Finanțe Stiri

4 din 10 romani pun bani deoparte pentru sarbatori

16 dec. 2015 2 min

4 din 10 romani pun bani deoparte pentru sarbatori

Reading Time: 2 minute

Cei mai multi romani planifica din timp cheltuielile de sarbatori si incearca sa economiseasca pentru a nu pune presiune pe bugetul de familie, arata un sondaj online desfasurat pe www.SigurantaFinanciara.ro la initiativa Provident Financial Romania.

Peste 65% dintre participantii la sondaj declara ca isi planifica din timp lista de cadouri, cosul de cumparaturi si restul achizitiilor specifice si fac tot posibilul sa se incadreze in buget, in timp ce 29% spun ca vor face cumparaturilede sarbatori sporadic, in functie de oportunitati si de buget, chiar daca se asteapta sa depaseasca bugetul disponibil.

Totodata, 43% dintre participantii la sondaj declara ca au pus bani deoparte pentru sarbatori, urmand sa mai completeze cu venituri obtinute in luna decembrie daca este necesar. In acelasi timp, 13% dintre respondenti spun ca nu economisesc specific pentru aceasta perioada a anului, dar ca vor aloca bugetele necesare din economiile pe care le fac pe parcursul anului.

Cosul de cumparaturi pentru Craciun va presupune un buget similar celui din oricare alta saptamana din an pentru 4 din 10 respondenti, in timp ce 14% spun ca vor cheltui mai putin decat de obicei, intrucat impart cheltuielile pentru masa de Craciun cu intreaga familie. Restul se asteapta sa cheltuiasca mai mult fata de cosul saptamanal obisnuit, cuprinsi de febra sarbatorilor.

provident carciun

Pentru cadourile de sarbatori, 44% dintre respondenti estimeaza ca vor aloca aproximativ o treime din veniturile lunare ale familiei, iar un sfert declara ca vor cheltui sub 10% din bugetul lunar, intrucat au economisit si au planificat din timp bugetul pentru a acoperi aceste cheltuieli. Unul din cinci respondenti va aloca un buget mai mare de jumatate din veniturile lunare ale familiei pentru cadourile de sarbatori, iar 9% declara ca se asteapta sa cheltuie mai mult decat isi permit, cel mai probabil fiind necesar sa se imprumute pentru a-si echilibra bugetul.

“Vedem un interes tot mai mare in randul romanilor pentru planificarea cheltuielilor, optimizarea bugetului de familie si economisirea pentru anumite evenimente cum sunt sarbatorile de Craciun. Rezultatele sondajului sugereaza ca tot mai multi romani adopta un comportament financiar responsabil si planifica din timp cheltuielile din timpul sarbatorilor de iarna”, a declarat Viktor Boczan, Directorul General al Provident Financial Romania.

Chestionarul a fost completat pe SigurantaFinanciara.ro, centrul online de resurse de educatie financiara si antreprenoriala lansat in octombrie 2013 cu sustinerea Provident, de 981 de respondenti din toata tara. Aproape jumatate (46,2%) au intre 25 si 40 de ani, in timp ce o aproximativ o treime au intre 18 si 25 de ani. 4 din 10 respondenti au venituri familiale lunare cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei, pentru aproape un sfert bugetul de familie este cuprins intre 2.500 si 4.000 de lei, iar aproape 10% obtin venituri lunare mai mari de 4.000 de lei.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: