fbpx
Finanțe Stiri

Bancile din Grecia se redeschid luni1 min

17/07/2015 < 1 min read

author:

Bancile din Grecia se redeschid luni1 min

Reading Time: < 1 minut

Bancile din Grecia, inchise de la 29 iunie, se vor redeschide luni, dar grecii vor putea retrage in continuare numai 60 de euro pe zi, a afirmat joi seara ministrul adjunct de finante Dimitris Mardas la postul national de televiziune ERT, citat de Agerpres.

“Cu incepere de luni, cetatenii vor putea merge la banci pentru orice operatiune”, a declarat ministrul, subliniind in acelasi timp ca retragerile vor ramane limitate la 60 de euro pe zi.

Anuntul redeschiderii bancilor a fost facut la cateva ore dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a hotarat finantarea de urgenta pentru bancile grecesti cu 900 milioane de euro in decurs de o saptamana, iar zona euro a dat unda verde negocierilor privind al treilea plan de ajutorare a Greciei pe o perioada de trei ani.

Deciziile au fost luate la o zi dupa adoptarea de catre parlamentul grec a primei serii de masuri de austeritate cerute de creditorii tarii.

Este a treia saptamana de cand bancile elene au fost inchise, la sfarsitul lunii iunie, dupa retrageri masive de numerar din partea cetatenilor greci ingrijorati. Masura a urmarit “protejarea sistemului financiar si a economiei Greciei, din cauza lipsei de lichiditati”, potrivit ministerului.

De la inchiderea bancilor si impunerea unui control asupra capitalurilor, suma maxima pe care o pot retrage persoanele aflate in posesia unui cont grec este de 60 de euro pe zi. Turistii si alte persoane cu card emis pe un cont strain nu sunt supuse acestei restrictii.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *