat un produs asemanator in primavara, Home, urmeaza sa il ofere spre achizitie din toamna acestui an. Iar Apple, cei care poate au deschis acest drum al comenzilor vocale odata cu Siri (din 2011, initial pe iPhone 4S), are deocamdata o platforma software de control in locuinta, inspirat numita… tot Home.

Asistentul care stie tot

“Asistentul Personal dezvoltat de Google va sti totul despre tine, va fi cu tine in orice moment si va fi conectat cu toate echipamentele tale, cu absolut totul din jurul tau. Va invata zi de zi si va deveni din ce in ce mai bun”, declara recent Artur Waliszewski, Regional Business Director la Google Europa Centrala si de Est. Un upgrade consistent la Google Now, de integrat in ecosistemul Android, dar si in boxa Home, concurenta pentru modelul similar de la Amazon. Dar ce inseamna exact aceasta invatare? Gratie dotarii cu inteligenta artificiala (AI), sistemul retine cautarile online ale utilizatorilor, date din Gmail (calendar, rezervari etc.), vocile care i se adreseaza, alte experiente online si, in functie de acest volum urias de informatii, poate sa ofere raspunsuri mai bune sau utile atunci cand i se adreseaza, verbal, intrebari.

Asta daca ne referim la implementarea in boxa wireless Google Home. Dar odata integrat in sistemul Android si Chrome OS, Asistentul Personal va fi disponibil pe toate echipamentele din universul Google. Iar controlul vocal prin boxa Home este doar primul pas in acest gen de interactiune cu electronicele din locuinta si, in general, cu ecosistemul Internet of Things. De mentionat insa ca Home de la Google nu are sistem de operare Android, ci Chromecast, si procesor ARM. Un recent studiu al Ericsson arata ca IoT va depasi telefoanele mobile, urmand sa devina cea mai mare categorie de dispozitive conectate pana in 2018. Dintre cele 28 de miliarde de dispozitive ce vor fi conectate pana in 2021, aproape 16 miliarde vor fi dispozitive IoT. Intre 2015 si 2021, numarul de dispozitive conectate la IoT va creste cu 23% de la an la an, o piata a carei valoare a depasit deja pragul de 15 miliarde de dolari.

Ce face Apple?

Poate ca multi se asteptau ca un astfel de gadget “vocal” sa vina mai intai din partea Apple, mai ales ca asistentul Siri a deschis calea acestor discutii “om-masina”. Poate daca mai traia Steve Jobs… |n orice caz, dezvoltatorii software au acum la dispozitie SDK-ul pentru Siri, ceea ce inseamna ca pot integra functiile vocale in aplicatiile lor. De asemenea, Apple a mai lansat recent si aplicatie Home, care conectata la platforma HomeKit va permite utilizatorilor sa isi controleze electronicele din locuinta, compatibile cu smartphone-ul, prin intermediul terminalului. Desigur, de aici pana la un un gadget precum Echo sau… Home de la Google este doar un pas mic, acela de design special, marca Apple. Pe de alta parte, un alt element cheie va fi si acela al multitudinii de servicii, functii integrate de aceste gadgeturi, precum si deschiderea electronicelor de consum catre sistemele de operare pe care functioneaza platformele. Cum Amazon Echo are deja vechime de aproape un an pe piata, in momentul de fata poate furniza informatii de la 1.500 de servicii online, inclusiv raspunsuri de pe Wikipedia, audiobook-uri, muzica din Google Play Music sau Apple Music (nelipsind serviciile de streaming Prime Music, Spotify, Pandora, iHeartRadio sau TuneIn, astfel ca poti sa comanzi melodii de la un anume artist) si controleaza vocal electronice compatibile de la Samsung, Philips, Google (termostatul Nest) etc.

De asemenea, poate intelege comenzile vocale si dintr-o camera in care se aude muzica, de la alte boxe. La modul concret: poti cere boxei Echo o recomandare de restaurant pentru o cina speciala si recomandarea va veni pe baza experientelor tale anterioare (iar cu Google Home, intrebarea de genul asta va fi functionala oriunde vei calatori), poti cere o prezentare a agendei zilnice, in timp ce tu esti la baie si te speli pe dinti, si poti cere sa iti caute pe Smart TV emisiuni, seriale, filme si chiar sa le programeze pentru ora la care vii de la serviciu. Pentru ca Echo deja iti stie programul zilnic. {i pentru am vorbit de inteligenta artificiala, “creierul” care proceseaza toate aceste informatii si dialoguri poarta numele de Alexa, fiind undeva in cloudul Amazon.

Cel putin in momentul de fata, exista doua intrebari esentiale in legatura cu aceste produse: securitatea si viata privata, precum si utilitatea reala a boxelor. |n prima problema ridicata, ingrijorarea porneste de la faptul ca boxa “asculta” tot ce se discuta in casa, din moment ce trebuie sa reactioneze la diverse comenzi, incepand cu formula de activare. |n ceea ce priveste utilitatea reala, de ce ai folosi boxa din moment ce cu noul asistent personal digital ai putea face acelasi lucru din smartphone?

Amazon Echo

Lansata comercial in iunie 2015 (pentru publicul larg), boxa Amazon Echo a avut nevoie de aproape 5 ani de dezvoltare. Se vinde doar pe piata din SUA, cu interactiune doar in limba engleza, pretul de achizitie fiind de 180 de dolari.

Amazon Echo1

Google Home

Google Home

Boxa wireless de la Google a fost prezentata oficial in aceasta primavara si urmeaza a fi disponibila comercial din aceasta toamna. Spre deosebire de Amazon Echo, gadgetul celor de la Google va “invada” o piata mai larga si cu mai multe opituni lingvistice, din start.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: