Companii Stiri

Alro, profit net ajustat de 41 de mil lei

16 mai 2016 2 min

Alro, profit net ajustat de 41 de mil lei

Reading Time: 2 minute

Producatorul de aluminiu Alro Slatina a inregistrat in primul trimestru un profit net ajustat de 41 de milioane de lei, comparativ cu 23 de milioane de lei, in perioada similara din 2015.

Cifra de afaceri a Alro a fost de 564 de milioane de lei, in scadere de la 598 milioane de lei, in perioada similara din 2015, anunta compania, intr-un comunicat de presa.

“Rezultatele financiare pentru primul trimestru demonstreaza, inca o data, ca piata aluminiului este volatila si doar programe de investitii sustinute si pe termen lung, ca cele implementate de noi, ne pot ajuta sa ne pastram pozitia la nivel local si global”, a declarat Marian Nastase, Presedintele Consiliului de Administratie al Alro.

Profitul net al Alro a crescut, de la 6 milioane de lei, in primul trimestru al lui 2015, la 27 milioane de lei, in T1 2016, o influenta importanta venind din diferentele de curs valutar aferente reevaluarii imprumuturilor bancare denominate in valuta.

“Inceputul de an a fost caracterizat de un nivel redus atat al cotatiilor aluminiului pe bursele internationale, cat si al primelor de vanzare, ceea ce s-a reflectat intr-o cifra de afaceri in scadere fata de perioada similara a anului trecut. Aceasta reducere a pretului a fost, partial, compensata de vanzarile de produse cu valoare adaugata mare, care au fost mai mari din punct de vedere cantitativ, precum si de deprecierea leului in fata dolarului american in T1 2016 fata de T1 2015. Astfel, in ciuda conditiilor de piata dificile, Alro reuseste sa obtina profit operational si totodata sa genereze fluxuri de numerar pozitive din activitatea operationala” a declarat Marian Nastase, Presedintele Consiliului de Administratie al Alro.

In perioada analizata, Alro a crescut vanzarile de aluminiu, atat in sectorul primar, cat si in cel procesat. Astfel, pe segmentul de aluminiu primar, Alro a inregistrat vanzari mai mari cu 23%, in special datorita livrarilor de bare si de sarma, care au crescut cu 4.500 de tone si, respectiv cu 2.500 de tone. In cadrul segmentului de aluminiu procesat, vanzarile au crescut din punct de vedere cantitativ cu 4%, datorita livrarilor de benzi si table subtiri, care au fost  cu 1.000 de tone mai mari comparativ cu T1 2015.

Cu toate acestea, Alro a inregistrat un EBIT in scadere, de 23 milioane de lei, fata de 96 milioane de lei, inregistrat in T1 2015, pe fondul reducerii semnificative a pretului aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME). Daca in T1 2015, cotatiile au oscilat in jurul valorii de 1.800 USD/tona, in T1 2016 acestea au scazut semnificativ la o medie decirca 1.500USD/tona.

In ciuda volatilitatii pietei aluminiului, Alro isi continua, si in 2016, strategia sa pe termen lung, mizand pe o crestere a ponderii si a cantitatii produselor cu valoare adaugata, precum si pe reducerea dependentei energetice prin scaderea continua a consumurilor si cresterea gradului de reciclarea deseurilor de aluminiu. Pentru aceste investitii, compania a aprobat un buget de 53 milioane de dolari pentru anul 2016, sursele de finantare ale acestuia fiind in proportie semnificativa deja asigurate.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: