BizRemote by certSIGN Stiri

BizRemote: Îndemn la responsabilitate pentru tineri în lupta cu COVID-19

13 mart. 2020 3 min

BizRemote: Îndemn la responsabilitate pentru tineri în lupta cu COVID-19

Reading Time: 3 minute

Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) transmit tinerilor din România să trateze cu responsabilitate problema epidemiei de SARS-CoV-2 (coronavirus).

„Îndemnăm tinerii să fie calmi, să adopte o conduită civică adecvată și să se informeze doar din surse oficiale cu privire la desfășurarea evenimentelor. Îi sfătuim pe tineri să rămână în permanent contact cu reprezentanții instituțiilor de învățământ unde sunt înscriși, respectiv cu structurile reprezentative locale ale elevilor și studenților. Dacă activitățile în care sunt implicați nu sunt urgente și pot fi amânate, atunci recomandăm tinerilor să rămână la domiciliu. Este o perioadă în care pot să se relaxeze suplimentar (ex.: să citească, să vizioneze filme, seriale etc.) fără a pierde din vedere activitățile de la școală sau universitate”, declară oficialii celor trei organizații.

Având în vedere faptul că instituțiile de învățământ superior au suspendat activitatea față-în-față cu studenții și apelează la platformele de predare-învățare disponibile online, organizațiile fac apel la responsabilitatea studenților de a urmări întocmai sfaturile cadrelor didactice pentru a evita întârzierile în parcursul educațional.

„Consiliul Național al Elevilor îndeamnă elevii din România să folosească timpul petrecut în autoizolare în mod productiv, fapt pentru care structura noastră a decis crearea unor instrumente online de consultare și dezbatere care să mențină activitatea de reprezentare a elevilor activă. Pe lângă informarea elevilor cu privire la deciziile autorităților competente, ne asumăm să vedem puțin și dincolo de această criză, să folosim timpul pe care îl avem pentru a proteja sănătatea mintală a elevilor. Vom organiza o serie de întâlniri online cu elevii pe care îi reprezentăm în acest sens”, a declarat președintele CNE, Antonia PUP.

ANOSR este în permanentă legătură cu liderii studenților din țările Spațiului European al Învățământului Superior și cu reprezentanții Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), urmând să revină cu date oficiale privind condițiile de desfășurare a mobilităților internaționale aflate în derulare și respectiv măsurile care se impun pentru reducerea inconvenientelor ce pot să apară.

„Ne așteptăm atât la luarea măsurilor necesare de către Instituțiile de Învățământ Superior pentru buna desfășurare a procesului educațional, chiar dacă va fi în mediul on-line, cât și la responsabilitate din partea colegilor studenți de a fi în continuare implicați în acesta. În situația pe care o traversăm ne dorim să demonstrăm ca studenții sunt o comunitate unită și că vor reacționa responsabil pentru binele comun al societății”, a spus președintele ANOSR, Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ.

Tinerii sunt îndemnați să:

  • să urmărească doar comunicatele oficiale venite din partea Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv, hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
  • să respecte cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați.
  • să evite zonele aglomerate, reducând contactul între persoane.
  • să utilizeze mijloacele de transport în comun doar dacă nu sunt aglomerate.
  • să evite atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
  • să folosească modalitățile alternative de deplasare, în zonele urbane, pentru distanțe mici: fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
  • să limiteze folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
  • să rămână acasă dacă prezintă simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și să sune medicul de familie pentru a solicita sfaturi.

În plus, organizațiile de tineret fac apel către structurile asociative de tineret să fie pregătite pentru a sprijini semenii lor în cazul în care vor avea nevoie de ajutor, în acțiuni precum cele care vizează aprovizionarea populației înaintate în vârstă. Este necesar ca, pe lângă responsabilitate, să dăm dovadă de solidaritate în cazul în care acest lucru se va impune. Salutăm toate demersurile inițiate în acest sens.

„Deși este o situație dificilă, tinerii nu trebuie să intre în panică. Le recomandăm acestora să se izoleze în măsura în care se poate, dar să fie și un exemplu pentru cei din jurul lor în cazul în care li se va solicita ajutorul. Suntem încrezători că lucrurile se vor îndrepta dacă tratăm situația cu atenția cuvenită”, a declarat președintele CTR, Gabriel CARNARIU.

Pentru mai multe știri, informații și sfaturi pentru companii legate de continuitatea businessului în condițiile actualei pandemii COVID-19 accesează secțiunea specială BizRemote.

Credit foto: ID 140075803 © Ivan Statkevych | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: