Creativitate CSR Lifestyle

“Acasă”, primul film documentar românesc în competiția Sundance din SUA

05/12/2019 2 min read

author:

“Acasă”, primul film documentar românesc în competiția Sundance din SUA

Reading Time: 2 minute

“Acasă”, primul film documentar al regizorului Radu Ciorniciuc, ajunge în perioada 23 ianuarie – 2 februarie 2020, la Sundance Film Festival, unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de film independent din SUA. Este primul documentar românesc dintre din cele 12 titluri selectate pentru competiția internațională de film documentar a festivalului, din peste 14.000 de filme din întreaga lume.

Acasă, My Home” relatează  povestea familiei din Delta Văcărești care a trait 20 de ani aici, până când locul a dobândit statutul de zonă protejată, Parcul Natural Văcărești, primul parc urban din țara noastră.

Radu Ciorniciuc, regizorul peliculei, unul dintre co-fondatorii “Casa Jurnalistului” și reporter pentru publicații precum The Guardian sau Al-Jazeera, a urmărit timp de patru ani tranziția familiei Enache de la o viață în mijlocul naturii, la viața din inima orașului.

Cei 11 membri ai familiei Enache au trăit izolați, fără documente sau acces la sănătate iar, în urma unui proiect social dezvoltat de echipa filmului, toți cei nouă copii merg acum la școală, au acte, sunt consultați periodic de medici, iar adulții au locuri de muncă stabile.

“O bună parte din resursele pentru finanțarea proiectului social a venit din realizarea unei cărți la care echipa filmului a lucrat cot la cot cu copiii Enache. Cartea Acasă, un album cu fotografii făcute exclusiv de copiii din Delta Văcărești în primul an de tranziție la viața din oraș, a fost editată împreună cu publicația Decât o Revistă”, a declarant Radu Ciorniciuc, regizorul documentarului “Acasă”.

Filmul documentar în regia lui Radu Ciorniciun este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producție Manifest Film, în co-producție cu HBO Europe, Corso Film, Germania și Kino Company din Finlanda.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă