Finanțe Stiri

Naționalizarea fondurilor de pensii private nu se discută oficial

12 apr. 2017 3 min

Naționalizarea fondurilor de pensii private nu se discută oficial

Reading Time: 3 minute

NN Pensii apreciază declarațiile reprezentanților Ministerului Finanțelor și Autorității de Supraveghere Financiară privind susținerea sistemului de pensii obligatorii administrare privat (Pilonul II) și consideră că acestea “sunt îmbucurătoare”.

„Ca urmare a reacțiilor apărute după trimiterea mesajului informativ de tip e-mail către participanții la Fondul de Pensii Administrat Privat NN (Pilonul II), dorim să facem următoarele precizări”, a transmis NN Pensii.

  • Conținutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienții săi este unul exclusiv informativ și acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienților noștri provocate de discuțiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii.
  • Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienților săi, care conțin informații referitoare la situația contului lor individual de pensie de fiecare data când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluția nivelul anului anterior către adresa de corespondență a clienților.
  • Apreciem faptul că, prin declarațiile făcute, atât Ministerul de Finanțe, cât și Autoritatea de Supraveghere Financiară au avut un punct de vedere ferm cu privire la susținerea sistemului de pensii administrate privat. Aceste declarații sunt îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât considerăm că aportul fondurilor de pensii private în susținerea dezvoltării economiei naționale poate crește semnificativ.
  • Reconfirmăm angajamentul nostru de a-i servi pe cei peste 1,9 milioane de clienți, ale căror economii pentru pensie le administrăm. De aceea, ne delimităm de orice contextualizare într-un spectru politic, oricare ar fi acesta, a mesajului transmis pe 11 aprilie clienților noștri.
  • Menționăm că vom continua să informăm publicul larg și mai ales pe clienții noștri prin mijloacele de comunicare pe care le avem la dispoziție despre nevoia și alternativele de economisire pentru pensie, contextul piețelor pe care suntem prezenți și evoluția propriilor economii administrate de noi.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat ca “nu există niciun temei și nicio rațiune politică, financiară, economică sau bugetară care să conducă la decizia de naționalizare a pilonului II de pensii, administrat privat”. Ministrul a adăugat că astfel de zvonuri pot afecta performanța plasamentelor fondurilor de pensii.

Reacția ministrului a venit după ce fondul de pensii NN și-a anunțat clienții cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le recomandă să se informeze despre contextul pieței.

ASF: “nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect

Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis un comunicat de presă în care arată că “actuala abordare a sistemului pensiilor private obligatorii nu trebuie pusă în discuţie”.

“ASF a luat act de declaraţiile din ultima vreme care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtăşeşte. Nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect”, se arată în comunicatul autorității.

ASF arată că poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, “este excesivă şi neavenită”. “Nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice”, se arată în comunicat.

“Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem. În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii”, se mai arată în comunicatul ASF.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: