Companii

De ce nu se întorc românii din Diaspora?

20 aug. 2019 2 min

De ce nu se întorc românii din Diaspora?

Reading Time: 2 minute

Doar 47% dintre românii emigrați își doresc să se reîntoarcă în România, cu 10 procente mai puțin decât în 2017, arată un studiu comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research.

53% din românii emigrați declară că nu vor să se mai întoarcă în România, principalele motive fiind corupția, viața politică actuală și mentalitatea.

“Dintre românii care nu vor să se întoarcă în țară (53% din românii emigrați), 83% declară că principalul motiv este corupția și 72% viața politică actuală. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar, sistemul educațional și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea“, a declarat Adina Nica, Managing Director Open-I Research.

Studiul privind românii din diaspora s-a desfășurat în iulie – august 2019, de către agenția de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot – Romanian Business Leaders (RBL). Chestionarul a fost completat online de către 1810 români emigrați în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franța, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

„Tendințele din studiile RePatriot și din alte date publice nu sunt încurajatoare, însă acest lucru trebuie să reprezinte un motiv în plus să găsim urgent soluții. Una dintre ele o reprezintă platforma RePatriot Jobs, în care cât mai multe companii ar trebui să posteze oferte de joburi și internship-uri atractive”, a spus Adela Jansen, care s-a alăturat Echipei RePatriot, Director Resurse Umane la BRD și președinte al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Dragoș Anastasiu, fondator al Eurolines spune că este nevoie de eliminarea birocrației, a prezentat cazuri concrete și a cerut administrației eliminarea acestor bariere administrative și comportamentale. “Pentru România, diaspora este o comoara și ea trebuie tratată ca atare. Principalul lucru pe care românii și mai ales conducătorii săi trebuie să-l arate diasporei este respectul. Acest respect poate fi dovedit în diferite momente, care sunt importante pentru diaspora: momentul votului, momentul în care revine diaspora temporar acasă (vacanța), momentul în care diaspora revine pentru totdeauna, momentul recunoașterii diplomelor din străinăte sau momentul recăpătării cetățeniei române, dacă au renunțat la ea și o doresc înapoi”, a spus Anastasiu.

Echipa RePatriot cere autorităților române simplificarea procedurilor de vot și a celor pentru repartiere. Astfel, recăpătarea cetățeniei române ar trebui să se poată face printr-o simplă cerere și să nu dureze mai mult de 30 de zile. Solicitarea a nenumărate acte, pe care statul român le deține oricum (certificat de naștere, de căsătorie, renunțarea la cetățenie) reprezintă acte birocratice inutile și nerelevante. În ceea ce privește organizarea poliției de frontieră în momentele cunoscute de vacanță, în care romanii se întorc în țară, ar putea avea ca obiectiv principal, acum în era tehnologiei,  ca nicio persoana să nu petreacă mai mult de 15 minute la granița României.

“Impactului Diasporei este extraordinar  în schimbarea de mentalitate, de oferire a deschiderii și încrederii, de crearea unei culturi a libertății dar și a responsabilității, a muncii serioase și a respectului regulilor. Așteptăm în 3-6 Octombrie 2019 peste 300 de antreprenori în Bucovina, la Summitul RePatriot, pentru a discuta despre încrederea în România și pentru a face împreună proiecte concrete”, a declarat Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier, lider RePatriot.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: