BizRemote by certSIGN Companii Stiri

BizRemote: Cum se face managementul crizei într-o companie globală

21 mart. 2020 4 min

BizRemote: Cum se face managementul crizei într-o companie globală

Reading Time: 4 minute

British American Tobacco a luat măsuri foarte clare și detaliate la nivel global, încă de la început, pentru a asigura în primul rând siguranța angajaților și a familiilor lor și pentru a îndeplini datoria socială de a acționa cu responsabilitate în combaterea răspândirii acestui virus. În al doilea rând, organizația vrea să reducă cât mai mult posibil, impactul acestei crize globale asupra afacerii.

Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice, British American Tobacco (BAT), ne spune cum s-a activat planul management al crizei în companie.

Management al crizei

Răspunsul nostru la nivel global este coordonat de către o echipă de management al crizei, care dezvoltă permanent măsuri și direcții de răspuns. Pe de altă parte, suntem conștienți că modul de manifestare a acestei crize diferă de la o piață la alta.

Drept urmare, ceea ce poate constitui o măsură eficientă va avea conotații diferite, în funcție de contextul local. De aceea, cel mai important reper pentru noi îl reprezintă recomandările autorităților din domeniul sănătății publice, în toate piețele în care se desfășoară afacerea noastră.

Măsuri inițiale

Au fost limitate radical călătoriile în cadrul companiei, iar toate evenimentele cu participare extinsă de persoane, programele de pregătire și întâlnirile de lucru programate până la finalul lunii mai au fost anulate. S-a limitat accesul vizitatorilor externi la sediile BAT și au fost derulate acțiuni sistematice de igienizare și dezinfectare a spațiilor de lucru.

Colegii noștri sunt permanent informați despre evoluția business-ului și măsurile adoptate, iar lucrul de acasă reprezintă o oportunitate de a ne testa atât capabilitățile tehnice, cât și capacitatea de a ne păstra performanța în condiții de relaționare la distanță.

Lucru remote, dar și protocoale stricte de igienă în fabrică

În acest moment, majoritatea colegilor noștri din sediul central lucrează de acasă. Cei care, din motive legate de specificul activității lor, trebuie să ajungă la birou, sunt îndemnați să respecte măsurile stricte de igienă, distanța socială și să evite întâlnirile în spații restrânse.

Echipele de vânzări, având un specific diferit al activității, s-au adaptat acestei situații prin măsuri sporite de protecție și igienizare și păstrând cât mai mult posibil distanța socială.

Personalul fabricii noastre din Ploiești este, de asemenea, informat permanent asupra noilor protocoale de igienă și dezinfecție a unităților de producție și asupra noilor reguli de acces.  

Aproape toate activitățile noastre continuă în ritm normal, însă în condiții de prevenție și alertă. Toți angajații beneficiază de acces la servicii medicale, iar din 17 martie a intrat în vigoare Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, și toți colegii noștri au fost informați pentru a putea beneficia de zile libere plătite pe toată durata stării de urgență și a închiderii școlilor, în situația în care nu își pot desfășura activitatea de acasă.

Este un moment destul de dificil pentru noi, pentru că suntem o echipă foarte unită și ne place să lucrăm împreună. Avem colegi de peste 10 ani, 20 de ani în companie, timp în care se leagă prietenii destul de strânse. Pentru colegii noi, de asemenea, există programe de familiarizare cu diferitele funcțiuni, cu oamenii din diferite echipe în primul rând, tocmai pentru ca mediul de lucru să fie cât mai primitor încă de la început.

Distanța aceasta impusă este necesară, evident, și ne conformăm cerințelor, dar nu este nici pe departe o bucurie pentru o echipă de oameni uniți, care se simt bine și care lucrează bine împreună.

În plus, toți angajații noștri beneficiază de echipamente de lucru cu sisteme de comunicații criptate, care pot fi operate din orice loc în aceleași condiții ridicate de securitate ca la birou sau în punctele de lucru.

Toți colegii au fost informați și instruiți cu privire la funcționalitatea și actualizarea aplicațiilor noastre și au permanent la dispoziție puncte de contact pentru suport și informațiile de care au nevoie în acest sens.

De asemenea, Politica companiei privind Protecția Datelor cu Caracter Personal, în concordanță cu prevederile legii, este aplicabilă și în aceste condiții la fel ca într-un context normal de lucru.

Business la nivel normal

Facem tot posibilul să susținem funcționarea continuă a businessului și am luat toate măsurile necesare în acest sens: fiecare unitate de business și-a elaborat un plan de continuitate a afacerii, care este actualizat permanent și pregătit pentru a fi pus în aplicare.

La nivel individual, fiecare dintre noi are o direcție clară referitor la adaptarea rolului său în noile condiții de criză. În mod clar, trecem printr-o situație foarte fluidă, care evoluează permanent și într-un ritm alert, de aceea vom continua să menținem o legătură strânsă cu surse autorizate de informații și ne vom adapta răspunsul la provocările adresate de evoluția COVID-19.

Este clar că această criză este departe de a se termina și, mergând mai departe, este foarte important ca toată lumea să se informeze permanent din surse autorizate, să înțeleagă implicațiile și să acționeze cât mai responsabil în această perioadă.

Credem că prin măsurile adoptate, prin reacția rapidă de organizare a afacerii și susținându-ne reciproc, vom putea să ne atingem obiectivele, chiar și în acest moment de criză provocată de pandemie, acționând în același timp pentru siguranța noastră și a celor din jurul nostru.

Monitorizăm permanent evoluția acestei situații și urmărim cu atenție deciziile autorităților. Sănătatea și siguranța angajaților noștri și a familiilor lor sunt primordiale, de aceea vom menține măsurile adoptate anunțate până la stabilizarea situației și ne vom adapta, în funcție de cerințele contextului social.

Cu siguranță, va fi un an de referință pentru business-ul nostru, pentru comunități și pentru umanitate în ansamblul său, dar este totodată o șansă de a ne descoperi și dezvolta capabilitățile, de a ne redefini modul de lucru și de organizare și, de ce nu, de a redescoperi bucuria micilor plăceri și valoarea timpului petrecut împreună.

Pentru mai multe știri, informații și sfaturi pentru companii legate de continuitatea businessului în condițiile actualei pandemii , accesează secțiunea specială BizRemote.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: