Business Interviuri

Alina Crețu, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România: Cu tehnologia la arat

23 oct. 2023 4 min

Alina Crețu, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România: Cu tehnologia la arat

Reading Time: 4 minute

Agricultura este unul dintre primele sectoare asupra cărora schimbările climatice își pun amprenta, iar fermierii sunt nevoiți să se adapteze noilor condiții. Despre starea actuală a agriculturii în România, practicile sustenabile disponible și măsurile implementate de fermieri ne-a povestit Alina Crețu, director executiv al forumului APPR (Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România).

Ați observat schimbări în atitudinea fermierilor din România față de practicile agricole sustenabile în ultimii ani?

În mod evident, schimbările climatice, dar și evoluțiile economice, au contribuit la stimularea fermierilor din România în a-și adapta și chiar schimba tehnologiile agricole. Deși e recunoscută atitudinea conservatoare a fermierilor legată de practicile din fermă, aceștia sunt deschiși și receptivi la noile soluții rezultate din ultimele cercetări. În realitate, conservatorismul dispare în momentul în care se văd rezultate concrete ale aplicării unor noi produse sau tehnologii, iar parte importantă din aceste soluții noi sunt sustenabile.

Alina Crețu
Alina Crețu, director executiv al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România

Care sunt principalele tendințe în agricultura sustenabilă în România în prezent?

Astăzi, în agricultură se utilizează soluții diverse pentru o mai bună eficiență economică, dar și pentru eficacitate din punct de vedere tehnic. Digitalizarea și prezența dispozitivelor electronice de diferite tipuri sunt tendințele principale pe care le vedem la ora actuală în agricultură. Prin softuri aplicative se iau decizii strategice, dar și de sustenabilitate, în ferme. Acestea pot duce, de exemplu, la reducerea cantităților de îngrășăminte sau de produse pentru protecția plantelor. În același timp, cele mai noi tehnologii aplicate, care sunt și practici sustenabile, sunt cele care țin de sechestrarea carbonului în sol și adoptarea tehnologiilor de lucrări minime ale solului.

Ce provocări întâmpină fermierii români în procesul de adoptare a practicilor agricole sustenabile?

Sunt diverse provocările pe care le au astăzi fermierii, dar probabil că cea mai importantă este cea legată de cunoașterea profundă a acestor noi tehnologii. Este un nou mod de a face agricultură și de a utiliza eficient resursele limitate de care dispunem, astfel că e nevoie de informare și formare în acest nou domeniu, al agriculturii sustenabile. Dar cert este că avem tot mai mulți fermieri care își doresc să facă o schimbare în modul în care lucrează, tocmai pentru a rămâne eficienți, dar și pentru a răspunde cerințelor consumatorului sau noilor reglementări.

Care sunt principalele beneficii economice ale agriculturii sustenabile?

Unul din beneficiile reale ale fermierilor îl reprezintă prezervarea apei în sol, o resursă extrem de valoroasă pe care nu o avem la dispoziție în momentele cele mai potrivite pentru culturi. Implementarea practicilor de sustenabilitate, atât în fermele vegetale, cât și în cele de creștere a animalelor, vine la pachet cu investiții și costuri inițiale pe care și le asumă fermierul. Ulterior, aceste costuri se recuperează și se generează beneficii reale la nivel economic. Menținerea apei în sol este beneficiul major al noilor tehnici de prelucrare a solului. De asemenea, vorbim de reducerea diferitelor tipuri de costuri de producție, precum unele costuri cu produsele chimice utilizate în fermă.

Cum influențează tendințele internaționale piața locală și strategiile fermierilor?

Fermierii produc pentru piețele locale, dar și pentru cele internaționale. Produsele agroalimentare circulă foarte mult la nivel mondial. Suntem într-o continuă adaptare pentru a răspunde cerințelor consumatorului local, pentru a ne adapta circuitelor scurte și a favoriza lanțurile de aprovizionare locale.

În același timp, trebuie să avem în vedere că sunt zone agricole importante (precum Bărăganul sau Dobrogea) care au aceasta poziție de proximitate cu portul Constanța și care pot produce sustenabil, iar produsele din aceste zone ajung la consumatori finali de pe alte continente. Produsele agricole responsabile sunt cele produse în mod eficient cu inputuri eficace, prezervând resursele de care dispunem și încercând chiar să ameliorăm calitatea solului, a aerului și a mediului în general.

Ce programe ați dezvoltat pentru a educa și informa membrii asociației cu privire la practicile sustenabile?

Forumul APPR (Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România) este o organizație profesională federativă, de reprezentare a intereselor legitime în sectorul agroalimentar, implicat direct în proiecte de cercetare aplicată, dar și formare și informare a fermierilor.

Unul din proiectele importante în acest domeniu îl reprezintă testarea tehnologiilor de sechestrare a carbonului în ferme pilot din diferite regiuni agricole din România. Prin acest proiect, urmărim eficiența noilor tehnologii de cultivare (lucrări minime ale solului, semănat direct și introducerea covoarelor vegetale) pentru ca fermierii să poată alege cele mai potrivite soluții adaptate condițiilor locale. Rezultatele cercetărilor și ale aplicațiilor în ferme sunt promovate ulterior pentru ca fermierii să poată alege produsele și tehnologiile potrivite pentru ferma fiecăruia.

Cum credeți că se va dezvolta agricultura sustenabilă în România în următorii ani?

Implementarea practicilor agricole sustenabile presupune adaptarea fermierilor la evoluțiile permanente ale condițiilor de mediu și climă, la reglementările legale, dar mai ales la cerințele tot mai exigente ale consumatorului final. Toate acestea trebuie să aibă în vedere utilizarea rezonabilă a resurselor de care dispunem.

Acum mai bine de 20 de ani a început un curent mondial privind practicile sustenabile, în țări cu o agricultură maxim intensificată. Astăzi, rezultatele sunt impresionante. În anumite ferme, procentul de humus, stratul fertil al solului, a crescut cu 1-2%, ceea ce natura poate face în zeci sau sute de ani și fusese distrus prin lucrari intensive.

Dar toate aceste eforturi de implementare a noilor metode trebuie să fie sprijinite tehnic și financiar prin programe dedicate. Fermierii nu vor putea susține singuri aceste practici dacă nu au la dispoziție soluții tehnice accesibile. Va fi necesară o stimulare a investițiilor pentru agricultura sustenabilă.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 377 (10 octombrie – 6 noiembrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Foto 190590156 | Agriculture Tech © Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

Array

Articole pe aceeași temă: