Finanțe

Capital strain pentru bursa

15 iul. 2014 4 min

Capital strain pentru bursa

Reading Time: 4 minute

Crearea acronimului NIROPA, posibila includere a Romaniei in indicele MSCI Emerging si potentialul de crestere a economiei nationale creeaza premise favorabile atragerii de capital strain la Bursa de Valori Bucuresti. Investitia intr-un fond mutual care replica piata, precum ETF BET Tradeville, este cel mai facil si prudent mod de a plasa economiile la Bursa de Valori, al carei indice principal, BET, a inregistrat in ultimii 5 ani o crestere de peste 100%, spun specialistii Tradeville.

Romania a intrat in centrul antentiei investitorilor straini ca urmare a estimarilor FMI privind cresterea economica de 2,2% anul acesta si de 2,5% in 2015, o rata a somajului redusa in comparatie cu zona euro si un curs de schimb stabil.

“Romania pare a fi noua destinatie a capitalurilor, motiv pentru care consider ca a fost creat si acronimul NIROPA, care nu este altceva decat un instrument de vanzare si marketing al bancilor de investitii cu scopul de a convinge marile fonduri de a include in portofoliile proprii actiuni din Nigeria, Romania si Pakistan”, crede directorul general adjunct al casei de brokeraj Tradeville, Ovidiu Dumitrescu.

 Motivele pentru care Romania este atractiva tin de faptul ca a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana anul trecut, de 3,5% fata de 0,1% la nivelul UE si o rata a somajului in tara noastra este 7,3% in luna mai, fata de 11,6% in zona euro. De asemenea, Romania ar putea capta interesul unor noi investitori si datorita faptului ca, in conditiile in care cursul de schimb este stabil, dobanda-cheie la minimul istoric de 3,5% si rata inflatiei de circa 1%, exista asteptari pentru relansarea creditarii bancare si a pietei imobiliare in 2014. In plus, indicele BET al pietei de actiuni are un spatiu de crestere de 50% pana la maximele de dinainte de criza, prin comparatie cu marile burse unde indicii au depasit de mult valorile pre-criza.

Toate acestea constituie premise pentru ca piata de actiuni sa evolueze pozitiv ca urmare a atragerii de capitaluri straine. Un alt pariu pe care piata l-ar putea specula ar putea fi includerea Romaniei in indicele MSCI Emerging, deoarece tranzitia catre acesta ar permite fondurilor care investesc pe pietele emergente sa isi construiasca expunere pe tara noastra.

In prezent, BVB are in indicele MSCI Frontier 100 cinci companii – Banca Transilvania, BRD, Transgaz, Romgaz si Petrom –care reprezinta cumulat o pondere de 2,4%.

“De pilda, ETF-ul administrat de BlackRock si care replica performanta indicelui MSCI Frontier are 665 milionae dolari sub administrare, pe cand ETF-ul care replica performanta indicelui MSCI Emerging are active de 40 miliarde dolari. Daca Romania ar iesi din MSCI Frontier si ar intra in MSCI Emerging, inseamna iesiri de 16 milioane de dolari si intrari de 960 milioane dolari, pornind de la premisa ca si in MSCI Emerging Romania va avea aceeasi pondere de 2,40%”, a mai spus directorul Tradeville.

La sursele potentiale pentru influxuri de capital, Ovidiu Dumitrescu ar adauga alte ETF-uri pe piete emergente si fondurile administrate activ ce au ca benchmark indicele MSCI Emerging. Astfel, la o estimare grosso modo, ca urmare a includerii in MSCI Emerging, BVB ar putea inregistra intrari de 2-3 miliarde dolari, ceea ce inseamna circa 7-10% din actuala capitalizare a pietei bucurestene.

ETF BET Tradeville, mijloc de corelare a economiilor cu cresterea economica

Contextul national pozitiv si schimbarea perceptiei investitorilor straini asupra tarii noastre poate aduce beneficii atat Bursei, la nivelul lichiditatii, cat si investitorilor, la nivelul pretului actiunilor. In aceste conditii, cheia protejarii economiilor intr-un mod prudent, simplu, transparent si eficient sta in companiile cu perspective pozitive. “Altfel spus, daca pentru deponenti acest mediu de dobanzi scazute este un dezavantaj, pentru sectorul antreprenorial este un plus, si atunci solutia de a fructifica indirect acest avantaj este sa fii parte la business-ul companiilor de succes”, mentioneaza Ovidiu Dumitrescu.

Daca un investitor doreste sa aiba pe bursa aceeasi simplitate pe care o ofera economisirea prin depozite, fondul mutual ETF BET Tradeville este solutia optima. Activele fondului s-au dublat in ultima luna, pe fondul avansului pietei locale si a cresterii interesului in piata secundara unde valoarea medie zilnica a tranzactiilor a inregistrat, de asemenea, o crestere importanta, la circa 6.000 euro pe zi.

“Alegerea unui fond mutual care replica fidel evolutia celor mai importante companii listate poate fi un mijloc optim de fructificare in interes personal a cresterii economiei nationale. Cei mai prudenti  pot alege o expunere combinata, depozite plus fond de actiuni, fapt reflectat si de calculele noastre”, conchide directorul Tradeville.

In 2014, indicele BET a crescut cu 5,6%, dupa ce in 2013 cresterea a fost de 26%, iar in 2012 de 18,7%. Pe ultimii 5 ani, performanta BET a fost de peste 100%, ceea ce consta intr-o rata anualizata de crestere de 15%, in timp ce pe ultimii 3 ani, rata anualizata de crestere a fost de circa 7,1%.

Potrivit calculelor specialistilor Tradeville, cine ar fi investit cate 1.000 lei in ultima zi lucratoare a fiecarei luni in unitati ETF BET Tradeville ar fi avut in prezent un portofoliu de 27.467lei, fata de 23.000 lei investiti in total luna de luna. Prin urmare, randamentul portofoliului ar fi fost de 19,42%, cu o rata anuala compusa de crestere de 10,18%.

In ceea ce priveste economisirea pe termen mai lung (pentru achizitia unei locuinte, pensie, cumpararea unei masini, studii pentru copii etc), ETF BET poate fi una din cele mai bune solutii, in conditiile in care, de la lansarea din 1997, indicele a inregistrat o rata de crestere anuala compusa de 12,41%. Daca luam in calcul si dividendele distribuite de companii, randamentul este si mai mare. Randamente similare au fost inregistrate si pe perioade mai indelungate de timp. De pilda, indicele bursier S&P500 a inregistrat o crestere anuala medie de 9,8% in ultimii 50 de ani, desi in aceasta perioada au avut loc mai multe crize financiare.

ETF BET Tradeville este primul ETF romanesc listat la Bursa de Valori Bucuresti. ETF BET Tradeville ofera investitorilor expunere pe bursa romaneasca prin replicarea cat mai precisa a performantei indicelui BET. Fondul investeste doar in actiuni din componenta indicelui BET si depozite bancare in vederea minimizarii erorii de replicare. La listare, ETF BET Tradeville a avut o valoare de 5 lei pe unitate, iar pretul din 14 iulie al unei unitati de fond era de 7,20 lei. Valoarea activelor aflate in administrare este 1,58 milioane lei. 

Photo Stock market – © Ene | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: