Interviuri Management

Beko România: Electrocasnice adaptate la nevoile reale 

22 iul. 2025 3 min

Beko România: Electrocasnice adaptate la nevoile reale 

Reading Time: 3 minute

Având în portofoliu branduri precum Arctic, un simbol al unei moșteniri naționale, alături de branduri internaționale precum Beko sau Whirlpool, compania Beko România își consolidează constant poziția prin inovație, sustenabilitate și o viziune regională inspirată de grija profundă față de oameni și mediul înconjurător.

Marius Mihăilescu, Country Director la Beko România, Moldova, Grecia, Malta și Cipru, ne-a vorbit despre transformările majore din industria electrocasnicelor, adaptarea la noile obiceiuri de consum și echilibrul dintre branduri locale și internaționale. 

Cum a evoluat strategia regională a Beko, în contextul schimbărilor accelerate din industria electrocasnicelor și al noilor obiceiuri de consum? 

Ultimii ani au adus transformări profunde în comportamentul de consum, iar strategia companiei la nivel regional a evoluat în mod natural pentru a răspunde noilor realități. Am observat o orientare tot mai clară a consumatorilor către soluții care fac viața mai ușoară, susțin un comportament responsabil, prin tehnologii adaptate nevoilor actuale, care oferă eficiență energetică și durabilitate. Prin urmare, am continuat să investim în cercetare și dezvoltare cu focus pe inovație și digitalizare, cât și în dezvoltarea unor portofolii adaptate în funcție de particularitățile fiecărei piețe.

Un element central al strategiei noastre regionale îl reprezintă consolidarea și diferențierea portofoliului de branduri, cu o viziune inspirată de grija profundă față de oameni și mediul înconjurător. Avem avantajul unei prezențe solide în România prin Arctic, unul dintre cele mai îndrăgite branduri românești, cu o tradiție îndelungată, alături de branduri internaționale precum Beko, alegerea responsabilă pentru un cămin sustenabil, sau Whirlpool, care aduce soluții intuitive pentru bunăstarea de acasă. Prin poziționarea atent calibrată a fiecărui brand, reușim să adresăm segmente diverse de piață și să răspundem mai eficient nevoilor în continuă schimbare ale consumatorilor. 

Ce rol joacă sustenabilitatea și inovația tehnologică în planurile de dezvoltare ale Beko pentru piețele din România, Moldova, Grecia, Malta și Cipru? Există diferențe notabile între aceste țări în ceea ce privește receptivitatea consumatorilor? 

Sustenabilitatea este parte din ADN-ul companiei noastre, o direcție strategică cu impact asupra întregului lanț valoric. La nivel global, ne asigurăm că fiecare produs lansat integrează soluții care reduc impactul asupra mediului: de la consum redus de apă și energie, până la utilizarea materialelor reciclate și reciclabilitate crescută.

În plus, investim constant în tehnologii inteligente care oferă consumatorilor control sporit și eficiență. Diferențele între piețe există, dar se reflectă mai mult ca particularități. Pe toate cele cinci piețe regionale observăm un interes tot mai crescut pentru electrocasnice eco-friendly și noi tehnologii. Cred cu tărie că o companie joacă un rol activ atât în industrie, cât și în societate, modelând piața pe care activează prin fiecare decizie luată, dezvoltarea unor parteneriate strategice și stabilirea unor standarde de inovație și responsabilitate care inspiră progresul la nivel regional. 

Din perspectiva dumneavoastră de lider regional, care sunt cele mai mari provocări în a construi și coordona echipe performante în culturi de business diferite? Ce lecții ați învățat în acest proces? 

Una dintre provocări este să edificăm o cultură a performanței armonizate, în pofida complexității inerente diversității regionale. Consider că un management eficient presupune, înainte de toate, o înțelegere profundă și o adaptare strategică la realitățile locale, fără a compromite obiectivele globale.

Abordarea noastră se bazează pe o paradigmă de leadership agilă, care echilibrează viziunea globală cu autonomia responsabilă a echipelor locale, ceea ce permite dezvoltarea unui spirit inovator, profund ancorat în specificul fiecărei piețe, ghidat de un set clar de obiective comune. Acest model ne permite să dezvoltăm echipe motivate și autonome, unde diversitatea devine o sursă extraordinară de inovație și adaptabilitate.  

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 395 (15 iulie – 15 august 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Articole pe aceeași temă: