Antreprenori Stiri

Aproape jumătate dintre părinți consideră că antreprenoriatul este un domeniu de interes pentru copiii lor

26 mart. 2021 2 min

Aproape jumătate dintre părinți consideră că antreprenoriatul este un domeniu de interes pentru copiii lor

Reading Time: 2 minute

O tremie dintre părinții care au participat la un sondaj realizat de firma de cercetare Reveal Marketing Research consideră că învățământul tradițional pregătește într-o foarte mică măsură un copil pentru viață, 44% dintre respondenți considerând că antreprenoriatul ar fi un domeniu de interes pentru copiii lor.

Având în vedere situația în care se află sistemul de educație românesc, de la bugetele mici alocate de-a lungul anilor, până la ratele crescute ale abandonului școlar, toate acestea amplificate de contextul pandemiei, este firesc să ne întrebăm cum gestionează părinții dezvoltarea copiilor lor. Reveal Marketing Research a realizat un studiu în parteneriat cu Kidprenor despre percepția părinților români cu privire la educație.

Otreime dintre români consideră că învățământul tradițional pregătește în mică și în foarte mică măsură un copil pentru viață. De aceea, mulți părinți ar fi dispuși să plătească chiar și până la 500 lei pentru dezvoltarea copiilor

Rugați să evalueze învățământul tradițional, o treime dintre români consideră că acesta pregătește în mică și în foarte mică măsură un copil pentru viață, în timp ce 37% declară contrariul. Astfel, majoritatea părinților (76%) declară că ar fi dispusă să plătească pentru activități aliniate intereselor  copiilor. Cei mai mulți dintre respondenți (31%) ar aloca între 300-500 lei pe lună pentru a le oferi copiilor posibilitatea de a studia în domeniile lor preferate. În plus, 20% dintre părinți sunt și mai generoși, declarând că ar investi chiar și peste 1000 lei.

8 din 10 părinți sunt de părere că un copil ar trebui să își aleagă singur domeniile de interes pentru el

Potrivit studiului, românii se arată foarte preocupați de dezvoltarea copiilor lor și îi încurajează să își urmeze pasiunile. Astfel, 8 din 10 părinți sunt de părere că un copil ar trebui să își aleagă singur domeniile de interes pentru el. Se observă, totuși, o diferență intre segmentele analizate. Familiile cu venituri mai ridicate și cu un nivel de educație mai înalt sunt mult mai deschise în a le oferi copiilor libertatea de a alege un domeniu de interes (85%), comparativ cu familiile cu venituri mai scăzute (67%).

Limbile străine, vorbitul în public și sporturile sunt principalele activități pe care părinții le consideră atractive pentru copiii lor

Întrebați ce domenii consideră că ar fi atractive pentru copiii lor, respondenții menționează în cea mai mare măsură limbile străine (66%). Apoi, mai mult de jumătate dintre părinți (58%) menționează activitățile de dezvoltare personală. Abilitățile de vorbit în public sau învățarea bunelor maniere sunt cunoștinte apreciate pozitiv de către părinți.

Alte activități selectate de către respondenți sunt: sporturile individuale (52%), sporturile de echipă (46%), cursurile de antreprenoriat (44%) și activitățile din domeniul IT (42%) (codare, web design, grafică pe calculator, robotică). Comparativ cu restul activităților, datele arată un interes mai scăzut pentru artă (teatru, pictură, desen, canto, cunoașterea unui instrument muzical) – doar 28% dintre părinți consideră că aceste activități ar fi interesante pentru copiii lor. Se observă, așadar, tendința românilor spre domenii care fie au un impact pozitiv asupra sănătății copiilor, fie spre domenii care sunt percepute în societate drept cariere pragmatice sau stabile. Deși mulți dintre copii pot fi interesați de activități artistice, părinții tind să nu pună preț pe acestea.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: