Antreprenori by eMAG

ANAT cere ajutorul Guvernului. Fără sprijinul statului, agențiile de turism intră în faliment

20 oct. 2020 4 min

ANAT cere ajutorul Guvernului. Fără sprijinul statului, agențiile de turism intră în faliment

Reading Time: 4 minute

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) solicită Guvernului o schemă de ajutor dedicată agențiilor de turism, pe modelul adoptat de multe alte state din cadrul UE.

Fără sprijinul statului, în perioada următoare vom asista la falimente ale unor companii de top din economie cu capital autohton, branduri recunoscute, mari angajatori, dar și firme medii, contribuabili corecți și importanți la bugetul statului de-a lungul a zeci de ani de activitate, avertizează ANAT.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a transmis Guvernului cinci propuneri pe care le consideră „cruciale” pentru supravieţuirea operatorilor din turism:

  1. Realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agențiile de turism constând în oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate în anul 2019, proiect ce ar trebui implementat până cel târziu la finalul anului 2020.
  2. Reducerea cotei de TVA la 5% pentru agențiile de turism începând cu 01.01.2021, chiar și pentru o perioadă limitată de 3 ani.
  3. Prelungirea acordării voucherelor de vacanță în perioada 2021-2025 către bugetari și acordarea de facilități fiscale pentru companiile private care oferă salariaților vouchere de vacanță. Conform studiului realizat de către APET și ASE privind beneficiile aduse de acest program, pe care îl anexăm prezentei, fiecare leu cheltuit de statul român pentru voucherele de vacanță antrenează o creștere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominală), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiți pentru vouchere se creează un nou loc de muncă.
  4. Prelungirea proiectului privind munca flexibilă până la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte înalt și cu o specializare de nișă, care cu greu va putea găsi alte locuri de muncă pe măsura pregătirii. Oameni în care s-a investit foarte mult în decursul anilor și care au acumulat o experiență remarcabilă, vor fi nevoiți să migreze către alte domenii de activitate, probabil ca novici, ceea ce va duce la scăderea veniturilor și, implicit, a nivelului de trai pentru această categorie de angajați.
  5. Garantarea voucherelor de valoare emise de către agențiile de turism pentru călătoriile anulate din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Reprezentanţii ANAT avertizează că, având în vedere situaţia la nivel mondial şi perspectivele limitate de revenire la normal în viitorul previzibil, este de aşteptat să se întâmple în perioada următoare falimente ale unor companii de top din economie cu capital autohton, branduri recunoscute, mari angajatori dar şi firme medii, toţi aceştia fiind contribuabili corecţi şi importanţi la bugetul statului de-a lungul a zeci de ani de activitate.

Numai 10 dintre agențiile de turism cu volume mari, care operează pe piața din România, au achitat în anul 2019 un volum total de impozite în valoare de peste 40 de milioane de lei.

„Din ultimele date transmise de către membrii ANAT la solicitarea Dlui. Secretar de Stat Răzvan Pîrjol, reiese faptul că numai 10 dintre agenţiile de turism cu volume mari, care operează pe piaţa din România, au achitat în anul 2019 un volum total de impozite în valoare de peste 40 de milioane de lei. Aşa cum am explicat deja în mai multe rânduri, majoritatea măsurilor de sprijin adoptate de Guvern până în prezent au fost, în mare parte, inaplicabile, sau, în cel mai bun caz, prea puţin utile pentru agenţiile de turism”, se arată în scrisoarea ANAT.

Agenţiile nu au putut aplica pentru şomajul tehnic, activitatea lor neputând fi oprită din cauza faptului că aveau deja sejururi aflate în derulare sau în pregătire pentru sezonul de vară 2020, călători aflaţi în diverse destinaţii care trebuiau repatriaţi sau negocieri de purtat cu furnizorii de servicii în vederea recuperării avansurilor achitate pentru călătoriile anulate, întrucât legea obligă agenţiile de turism (nu şi furnizorii de servicii de pe lanţ) să ramburseze banii, fără a face distincţie în faţa unei situaţii excepţionale cum este cea pe care o traversăm.

Ulterior, măsura sprijinului de 41,5% constituind sume puse la dispoziţie de Guvern pentru cheltuielile salariale cu angajaţii readuşi la muncă din şomaj tehnic a fost şi ea, în mod evident, inaplicabilă pentru majoritatea agenţiilor de turism.

De asemenea, programul IMM Invest, destinat susţinerii capitalului de lucru şi al investiţiilor, prevedea în momentul lansării, printre condiţiile de accesare, păstrarea numărului de angajaţi existent până la data de 4 aprilie 2020. „Desigur că toate companiile şi-ar fi dorit să îşi păstreze angajaţii în care au investit pentru formare şi profesionalizare, însă din cauza specificului pieţei de călătorii care este în continuare blocată în mare parte şi care indică scăderi masive pentru 2020 şi în perspectiva următorilor doi ani, acest lucru a fost imposibil de susţinut pentru agenţiile de turism cu un număr important de salariaţi. Pentru ca aplicarea la programe de creditare în acest context să aibă sens din punct de vedere economic, ea trebuia corelată cu măsuri solide de reducere a cheltuielilor, cele mai importante fiind cele cu forţa de muncă. Această prevedere a fost eliminată abia în luna septembrie”, se mai precizează în scrisoare.

Conform ANAT, numărul mic de aplicaţii din partea agenţiilor de turism aprobate a confirmat zvonurile apărute cum că băncile sunt reticente în a acorda linii de credit, fie ele şi garantate de stat, operatorilor economici care aveau codul CAEN principal de agenţie de turism.

„Observăm, de asemenea, faptul că acei agenţi economici care au avut o conduită de afaceri corectă de la începutul pandemiei şi au depus eforturi considerabile pentru a ajunge la momentul de faţă fără să aibă datorii restante, nu pot avea acces la niciun fel de sprijin din partea statului, întrucât cheltuielile eligibile se referă la achitarea facturilor restante, nu şi a celor curente/viitoare. Aceasta tendinţă, pe care o consideram discriminatorie, s-a observat şi în cazul ajutorului de 41,5% pentru susţinerea cheltuielilor salariale, el putând fi accesat numai de acele companii care şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic”, se mai arată în scrisoare. Potrivit ANAT, reluarea parţială a activităţii după încetarea stării de urgenţă a adus venituri modeste, departe de aşteptările prognozate pentru sezonul de vară 2020, în vreme ce cheltuielile de funcţionare au continuat să se acumuleze indiferent de existenţa sau nu a veniturilor.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: