CSR Stiri

5 investiții accesibile pentru reducerea consumului electric

4 sept. 2019 3 min

5 investiții accesibile pentru reducerea consumului electric

Reading Time: 3 minute

Procesele de investiții care iau în considerare influența aspectelor sociale şi de mediu sunt importante nu doar pentru cei preocupați de protejarea mediului, ci și pentru cei care vor să își minimizeze costurile lunare cu facturile de electricitate sau întreținere.

Pentru a funcționa eficient din punct de vedere energetic și, implicit, pentru a reduce consumul inutil, sunt rezumate cinci investiții sustenabile și oportunitățile de finanțare ale acestora.

Panourile fotovoltaice, bateriile solare, pompele de căldură, panourile solare sau soluțiile de izolare termică susțin reducerea semnificativă a facturii la electricitate și, totodată, ajută la protejarea mediul înconjurător. 

  1. Panouri fotovoltaice

Instalarea sistemelor care utilizează energie din resurse regenerabile, cum sunt panourile fotovoltaice, sunt cele mai recomandare sisteme pentru locuințe sau instituții. Sistemele fotovoltaice ON-GRID, HIBRID sau OFF-GRID expuse la lumina solară produc energie electrică iar surplusul de energie rămâne injectat în rețea. Așadar, panourile fotovoltaice contribuie semnificativ la reducerea costurilor cu energia electrică, factura energiei consummate ar putea scădea până aproape de zero.

Ministerul Mediului oferă oportunități de finanțare ale proiectelor persoanelor fizice privind instalarea de sisteme fotovoltaive.

“În perioada 2- 6 septembrie 2019, instalatorii validați în cadrul «Programului Național Casa Verde Fotovoltaice» sunt așteptați să se prezinte la sediul Administrației Fondului pentru pentru a semna contractele de participare în cadrul «Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională»”, se arată în anunțul de programare publicat pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.

Finanțarea nerambursabilă ar urma să fie acordată în proporție de aproape 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

  1. Baterii solare

Bateriile solare, sistemele inteligente de stocare a energiei electrice, se pot încărca în timpul zilei cu surplusul de energie de la panourile fotovoltaice, asigurând energie electrică și pe timpul nopții. Aceste sisteme se pot utiliza împreună cu alte surse de energie fiind avantajoase chiar prin conectarea la rețeaua convențională de energie electrică.

Investițiile în baterii solare sunt recomandare deoare acestea sunt programabile să consume curent în anumite intervale orare la un preț cât mai redus.

  1. Pompe de căldură

Pompele de căldură sunt dispozitivele care utilizează energie din natură gratuit și nelimitat, fără emisii de dioxid de carbon. Reprezintă o soluție eficientă deoarece nu folosesc drept combustibil lemnul, gazul sau motorina. Sistemul pompelor de căldură extrage în sezonul rece căldura din pământ, apă sau aer, iar apoi, susținut de un compresor montat în interior, agentul frigorific se încălzește la o temperatură mai mare.

Investițiile în pompele de căldură se amortizează în scurt timp deoarece sistemele asigură un cost redus de întreținere și funcționare.

Proiectele de achiziționare a pompelor de căldură pot primi finanțare prin intermediul “Programului Operațional Regional 2014- 2020 (POR)” gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

por

POR 2014- 2020 are ca obiectiv general creșterea competitivității economice și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale, astfel încât acestea să își poată gestiona resursele în mod eficient și să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic. Mai multe detalii despre eligibilitate și condițiile de aplicare se regăsesc aici.

  1. Panouri solare

O soluție de încălzire ecologică este reprezentată de panourile solare, care completează necesarul de energie al unei pompe de căldură. Reușește să încălzească și să climatizeze integral o clădire, o pompă de căldură având nevoie de doar 1 kilowatt de electricitate.

Lucrări de intervenție privind instalarea unor soluții ecologice, precum panourile solare, pot primi finanțare prin “Programul Operațional Regional 2014-2020”, Axa prioritară 3: Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.

  1. Izolare termică

Izolarea termică a clădirilor dar și izolarea acoperișurilor ajută la conservarea energiei pentru o perioadă lungă de timp, fiind eficiente pentru proprietarii care țintesc costuri mai mici și un climat interior confortabil.

Printre oportunitățile de finanțare se numără “Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuit”, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Programul de reabilitare termică a blocurilor oferă finanțare de până la 90% din costul lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe și poate acoperi izolarea pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor sau modernizarea sistemelor de încălzire. Asociația de locatari plătește 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare iar restul de 80% este asigurat de la bugetul de stat și de bugetul local.

Mai multe informații despre programul național privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe se regăsesc aici.

Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: