Finanțe Stiri

BNR mentine dobanda cheie

5 nov. 2015 < 1 min

BNR mentine dobanda cheie

Reading Time: < 1 minut

Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Totodata, CA al bancii centrale urmareste in continuare gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Majoritatea analistilor au anticipat decizia BNR de mentinere a dobanzii-cheie si a ratelor RMO la 8% pentru pasivele in lei si 14% pentru cele in valuta.

“Rata medie anuala a inflatiei a coborat la zero, iar indicatorul relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana – rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum – s-a redus la 0,2 la suta de la 0,5 la suta in august 2015”, arata BNR, in comunicatul extins remis ulterior sedintei CA.

Din perspectiva activitatii economice, BNR precizeaza ca relativa temperare a ritmului de creștere economica inregistrata in trimestrul II 2015 nu s-a regasit in evolutia componentelor majore ale cererii agregate: consumul privat și investitiile au inregistrat cele mai ridicate contributii la dinamica PIB real din perioada postcriza, iar cererea externa neta si-a restrans aportul negativ. Datele ilustreaza, in plus, prelungirea tendintei ascendente a dinamicii caștigurilor salariale nominale și a costurilor unitare cu forta de munca in industrie.

Contextul general a indus dificultati suplimentare pentru adoptarea unei decizii de politica monetara. “Pe plan intern, procesul de numire a unui nou guvern accentueaza incertitudinile legate demixul de politici macroeconomice, mai ales ca bugetul pentru anul 2016 este inca neconfigurat”, se arata in comunicat.

Ultima taiere a dobanzii de politica monetara a fost aplicata de BNR in luna mai, cand a reducerea a fost de 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum si ratele RMO pentru pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: