fbpx
Antreprenori Companii Stiri

Au lăsat Bucureștiul pentru o fermă de cătină bio3 min

25/08/2017 3 min read

author:

Au lăsat Bucureștiul pentru o fermă de cătină bio3 min

Reading Time: 3 minute

Cooperativa Agricolă Bio Cătina, o asociere de 8 fermieri tineri care deţine cea mai mare suprafaţă cultivată cu cătină ecologică certificată din România (80 hectare), a obţinut în această luna, la 3 ani de la plantarea arbuştilor, prima recoltă de aproximativ 50 tone.

Cooperativa Agricola Bio Cătina este o asociere realizată în 2016 de către 8 fermieri până în 45 de ani, care au renunţat la job-urile din Bucureşti şi Iaşi pentru a începe business-uri agricole.

Cooperativa deţine în prezent 8 plantaţii de cătină certificate ecologic sau în conversie spre ecologie răspândite în mai multe judeţe din România: Vâlcea, Dâmboviţa, Buzău, Constanţa, Olt, Botoşani şi Arad, localizate în zone neinundabile şi fertile. Împreună, acestea alcătuiesc cea mai mare cultură de cătină ecologică din România, totalizând o suprafaţă de peste 80 de hectare.

Investiţia totală în cultura de cătină la nivelul tuturor membrilor fondatori, depăşeşte suma de 800,000 Euro, fermierii sperând să-şi amortizeze investiţia după cea de-a treia recoltă, în 2020. Aproape în totalitate producţia va fi exportată, preţul pe piaţa europeană fiind de aproximativ 2.000 Euro/tona de cătină.

În acest an cea mai mare parte a recoltei va merge la export, producătorii negăsind cerere pentru procesare pe piaţă românească, arată reprezentanții cooperativei, îtr-un comunicat de presă.

Deşi iniţial ne-am bazat pe valorificarea primei recolte în România, se pare că în acest moment aici nu există o piaţă în adevăratul sens al cuvântului. Cel puţin nu în industria de procesare acolo unde noi ţintim vânzările. Pe de altă parte, în urma participării la târgurile internaţionale, am observat o doză de neîncredere a clienţilor în ceea ce priveşte fermierii şi producătorii români. Drept urmare, principalul nostru obiectiv este ca pe plan intern să explicăm beneficiile fructelor de cătină, în special a celor ecologice, pentru a genera cerere, iar pe plan extern ne propunem să demonstrăm că suntem un partener serios şi stabil, care respectă toate standardele europene de calitate”, a declarat Mădălina Giurescu, membru fondator al Cooperativei Agricole Bio Cătina.

Condiţiile eco-pedo-climatice şi relieful adecvat, fac din România patria perfectă pentru această valoroasă specie de cultură pomicolă, arată reprezentanții Cooperativei Agricole Bio Cătina. Sortimentul de cătină cultivat în România, obţinut din genofondul autohton, este valoros prin conţinutul complex al fructelor și este foarte bine adaptat la condiţiile spaţiului carpato-danubiano-balcanic.

Cea mai mare cultură de cătină ecologică din România

Bio Cătina este o cooperativă agricolă fondată în 2016 de către 5 tineri fermieri. Împreună aceștia dețin cea mai mare cultură de cătină ecologică din România, având în acest moment o suprafață totală de 80 ha și având ca scop dublarea acestei suprafețe pănă la sfârșitul anului 2018 prin atragerea de noi membri cooperatori. Plantațiile de cătină ecologică ale cooperativei sunt răspăndite în mai multe județe din România: Vâlcea, Dâmbovița, Buzău, Constanța, Olt, Botoșani și Arad.

Întreaga suprafață pomicolă a Cooperativei este certificată ecologic sau în conversie spre ecologie de către organisme de inspecție acreditate internațional. Calitatea fructelor este una exceptională provenind din material săditor pomicol certificat BIO, categoria biologică BAZĂ, din specia cătină albă, Hippophae Rhamnoides L, conform Certificatelor de Calitate și Conformitate care atestă proveniența materialului săditor.

În cadrul fermelor se folosesc instalații de irigare moderne cu utilaje și echipamente de ultimă generație. Recoltarea se face prin separarea ramurilor de fruct prin metoda congelării rapide. Ramurile se batozează în stare congelată, obţinând o producţie de boabe curate, neafectate de lovituri, fără scurgeri de suc, apte pentru păstrare, spălare şi procesare.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *